sól Kurczak: oliwa z oliwek, pierś z kurczaka, sól, pieprz, sos sojowy (lub bio maggi na bazie sosu sojowego), czosnek, świeża szałwia, suszony estragon Quinoa mix + czerwony ryż jaśminowy Ananas: plastry ananasa - zgrillować, sos: sok z limonki, ocet balsamiczny, chilli, świeża kolendra, pieprz do posypania Salsa: rozdrobnione awokado, posiekane pomidory, świeża kolendra, czerwona cebula, sól, sok z limonki
Cytryna&Co.posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory. Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał
JejKuchniaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
Zasmakuj Kuchnipatelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifeobróbki.Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo.Na maśle podsmażamy suszone pomidory. Dodajemy jarmuż. Solimy i skrapiamy cytryną. Podsmażamy przykrywając drugą patelnią i co kilkanaście sekund przewracamy, tak by podgrzewać na przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego
BaRepasProsty i szybki obiad.Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej. Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem(...)plasterkami czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Maminek kulinarnynieco więcej suszonej chili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży(...)ząbka odłożyć. Zamieszać składniki, dodać chili, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i podsmażyć przez ok. 2-3 minuty. Podlać cebulę wódką, zamieszać i dopełnić szklanką bulionu i pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki. Dusić na średnim ogniu pod przykrywką przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony w cienkie krążki seler naciowy i świeże warzywa, dodać resztę bulionu i dalej
Sztuka gotowania w/g Samiryoleju – 5 g cukru – 3 g drożdży suszonych, ok. 1/4 torebki Sos pomidorowy: – 2 puszki pomidorów pelati bez skóry – 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone(...)salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić
To co kochamKuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)podsmażamy, aż będą rumiane ciągle mieszając. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw
Kuchenna Kontrrewolucyajest wysiłku. Aby coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np. bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam(...)tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie
Zawsze głodna!wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego chilli sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka możecie przyprawić oczywiście według własnego upodobania, my najbardziej lubimy ziołowo-pikantne smaki i prostotę. Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu, następnie(...)smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by uzyskać ładny kolor. Kurczaka możecie też śmiało zgrillować lub upiec, ale tak jest najszybciej. Po usmażeniu kurczaka wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć. Kroimy go dopiero przed podaniem, tak by wchłonął wszystkie soki. Sos orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2-3 łyżki sosu sojowego
Cooking Monsterchwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki posiekanego koperku przyprawy: sól, świeżo zmielony(...)filety z kurczaka i smażymy 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu, do lekkiego przyrumienienia. Wlewamy białe wino, a gdy lekko odparuje dodajemy pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Po upływie 5 minut dolewamy śmietankę, mieszamy i ponownie przykrywamy. Gotujemy 10 minut, odkrywamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest
cool and mintysuszonych pomidorów i wrzucamy pokrojonego kurczaka. • Kiedy kurczak już nam się podsmaży dorzucamy do niego drobno posiekany czosnek oraz liście świeżego szpinaku. Całość dusimy około 5 minut. • Kiedy szpinak jest już miękki dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. • Sos łączymy z uprzednio ugotowanym makaronem i podsmażamy chwilkę
KUCHNIA POLSKAzimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć gotowe dzień przed podaniem. Składniki: • 4 piersi kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy • 200 g szpinaku
To co kochamkieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż
Monia miesza i gotuje