publikacji Instytutu Żywności i Żywienia pt. „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Jedną z praktycznych podpowiedzi jest grafika obrazująca sposób odmierzania porcji mięsa, warzyw, ryżu, makaronu czy też tłuszczy w oparciu o wielkość własnej dłoni. Właściwą dzienną wielkość porcji mięsa (np. indyka) dla każdego z nas wyznacza rozmiar śródręcza. Źródło: „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie(...)Jedz mięso 3-4 razy w tygodniu. Komponuj porcję, która zmieści się w dłoni. Ogranicz konsumpcję tłustego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie
Dietologpublikacji Instytutu Żywności i Żywienia pt. „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Jedną z praktycznych podpowiedzi jest grafika obrazująca sposób odmierzania porcji mięsa, warzyw, ryżu, makaronu czy też tłuszczy w oparciu o wielkość własnej dłoni. Właściwą dzienną wielkość porcji mięsa (np. indyka) dla każdego z nas wyznacza rozmiar śródręcza. Źródło: „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie(...)Jedz mięso 3-4 razy w tygodniu. Komponuj porcję, która zmieści się w dłoni. Ogranicz konsumpcję tłustego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie
Dietologśmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego, mrożonego groszku świeżo zmielony pieprz Groszek ugotować we wrzątku, około 3-4 minut, odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie(...)patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek i dusić około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem, młodymi ziemniaczkami lub sałatą. Smacznego
Zabawa smakiemPrzepisy Thermomix. Domowy ramen. Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 2 skrzydełka 1 połówka udka z kurczaka 1 marchewka pokrojona na kawałki 1 pietruszka pokrojona na kawałki 1 cm plaster selera pokrojonego na 4 części 10 cm pora 1 cebula (opalona nad palnikiem) 1 liść laurowy 1 papryczka chilli ( wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy) 2 ziela angielskie kilka(...)łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 . Gotujemy
Themo przepisyziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól szczypta kurkumy dla koloru Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej patelni. (Jeśli gotuję rosół drobiowy, od razu zalewam mięso i warzywa zimną wodą i gotuję na małym ogniu(...)szumowin tworzących się na powierzchni. Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin. Po tym czasie rosół przecedzić. Najlepiej smakuje z domowym makaronem , pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość
Smakołyki Asiwyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso(...)pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety" oraz łyżkę soli himalajskiej zalewam wodą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę(...)Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego
Maminek kulinarnyziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić(...)schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Rosół można podawać Z makaronem domowej roboty lub kupnym ale dobrym, sprawdzonym. Ja podałam z makaronem z żółtek przepiórek oraz jakiem przepiórczym w koszulce, Z surowym żółtkiem – najlepiej przepiórczym, Z kluskami lanymi Podać z kluskami
królestwo garówsię nie chce. Jeśli kiedyś zrobię, to podzielę się z wami efektami. Makaronu nie gotujemy w bulionie, bo się zrobi guma. Wody do gotowania makaronu nie solimy, a makaron gotujemy bezpośrednio przed podaniem. Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu(...)robić inne wersje ramenu i będę listę powiększać. Na pierwszy raz, wystarczy, bo i tak można zejść ze stresu Gotowi? Składniki i przygotowanie Bulion: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 6 porcji rosołowych 6 kawałków szpondra z kością i mięsem 1 kawał antrykotu z kością – mięsa w sumie miałam około 3,5 kg, z czego wołowiny było więcej niż
ladykitchenLasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem Zapiekanka kapustką, pomidorem, kurczakiem zapiekane z serem Składniki: · 1 filet z kurczaka · Cebula · Olej do smażenia · ½ główki kapusty młodej · 4 łyżki ketchupu(...)obraną i drobno pokrojona cebulę 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem 4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu Lasange 5. Smarujemy 2 łyżkami ketchupu i układamy połowę mięsa 6. Mięso przykrywamy 4 plasterkami sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu Lasange
Kulinarna Chwilapodawać w wysokich przezroczystych kieliszkach. Jeżeli zależy nam na tym, aby w spokoju delektować się winem, nie dominując przy tym całej potrawy, powinniśmy podawać je do jasnego mięsa, ryb, makaronów oraz grzybów. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku białych win wytrawnych, które będą idealnym dopełnieniem do mniej aromatycznych serów. Warto pamiętać, że każde wino, które długo leżakowało, należy postawić pionowo przed(...)wino możemy serwować do: Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii Kuchnia PRL. Śledź po białostocku Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Do jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina
ProstePesto.plBulion chiński z grzybami mun to danie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw. W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp. Można wybierać, gotować i zjadać. Jeżeli(...)bulionu drobiowego 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 garść suszonych krojonych grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie makaronu ryżowego Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby mun należy je pokroić w cienkie paski po namoczeniu. Bulion zagotować dodać marchewkę i paprykę pokrojoną
O kuchni z uczuciemCzekoladowe ciasto z herbatą earl grey, słodzone daktylami Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami Czekoladowo-bananowa owsianka z orzeszkami 4. Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora 9. Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem I jeszcze moje(...)bardzo efektowne ale też zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta
Cooking for Emilysmażenia np.rzepakowy Przyprawy do kurczaka: 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich(...)łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego
Gotowanie Patkiprzyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille(...)dodać cebulę, po 5 minutach wrzucić pokrojone w paski papryki i smażyć, tak by zachowały chrupkość. Pod koniec dodać koncentrat i koncentrat pomidorowy. Posypać serem żółtym. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
Trufelkowoszklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać(...)dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę i marynujemy w przyprawie do gulaszu z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i cukinię na średnią kosteczkę, Cebulę zrumieniamy na łyżeczce oleju, dodajemy przeciśnięty przez(...)puszki i 2 łyżki (bądź wedle uznania) przyprawy do gulaszu, sól i pieprz no i gotowanko przez 25 min;-) i VOILA!!! U nas M je ów gulasz z makaronem, a ja z kaszą jęczmienną perłową. Pyyyyyychhhhaaaa! Nie wierzysz? To się przekonaj i daj znać czy smakowało;-P No to śmigam się odmóżdżyć, poczytam jakąś książkę...thriller polityczny
Restauracyjka Literackamożna się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki dymki ze szczypiorem 1 puszkę(...)pomidorowego przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy
Ratunku obiad