obiad i odświętną kolację. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z piersi kurczaka, 100 gram sera mozzarella, 10 pomidorów suszonych, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 500 gram ziemniaków, 1 jajka, 100 gram mąki pszennej, 1 puszki pomidorów, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej pietruszki, 2 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek oliwy(...)wcześniej przygotowane piersi z kurczaka w ten sposób, aby miejsce, gdzie łączy się zawijane mięso znajdowało się u góry, co powinna zapobiec wylaniu się sera. Mięso umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Do małego garnka wlałem dwie łyżki oliwy. Do zimnej oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonej bazylii. Całość umieściłem
Wyprawy kulinarnemięso i warzywa! Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą) Sposób wykonania: 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem
Kuchnia domowa Anigustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego. Składniki (2 porcje) -1 podwójny filet kurczaka -1 czerwona cebula -2 pomidory -1/2 świeżego ogórka* -1 czerwona cebula -150 g tartego żółtego sera -4 ziemniaki -sałata lodowa -2 łyżki majonezu -150 g jogurtu greckiego -3 ząbki czosnku -przyprawa gyros -sól, pieprz -olej do smażenia -opcjonalnie: suszona cebulka *Mój Luby nie przepada(...)kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki i obsypać przyprawą gyros. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i usmażyć. Sałatę poszatkować, pomidory i ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez
Zielona Kuchniaulubionej sałaty - 3 garści słonecznika - 3 małe pomidory - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek granulowany - sos: 5 łyżek sos słodko-kwaśnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, szczypta soli, kilka szczypt cukru Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z przyprawami, włożyć do lodówki. Kukurydzę ugotować w osolonej wodzie. Gotować ok. 6 minut od momentu zagotowania
Corner With Recipesobraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew
Kuchenne zapiski EdytyTikka Masala Składniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól
Kuchnia co dniaprzeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczony kurczak limonkowo-maślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
Cooking Monsterogórków 400 g zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek i skórki 1/2 szklanki płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 3/4 łyżeczki soli przygotowanie Odłożyć kawałek ogórka
Stare Garydalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę
SMYKWKUCHNIprzygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli
NA MOIM TALERZUsłoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu i tymianku 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki oliwy 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz do oprószenia Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie długim i ostrym nożem robimy w środku schabu otwór
Sama słodycz i szczypta chiliparmezan i grzanek. Całość dopełniał sos na bazie majonezu i parmezanu. Genialne, co? Do przygotowania sałatki potrzebujemy (2 spore porcje): 2 piersi kurczaka 3-4 skibki chleba 1 główka sałaty rzymskiej Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 ząbek czosnku oliwę z oliwek 1 łyżkę musztardy (sarepskiej) odrobinę sosu Worcestershire ser Grana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki, ale można więcej(...)łyżki), sos Worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez praskę coznek a na końcu sól i pieprz. Wymieszajcie wszystko i odtawcie na bok do przegryzienia : ) W tym czasie podsmażcie kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (doprawionego, umyjcie sałatę rzymską i pomidorki. W misce wymieszajcie porwaną sałatę, pokrojone pomidory i ostudzone mięso. Możecie podać na dwa sposoby: 1) tak jak na zdjęciu – elegancko
Szybko Tanio Smaczniemożna. Ponoć taki tradycyjny dewolaj to jest tylko z samym masłem w środku. Ja zrobiłem taką nieco bogatszą wersję: z cebulą, serem żółtym i pieczarkami. I jeszcze z suszonym czosnkiem i suszoną cebulą , które dostałem kiedyś od AleDobre.pl . Już parę razy wspominałem o tym sklepie. I wspominałem o ich przyprawach. Są genialne. Jeśli chodzi o przyprawy to nie znam lepszego(...)żeby to złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też
Marder&Marder Manufacturesmakiem. Polecam też dodatki, takie jak hummus, tabbouleh czy chlebki pita. Udanego grillowania kochani! Składniki: 2 piersi kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 ząbek czosnku, rozgnieciony sól pieprz Dodatki: hummus przepis tabbouleh przepis pita przepis Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy
Smakowity Blog Kulinarnystworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 100 g kremowego serka (typu Almette) 40 g sera żółtego(...)sól i pieprz ziołowy Przygotowanie: Kalafior myję i dzielę na różyczki. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. W garnku, na maśle i oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy
Kuchnia Ellie