Pieczone kolorowe warzywa w sosie majonezowym 119Kolorowe i pyszne warzywa pieczone w prostym sosie z 2 składników i serem tofu. Powstało pyszne wegetariańskie, a nawet wegańskie danie, dzięki dodaniu majonezu roślinnego wege. Po prostu nie można przestać jeść.... Jeśli nie jesteście wege to ser możecie oczywiście zamienić na fetę lub nawet na pierś z kurczaka -będzie również pysznie - polecam gorąco
Swojskie jedzonko
Pomysły na niedzielny obiad – 10 przepisów 126łatwe do przygotowania. Czytaj dalej FAJNA WYŻERKA: Skrzydełka w sosie buffalo Prosty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza(...)minut. Fastfood, który może zakasować inne niedzielne, czasochłonne, wyszukane obiady. Nie lubimy nadużywać tego powiedzenia, ale “niebo w gębie” jest tu naprawdę na miejscu. Czytaj dalej TRADYCYJNIE: Kurczak pieczony na szybko Kurczak marynowany w maślance to najprostszy przepis na soczyste, przyrumienione pieczyste. Wszystko za sprawą super marynaty. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka
Niedzielny kucharz
Sałatka z szynką 173nich wędliny, jak i gotowane, czy wędzone mięso z kurczaka. Sałatka z mięsem może posłużyć nawet jako obiad, jest bardzo sycąca i pyszna. Szybka sałatka na imprezę! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka groszku 200 g szynki 200 g startego żółtego sera 1 cebula szczypiorek Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka
MamaOskarka
Sałatka Leśna Polana 200sól przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros) Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę. Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ
Domowe ciasta
Klasyczne buraczki zasmażane 161przedszkolem, kiedy to mieszałam czerwoną breję z potrawką z kurczaka. Smakowało najlepiej W domu zaś, buraczki w tej odsłonie, były dość częstym dodatkiem do niedzielnego kuraka albo mieloniaczków. Ojjjj mniam. Buraczki zasmażane mają to do siebie, że doskonale komponują się z wszelkimi rodzajami mięs i tych smażonych i tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim
Mieszam w Garnku
Wtorek: Bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry 299posyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli jej używasz). Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut
Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana do grilla 449posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytem
Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze trzcinowym 342łyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60 minut aby smaki dokładnie się połączyły. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką. U mnie była to sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, czerwona
VioletoweKucharzenie
Potrawka z kurczakiem i warzywami mrożonymi 180podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko
Qchnia po prostu
Co jeść na diecie 195SAŁATKA MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Z ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ
nietylkopasta.pl
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 167jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre
Martyna Cooks
Kalafior i pierś z kurczaka w chrupiącej panierce 350Płatki kukurydziane zgniatamy. Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy. Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, jeszcze raz moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorem. Smacznego! To jest pyszne Karinko
Maminek kulinarny
Ajwar 180BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje
PatiGotuje
Kotlety z gotowanego drobiu 238mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką
Kuchnia w czekoladzie
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 201Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu
Food Square
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 179jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre
Martyna Cooks
Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 205spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Penne z cukinią i kurczakiem 191tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchen
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 216dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z zieleniną i sosem czosnkowym
Kuchnia po mojemu
Pizza orkiszowa 348około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika
Fit-amina
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 216Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami
ClauditteMissCooking
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 242którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente
Moniki Smakołyki
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 264oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomychJ Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści
Mania Gotowania