Bardzo lubię mięso kurczaka i ciągle szukam nowych smaków, dziś bardzo udany glazurowany kurczak. SKŁADNIKI: 1 kurczak ok. 1,5kg 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki papryki(...)ostrej 2 łyżeczki soli. 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: kurczaka umyć, osuszyć, zmiażdżony w prasce czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka, wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury
Kuchnia Beatymuszę go mieć i wyczarować z niego coś pysznego. Bundz to delikatny, mocno śmietankowy serek (w smaku trochę przypomina mozzarellę), pierwszy skrzep do produkcji oscypków. Tak powstała pierś kurczaka w śmietanowym sosie, do tego brokuły i niezwykle delikatny bundz, to wszystko podałam z makaronem kokardki. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam zrobić to ekspresowe danie, jeżeli tylko będziecie mieli dostęp(...)Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka sól i pieprz, smażyć aż kurczak będzie miękki. 3. Na patelnię z mięsem wlać śmietankę, dorzucić brokuł i pokruszyć 2/3 sera, gotować aż śmietanka zgęstnieje, a ser się rozpuści. Na gorący makaron wyłożyć pierś z brokułami w sosie, posypać resztą pokruszonego sera i natką pietruszki. Smacznego
Krylowa Kuchniapiersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża(...)szklanego naczynia ( miska, lub głęboki talerz), dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości
ClauditteMissCookingkurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :) Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli 2 szklanki płatków kukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki(...)jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego. Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProsta sałatka makaronowa z kurczakiem Szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka z wędzonym kurczakiem, drobnym makaronem, jajkami, warzywami i pysznym sosem czosnkowym. Polecam! Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (lub filet) 150g drobnego makaronu ( u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 2-3 jajka 1/2 papryki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej z groszkiem 1/2 pęczka(...)obieramy i kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy *** *** Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i mieszamy *** *** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy po pół łyżeczki cukru, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie
Blog z Apetytemsajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy. Składniki na ok 6 szt: pojedynczy filet z kurczaka 6 arkuszy papieru ryżowego 3-4 liście sałaty 1 marchew 1 ogórek kawałek korzenia imbiru szczypiorek lub natka cebuli dymki 2 male papryczki chilli(...)łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego ząbek czosnku sok z połowy limonki szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami. W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go w lodówce. Filet
Mechanik w kuchniKurczak z warzywami pachnący ziołami i aromatycznym curry w sosie z serka mascarpone. Curry wywodzi się z kuchni indyjskiej - to niezwykle aromatyczne danie z warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł(...)syty obiad. Danie obiadowe, które szybko się przygotowuje i wspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka szklanka ryżu 1 duży pomidor / ew. 2 średnie 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1 średnia cebula 1 opakowanie serka mascarpone oliwa z oliwek sól, pieprz, przyprawa curry
Zasmakuj KuchniPyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy(...)złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy zimnym bulionem. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i przyprawy. Dusimy kilka minut. Następnie sos miksujemy blenderem (niekoniecznie) i mieszamy z kurczakiem
e-PrzepisyKulinarnerazem. Sos do warzyw – sos sojowy i sos chili wymieszać razem i polać nim warzywa. Ponownie wymieszać. Lekko obsypać pieprzem. Przygotowanie mięsa – Mięso pokroić w ciemnie paski. Sos sojowy i chili wymieszać razem, następnie dodać go do mięsa. Doprawić delikatnie solą, dodać paprykę, obsypać płatkami chili. Wymieszać. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Sos z mango(...)połowę mango, sos sojowy, sos chili zmiksować blenderem na gładką masę. Formowanie sałatki – na dno naczynia rozłożyć makaron z warzywami. Połowę mango pokroić w kostkę i ułożyć na warzywach. Położyć usmażone kawałki kurczaka. Polać przygotowanym sosem z mango. Smacznego
Kuchnia PokoleńLekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe. Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki(...)podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu
Walijskie Pichcenielocal shop where they have a wide range of it. Sekretem tego sosu, jak i każdego innego dania, są świeże składniki. W tym wypadku szpinak. Podstawą dobrego sosu szpinakowego jest ten świeży, liściasty szpinak, a nie mrożona pulpa, którą możemy kupić za 2 złote w sklepie. The secret are, as always, fresh ingredients and in this case, spinach. Base(...)Stew it on a medium heat till the liquid is boiled away and the sauce becomes thick. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka na brązowy kolor. Gorącego kurczaka dodajemy do sosu szpinakowego i przez chwilę dusimy. Sear the chicken on another pan. Put the hot chicken to the spinach sauce and stew it for a minute Makaron gotujemy al dente
Jacob Tastesświeżego kurczaka zmniejszamy czas gotowania. PRZEPIS PIERSI KURCZAKA Z SZYBKOWARU Z JABŁKIEM I TYMIANKIEM Składniki: 3 piersi kurczaka mrożone lub świeże 2 jabłka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka kilka gałązek świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego 1,5 łyżeczki soli 100ml wody Jak zrobić piersi kurczaka z jabłkiem i tymiankiem: Do garnka szybkowaru wlewamy wodę. Wkładamy piersi kurczaka. Posypujemy(...)solą i przyprawą do kurczaka. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i galązki tymianku. Zamykamy garnek i gotujemy pod ciśnieniem 15 min jeśli kurczak był świeży lub 20 min jeśli był zamrożony. Po ugotowaniu mięso rwiemy na kawałki i podajemy w sosie. Artykuł Pierś kurczaka z szybkowaru z jabłkiem i tymiankiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujedanie wyszło zbyt słodkie. PRZEPIS PIERSI KURCZAKA Z BRZOSKWINIAMI Składniki: 3 piersi kurczaka mrożone lub świeże 2 brzoskwinie świeże lub nieduży słoik (300ml) brzoskwiń w lekkim syropie ( 4 połówki) 1 łyżeczka curry 1,5 łyżeczki soli 100ml wody Jak zrobić piersi kurczaka z brzoskwiniami: Do garnka szybkowaru wlewamy wodę. Wkładamy piersi kurczaka. Posypujemy solą i curry. Dodajemy brzoskwinie pokrojone(...)kostkę. Zamykamy garnek i gotujemy pod ciśnieniem 20 min jeśli kurczak był świeży lub 30 min jeśli był zamrożony. Po ugotowaniu mięso rwiemy na kawałki i podajemy w sosie. Artykuł Pierś kurczaka z brzoskwiniami z szybkowaru pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKurczak curry to jeden z pyszniejszych przepisów kuchni indyjskiej. Zobacz jak w prosty sposób przygotować to smaczne danie. To idealne kawałki piersi z kurczaka w aksamitnym sosie curry z warzywami. Polecam! - świetny pomysł na obiad - dokładny przepis i wiele porad - kilka pomysłów na podanie kurczaka curry
AniaGotuje.plduża pierś z kurczaka 1 cebula 1 opakowanie warzywa na patelnię Poltino 2 łyżko sosu sojowego sól pieprz gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mrożone warzywa, sól, pieprz i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatity