kurczak z makaronem i warzywami - 2000 przepisów (strona:98/134)

Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 219

pędzę lecę do kuchni w poszukiwaniu składników. Mięso mielone jest! - z przepaści zamrażarki wyciągam skuty lodem kawał nieokreślonego kształtu. Brokuł obecny! - lodówka wypluła z siebie całą głowę zielonego warzywa. Makaron odnaleziony! - przepaście szafek kuchennych oddały rurkowaty skarb w moje ręce. Czego mi tu jeszcze brakuje... Hmmm... A groszek ? Gdzie jest groszek??? Kto wziął groszek [orzeszku!!!]??? - zaczynam w panice rzucać kalumnie(...)zwykle zrobiło furorę w porze obiadu :) Składniki na 4 pokaźne porcje:   MAKARON: 16 rurek makaronu cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja

Grunt to przepis!
Menu na pierwszy tydzień września – 105 zł dla dwóch osób 138

dlatego, że wszystkie dania można wsadzić równocześnie do pieca, na mniej więcej ten sam czas. Po 20 minutach pieczenia wyciągnęliśmy z piekarnika rumiane enchiladas, przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę(...)sposób na wykorzystanie warzyw, które zostały nam z bulionu warzywnego, którego z kolei potrzebowaliśmy do enchiladas. Dzięki temu nic się nie zmarnowało – przeciwnie – powstały dwa pyszne dania. Życie składa się z kompromisów Na koniec chcemy się jeszcze do czegoś przyznać. Zakładając bloga, nomen omen, założyliśmy sobie, że wszystkie produkty i półprodukty będziemy robić sami: makarony, ravioli, tortille, wszystkie

Niedzielny kucharz
Winny kurczak i uduszone warzywa 171

francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku  oliwa z oliwek(...)dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut.Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 172

łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą. Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.   Po tym czasie(...)zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :)   Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo

Cooking Monster
Najlepsza pomidorowa 157

się wywarze z drobiu i warzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część(...)dokładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso  kroimy, przekładamy

VioletoweKucharzenie
Zupa pieczarkowo-cukiniowa 206

tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek(...)selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę

Czerwień i błękit
Laksa 194

zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański(...)łyżeczka kurkumy  1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z ryżem i fetą 386

Sałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake 184

szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych(...)włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając raz w połowie pieczenia, lub do momentu aż warzywa zmiękną. Wyjmij z piekarnika i wmieszaj ugotowany makaron i pomidory z puszki. W celu przygotowania sosu, rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, włóż masło, gdy się rozpuści wmieszaj mąkę

karmelowy
Najpopularniejsze wpisy 2016 roku 205

Szczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego

Moja smaczna kuchnia
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 118

zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów(...)nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne

królestwo garów
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 170

spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi.  Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny.  Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką. Jeśli zależy(...)kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blyskawiczna czerwien 252

Moj dziesiejszy wpis traktuje o bardzo szybkim obiedzie. Ci, ktorzy odwiedzaja moja strone wiedza, ze czesto gotuje dosc szybko. Przy malym dziecku to wrecz konieczne, a

Przysmaki Karolki
Rosół wołowo-drobiowy z chili 299

partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowo-drobiowy z chili 193

otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.  4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania