oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek młodej marchewki, ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 1 główka czosnku, lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony, suszony czosnek niedźwiedzi, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego(...)cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Rolada z kurczaka: Filety z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Serek z rukolą dzielimy
Moniki Smakołykikurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki(...)oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki
Moja Delicjaprzepis na to co postanowiłam uwięzić tym razem. SKŁADNIKI NA 6 MAŁYCH PORCJI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 10-12 średniej wielkości pieczarek ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy) 1/2 czerwonej papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka(...)francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej
Kuchnia w opałachprzepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski) Składniki – na dwie porcje filet i marynata: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata: 5 plastrów ananasa z puszki
Oka w rosole czyli KaFka gotujepapryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas. Dodać umyte, osuszone
Kuchnia Pokoleńpiekarniku, a na końcu posmarowałam płynnym miodem. To był strzał w dziesiątkę ;) Mięso wyszło soczyste z delikatną wyczuwalną nutą czosnku. Dodatek miodu sprawił, że mięso było lekko słodkie. Cała rodzinka zjadła mięso z apetytem :) Składniki: * 8-10 pałek z kurczaka * 4-5 łyżek oleju * 1 paczka przyprawy do kurczaka czosnkowo- ziołowej * 3-4 łyżki płynnego miodu Wykonanie: Przyprawę
Zrób to smaczniedużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu farsz drobiowy 300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka) 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka
Stare Garyokoło 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany(...)maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę
Bulliookoło 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany(...)maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę
Bulliookoło 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany(...)maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę
Bulliopiersi z kurczaka 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)posiekanej Wykonanie: Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często
Moja pasja smakuszklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niego kurczaka, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około
Delusional Trinenadzieniem ma lekko pikantny smak, idealny na porę obiadową, oto pyszność którą warto przygotować! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 4 plastry sera żółtego 4 plastry salami z pieprzem kawałek pora 4 suszone pomidory z zalewy przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim szczypta pieprzu bałkańskiego sól morska do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta z orzechami włoskimi
Wanilia i Kardamonsoczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków(...)pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni. Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć surówkę i ciepłe kawałki kurczaka. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub przewiązać bawełnianą nitką, szczypiorkiem
Czerwień i błękitszklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych sól Przygotowanie sałatki: 1. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki(...)czosnku drobno posiekać i rozetrzeć z solą, ewentualnie czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć majonez z jogurtem, czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki
kolorowotorcikowo