dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)dodajemy czosnek pokrojony w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami
Gotuj z Mąkąprostu drugim śniadaniem czy obiadem do pracy. Dla mnie akurat była pyszną kolacją, którą zjadłam do lampki czerwonego wina. Sałatka z kurczakiem i grzankami smakuje najlepiej, kiedy jest zrobiona na świeżo i polana sosem tuż przed podaniem – wtedy wszystkie składniki będą jędrne. Mam nadzieję, że sałatka zadowoli Wasze podniebienia i chętnie będziecie wracać po przepis – ja zapewniam(...)każdej strony. 4 Składniki sosu mieszamy ze sobą - najlepiej wszystkie wlać do słoiczka i dokładnie wymieszać, potrząsając nim. 5 Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, polewamy sosem i podajemy. Artykuł Sałatka z kurczakiem i grzankami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliikoktajlowych, 70 g suszonych pomidorów, 70 g oliwek, 200 g sera feta (w kostkach). Sos ziołowy: 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. Jeżeli lubicie świeże warzywa w połączeniu z makaronem pełnoziarnistym, mięsem z piersi z kurczaka, oliwkami i lekko słonawą fetą - to jest sałatka właśnie dla Was. Jest to świetny pomysł(...)suszone pomidory na paseczki. Przygotować dużą miskę i wrzucać do niej po kolei: sałatę, rukolę, pomidorki koktajlowe, oliwki, dobrze odsączone kosteczki sera feta, makaron i usmażone mięso kurczaka. Teraz przygotujemy sos ziołowy. Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól i zioła prowansalskie. Wymieszać. Następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Tak przygotowanym sosem
Świat Domowej Kuchnikęsach przestajemy zwracać uwagę na wygląd i zaczynamy delektować się smakiem. Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć ” to coś”. Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i żurawiną, zalana czosnkowym sosem na bazie jogurtu obecna jest na prawie każdej jesienno-zimowej imprezie organizowanej w moim domu(...)sałatkę. …i garść suszonej żurawiny. Całość zalewamy sosem czosnkowym przygotowanym z małego jogurtu naturalnego i 2 łyżek majonezu. Artykuł Sałatka z kurczakiem selerem naciowym i żurawiną pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkKurczaczki buffalo Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i lekko słodkawym sosie al’a Buffalo to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte(...)jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy i odkładamy do lodówki
Blog z ApetytemJeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców, a także nie macie czasu na długie gotowanie to musicie wypróbować poniższy przepis. Kawałki smażonej piersi z kurczaka i pokrojonego mango otulone w sosie śmietanowym to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Kurczak z mango najlepiej smakuje podany z ugoto wanym ryżem. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna(...)wymieszać i smażyć, aż do miękkości mięsa. Na sam koniec wlać śmietanę. Ponownie całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ewentualnie, sos doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem. Smażenie mango i piersi z kurczaka Podsmażanie mięsa i wygląd gotowego dania
Ugotowaćmoich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki
My Culinary ArtFileciki w kremowym sosie porowym Kruche i soczyste mięso drobiowe zanurzone w pysznym sosie śmietanowym. Szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodzinki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem lub ziemniaczkami. Składniki: 3 filety z kurczaka ok 10 cm pora 1 niewielka marchewka 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 200ml śmietanki kremówki 2 łyżki posiekanego koperku ok pół szklanki(...)chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Dokładamy podsmażonego wcześniej kurczaka i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Śmietankę przelewamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę mąki oraz dwie łyżki gorącego sosu z patelni, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię *** *** Gotujemy jeszcze przez
Blog z ApetytemCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić(...)cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego 50 ml wody łyżka miodu ząbek czosnku (zmiażdżyć) płaska łyżeczka mielonego imbiru oraz: mąka krupczatka (ok. szklanki) olej do głębokiego smażenia ( ok 700ml) Mięso umyć, oczyścić
Maślane ciasteczkoopakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka 50 g ziaren słonecznika Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta(...)kostkę. Ser podsmażamy tak aby się delikatnie zarumienił z każdej strony. Uważamy z mieszaniem, ser przekładamy bardzo delikatnie. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, oliwki, kurczaka oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem
Mania Gotowaniatwardo 50g marynowanych pieczarek sos do sałatki jarzynowej: 1 ząbek czosnku, starty 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon lub miodowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na sos starannie wymieszać. Tradycyjna sałatka jarzynowa przepis: Krok 1. Filet z kurczaka oczyścić, umyć i ugotować na niewielkim ogniu(...)Fasolę perłówkę i warzywa ugotować. Ugotowane warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler), jaja, obrane jabłka, ogórki kiszone i marynowane pieczarki pokroić w kostkę, dodać fasolkę, mięso kurczaka oraz groszek i wymieszać z sosem. Mam nadzieję, że przepis na sałatkę jarzynową spodoba się Tobie i Twojej rodzinie:) Korzystaj z niego o koniecznie go ulepszaj :) Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie
Moja Książka Kucharskagotowania tych mini-posiłeczków. Często było tak, że zupę gotowałam jedną, tylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę(...)piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł
bistro mamamomentu zagotowania wody, paruję około 40 minut, zakręcam gaz i po około 5 minutach wyjmuję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka grecka z kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do szklanki lub miseczki wlewam oliwę, ocet balsamiczny, dodaję miód, oregano, czosnek, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (dwie większe szczypty), całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Teraz(...)paseczki, chociaż według mnie taka rwana pierś bardziej pasuje do sałatki, i dodaję do pozostałych składników. Na koniec do sałatki dodaję sos, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Sałatka grecka z kurczakiem jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujeTurek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz *** Fileta z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem(...)gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni i wlewamy ponownie do potrawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy także posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą orz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy startym żółtym serem *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem