plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy
Bon Appetit Małgorzatyskrzydełek, udek lub podudzi. Składniki: ok. 1,5 kg kurczaka – udek, podudzi, skrzydełek 1 niewielka główka czosnku (ok. 10 ząbków) 4 cm świeżego imbiru 5 łyżek miodu 6 łyżek sosu sojowego łyżeczka pasty chili zielona cebulka, natka pietruszki do dekoracji olej roślinny przyprawy: słodka papryka, kolendra, szczypta cynamonu Ostry kurczak w miodowej glazurze – przepis Obierz czosnek i kawałek(...)przełóż do brytfanki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynowało. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, wstaw kurczaka, następnie po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Dzięki temu zamkną się pory w mięsie. Piecz jeszcze około 50 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec udekoruj posiekaną zieleniną. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchewka. Użyłam 3 średnie ziemniaki mogą być bataty 2 duże marchewki pół średniego selera 1 średnia pietruszka korzeń 1 mała cebula może być por opcjonalnie można dodać cukinię 3 porcje udźca z kurczaka, ale to mogą być też podudzia 1 szklanka dowolnego bulionu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 1 łyżka rozmarynu użyłam suszonego Ulubiona przyprawa do kurczaka
Andzia PichciTropikalne szaszłyki Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego. Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś - ananas (świeży) - 1/2 sztuki - papryka zielona - 1 sztuka - cebula - 2 sztuki - czosnek
Fit-aminaapettita-ale jak kto woli) oliwa por do przybrania i oliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą i z bułką tartą. Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w większą kostkę ok .2-3 cm.Mięso obtaczamy w przygotowanej ostrej panierce bardzo dokładnie.Rozgrzewamy oliwę i smażymy na złoty kolor.Na talerzu układamy pokrojoną w plastry porę,nuggetsy nabijamy wraz z oliwkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra gałka muszkatołowa(...)ziele angielskie. Gotować, aż flaki będą miękkie. Następnie wyjąć udko i warzywa, udko obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić razem z mięsem z kurczaka do flaków. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki i zagęścić nią flaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienadziewane warzywami, kurczakiem i serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać plasterki cukinii
Kulinarne Inspiracjeamatorów mięsa na słodko. Składniki 500 g filetów z udka kurczaka 2 łyżki oleju arachidowego 1 puszka ananasa 1 marchew 1 cebula 1 strąk zielonej papryki 1 por 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżka trawy cytrynowej 2 liście kaffiru 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 70 ml zimnej wody(...)Przygotowanie Mięso z kurczaka kroimy na paski, smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w julenkę pora, sos sojowy, ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy
R'n'G KitchenZapiekanki inspirowane anglosaskimi pajami robiłam do tej pory z wykorzystaniem ziemniaków, jako warstwy wierzchniej. Tym razem użyłam ciasta francuskiego i była to bardzo fajna odmiana. Zwłaszcza, że chrupiąca skorupka pomaga zgarniać pyszny sos. Taki paj można też przygotować z wyprzedzeniem - ostudzoną potrawkę przykryć surowym ciastem i po prostu zamrozić szczelnie owinięte folią. Potem zamrożone wstawić do piekarnika. Wygodne jest(...)frankfurterkami , - z kapustą i białą kiełbasą w czerwonym winie , - z kapusty włoskiej i boczku ; potrawka drobiowa zapiekana pod ciastem francuskim 250 g mięsa drobiowego (indyk, kurczak), 250 g pieczarek, 500 g rozdrobnionego szpinaku, 1 por, otarta skórka z 0,5 cytryny, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 szkl. białego wermutu, 1 szkl. bulionu drobiowego, 1/3 szkl. śmietanki, 4 łyżki oleju
Eksperyment sobotnipółce z sosami mamy sos teryiaki a w zamrażarce schowane warzywa mrożone ( najlepiej chińską mieszanka, ale mogą to być brokuły, fasolka, cebula, por ) no i makaron w tym przypadku do woka chiński. Udka z kurczaka na szybko do pracy ( na jedną porcję ) 10 dkg mięsa ( do wyboru z powyższego ) 1 ząbek czosnku garść warzyw mrożonych 1/4 opakowania makaronu 1 łyżka
Kuchnia na wzgórzusprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy w nim przez
Ania i Marcin gotująprawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku
Codzienna kuchnia niecodziennakurczakiem w towarzystwie zdrowej ciecierzycy, przyjemnie pikantnej cebulki perłowej oraz słodkiego ananasa z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 400g fileta z kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa (320g) 1 por 2 łyżeczki przyprawy(...)czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. 2. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. 3. Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew. 4. Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez
Szalona Kuchnia Ewelinypodać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego Do podania: kwaśna śmietana(...)gęsty jogurt naturalny *** Filet z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kulki pieprzu oraz ziela angielskiego i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut *** *** Po tym czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła
Blog z Apetytem