pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą. Ugotować ryż na sypko
Di gotujepizza w kształcie dużego pieroga. Farsz oczywiście może być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :) Składniki: (na 4 sztuki) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g żółtego sera ketchup przyprawa gyros, oregano, sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka oleju 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 1 żółtko(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę i paprykę w kosteczkę. Wrzucamy na gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa
Symfonia smakowaawokado zawiniętych w pszenną tortillę. Składniki: 4 tortille pszenne 25 cm 400 g filetu z kurczaka olej do smażenia + 1 łyżka awokado rukola Przyprawa do kurczaka: 1 ząbek czosnku ostra papryka słodka papryka kumin oregano Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, czarny pieprz Sposób przygotowania
Pyry na Gazznajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy kuskus marynata mięsa: sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/2 łyżeczki(...)obtaczam. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie. Mięso układam na grillu razem z cukinia i papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem. sos: Do pojemnika przekładam wszystkie składni sosu i miksuje blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Kuskus podaję z warzywami, piersią z kurczaka i polewam sosem z rukoli, posypuję koperkiem i rukolą
wesoła kuchniaSkładniki: Szaszłyki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka
A Ty Smakuj Mnietakiej zwykłej kaszy można przygotować oryginalne dania. Dziś polecam przepis na kolorowe pęczotto z kurczakiem. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g piersi z kurczaka 500 ml bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 szalotka ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżeczka kurkumy kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka gałązek świeżego(...)łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy paprykę, czosnek i część koperku. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka i odprawiamy sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy pęczak i zalewamy bulionem warzywnym. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą
My Chcemy Jeśćprzepis. Zapraszam Was na mojego facebooka: Sałatka z kurczakiem i fetą. Składniki na 3-4 porcje: 100 g roszponki 100 g fety podwójny filet z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów oliwki zielone sól, pieprz, słodka papryka sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 1 łyżka oleju lnianego Kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy, Dzielimy(...)papierowym i delikatnie rozbijamy ręką. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Przepłukaną i osuszoną roszponkę układamy na talerzu. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, Oliwki kroimy na pół. Fetę rozdrabniamy palcami i rozsypujemy na sałacie. Dodajemy pomidory, oliwki i pokrojonego kurczaka. Oleje, sok z cytryny i miód mieszamy ze sobą
MiksturownikSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka 1 puszka ananasa 2 duże cebule 4 łyżki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Ananasa osączyć z soku i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do miski wlać miód,ocet(...)winny, ocet balsamiczny,olej,musztardę oraz wsypać paprykę. Do zalewy dodać cebulę i ananasa. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia
O kuchni z uczuciemprezentuję niżej zniknęło w jeden dzień. Rzadko robię zapiekanki, za bardzo kaloryczne, za mało wymagające. Mojej ulubionej jeszcze nie widzieliście - zwykle robię ją jesienią, w całym domu pachnie papryką i czosnkiem i zrobi ją nawet dziecko - dlatego wypatrujcie, bo pogoda już iście jesienna. Ale ja tu przecież nie o tym. Znaczy nie o tej. O tej zapiekance. Ta jest(...)ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy do smaku
Cook&Lovepaski grzyby i w drobną kosteczkę imbir, czosnek i papryczkę, podsmażyć. • Paprykę pokroić w paski, pomidora spażyć, obrać ze skóry i wyfiletować tzn. pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. • Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości(...)zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe. • Doprawić zupę cukrem
To co kochamtwardo. Ja gotuję jajka przez siedem minut, można potrzymać je w wodzie przez dodatkową minutę. Ugotowane jajka pokroić na średniej wielkości kostkę. Kiełbaski pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Paprykę marynowaną pokroić albo w kostkę albo w paski. Ogórka kiszonego obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać wszystkie(...)Sałatkę przechowywać w lodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę
mecooksChrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku polędwiczki drobiowe w kukurydzianej panierce :) Składniki dla 3-4 osób: 3 piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki mąki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Panierka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego(...)cienkie, szerokie kotleciki (równolegle do stołu, powinny wyjść ok. 3 kotleciki z jednej piersi). Kotleciki nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. W szklance łączymy jajko, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy. Kurczaka zanurzamy w jajecznej masie. W głębokim talerzu łączymy wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie w niej obtaczamy
My Culinary Artotoczeniu warzyw. Może to być fajny pomysł na lekki i kolorowy obiad w rodzinnym gronie. Porcja dla 6-ciu osób. Potrzebne nam będą: 6 piersi z kurczaka, 1kg cukini, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 3 gałązki bazyli, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Szatkujemy cebulę. Myjemy warzywa i bazylię. Kroimy(...)cukinię w cieniutkie plasterki (uprzednio tylko odcinamy jej końcówki). Przepoławiamy paprykę i kroimy w środku. Dalej kroimy ją w plasterki. Na formie idącej do piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na papierze aluminiowym) rozkładamy nasze warzywa i pokrojone piersi kurczaka. Posypujemy bazylią. Zraszamy oliwą z oliwek. Solimy i doprawiamy do smaku pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, po czym
MODA NA BIOzaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę
peggiwkuchnitylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie czy w papryce i jeszcze kilku innych ;) jest to kolejne niewiarygodne wydanie, do którego z pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki
Kuchnia po mojemu