uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru(...)przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka , 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów
peanutbuttermonsterlubicie) 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego Wykonanie krok po kroku: 1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem. 2. Następnie dodajemy obie musztardy i nadal mieszamy. 3. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. 5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy(...)wtedy mają bardziej intensywny smak. Życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku! A jeśli szukacie przepisu na efektowną sałatkę, zapraszam tutaj: Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku Artykuł Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiPogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla
Codzienna kuchnia niecodziennawyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania(...)umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach
Gotuj z Natkątego dania. Ten przepis możesz zrobić w mniej niż 30 minut, a do tego poczuć się jak w orientalnej restauracji. Bardzo łatwo go zweganizować. Ja użyłam do sosu miodu, ale wystarczy zastąpić go syropem klonowym. W dodatku danie jest bez glutenu i bez laktozy, a tofu, które dla niektórych jest bez wyrazu, nabiera tutaj smaku. Jestem pewna, że ten makaron(...)kawałek świeżego imbiru (1,5 łyżeczki startego) 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki masła orzechowego gładkiego (bez dodatku soli i cukru) Sok wyciśnięty z 1/2 limonki 2 łyżki miodu lub syropu klonowego** Do posypania: Posiekany szczypiorek lub świeża kolendra ok. 2 łyżki Garść posiekanych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego ** w wersji
Fabryka pomysłówminut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński(...)pierwszy w programie "Ugotuj mi mamo!" na Kuchni +, w którym autorka wykorzystywała go do posłodzenia zdrowych słodyczy dla dzieci. Kupiłam i przepadłam! Syrop daktylowy zwany również miodem daktylowym lub melasą z daktyli obecnie stał się popularny jako zdrowy zamiennik cukru, ale jest to tradycyjny produkt wykorzystywany w kuchni krajów Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Produkuje się go z zagęszczonego
Chilli Czosnek i OliwaPana Romana z Zagrody Łąckiej, który ma w swojej ofercie różnej maści drób w wersji surowej jak i wędzonej. Moje oko i podniebienie przykuły w szczególności wędzone piersi z kurczaka. I to ciekawe, bo mimo iż były uwędzone, pokrojone na malutkie kosteczki do degustacji były ciągle soczyste i delikatnie owinięte dymem, jakby je niedawno wyciągnięto z wędzarni. Rewelacja. Następne(...)owoców jak np. reprezentant marki Barwy Zdrowia czy Pani Eugenia Budzyńska, która oprócz świeżutkich warzyw i owoców oferowała bardzo dobre i na dodatek prażone pestki dyni. Dla amatorów miodu oraz soków jabłkowych, z czarnej porzeczki i buraków znajdzie się także co nie co na EkoBazarze. Miodu nie próbowałem ale zakładam, że słodki... natomiast soki... wyśmienite! Naturalnie gęste, a skład
Right Behind The Kitchenroku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony(...)przypadku przeszkolony personel przyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie
SzczyptaSmaQjagodami goji. A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich, pełnoziarnistych, pełnowartościowych. Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać chwilę do zagotowania, gaz ustawić na minimalny płomień i co jakiś czas przemieszać. Ja to zawsze robię szykując się rano(...)czekamy, aż całość się zagotuje. Zmniejszamy maksymalnie płomień i zostawiamy aż osiągnie lubianą przez nas konsystencję, co jakiś czas mieszając. Gotowe! Zamiast owoców, można owsiankę podać z konfiturą, miodem, albo samym cukrem (choć ostatniej opcji nie polecam). Jeśli dodamy więcej mleka, zawsze możemy je wygotować, co nie wpływa na smak owsianki. Lepiej więc dodać więcej niż mniej. Smacznego! *Mogą być
Bazując na smakuDutch baby – grzeszne śniadanie ” okazało się największym hitem wśród przepisów, jakie wrzuciliśmy. Numerem jeden całego bloga był natomiast wpis o tym co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – jeśli jeszcze nie czytaliście to do dzieła! 2,5 tysiąca odwiedzin W sumie na naszym blogu jest już około 80 wpisów. To pewnie dzięki temu od początku istnienia, czyli(...)rozumiemy to – bo nie łatwo się przestawić, choć potem jest już z górki). Wiele osób (z tego co do nas piszecie) skorzystało natomiast z naszych przepisów! To miód na nasze serca! Dziękujemy za wszystkie przesłane fotki. Poprosimy o kolejne! Wasze dania wyglądają lepiej niż nasze!❤️ Niektóre Wasze dania według naszych przepisów Wielkie dzięki także za wszystkie komentarze na blogu
Niedzielny kucharzDumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest
Malinowe Pocałunkismaku Dobrej jakości sos potrafi zmienić zwykłe danie w kulinarne arcydzieło. Oto kilka propozycji sosów, które warto wykorzystać: Sos alfredo : Kremowy i bogaty w smaku, idealny do makaronów z kurczakiem lub brokułami. Sos bolognese : Tradycyjny sos mięsny, który doskonale pasuje do spaghetti lub lasagne. Sos pesto : Aromatyczny sos z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy z oliwek. Świetny do lekkich(...)podkreślenie ich smaku. Oto kilka pomysłów, jak można ją wykorzystać: Sałatki : Oliwa z oliwek jest idealna do różnego rodzaju sałatek. Możesz ją połączyć z octem balsamicznym, cytryną lub miodem, aby stworzyć wyjątkowy dressing. Chleb z oliwą : Świeży chleb zanurzany w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół i przypraw to prosta, ale bardzo smaczna przystawka. Marynaty : Oliwa z oliwek jest świetną
KuchniaWeDwoje.plprzygotowuję tzw herbatę imbirową (plasterki imbiru gotuje w wodzie), dodaję do herbaty lipowej (rozgrzewa jeszcze lepiej) albo przygotowuję sobie taką zdrowotną petardę – napar z imbiru, czosnku, cytryny i miodu. U mnie świetnie sprawdza się w infekcjach gardła, bo od razu czuję jakby wszystko było wypalone Uwaga: imbiru nie mogą spożywać kobiety w ciąży CZOSNEK. Za jego ostry smak(...)sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron
Szybko Tanio SmacznieDziś proponuję łososia na sposób azjatycki. Pomysł zaczerpnięty z programu Master Chef. Rybka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo aromatyczna i delikatna. Danie można również
Mania GotowaniaWraz z Nowym Rokiem pojawiają się noworoczne postanowienia, często związane ze zdrowszym trybem życia i dietą. Pełnowartościowe posiłki wcale nie muszą być ani czasochłonne, ani
Kraina Miodem PłynącaWątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki. Teraz w sezonie morelowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!