Soczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy(...)czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około
Pyry na Gazkurczaka, szpinak i ser feta... mogłabym to jeść na okrągło ;). Wy zapewne też więc z całego serca polecam! Składniki: (na 12 sztuk) 2 op. ciasta francuskiego * (2x275 g) 150 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki masła 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g sera feta 1 białko(...)kilka minutek, aż się rozmrozi (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Do gorącego szpinaku przełożyć podsmażoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdy szpinak ostygnie, dodać pokrojony w drobną kostkę ser feta. Nadzienie odstawić na bok. Ciasto francuskie rozwinąć z papieru, podzielić na 6 równych kwadratów o boku ok. 11,5 cm. Na środek każdego kwadratu
Nastoletnie Wypiekaniesuchego jedzenia.Zwyczajnie przyrządzony filet faktycznie Nas nie porywa,ale taki jest rewelacyjny.Z wierzchu lekko chrupiący,w środku bardzo soczysty.Nic dodać,nic ująć. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli papryka czerwona lub ulubione zioła(wg uznania) Fileta z kurczaka umyć,rozbić,najlepiej przez
Niespełnione zdolności kulinarneszczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej ) duża(...)kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką
Ogrodnik w podróżyskradł moje serce. O moim wyborze zdecydowały następujące jego funkcje: Dodatek pary w początkowej fazie pieczenia - takie działanie zapewnia lepszy wygląd i smak wypieków oraz idealnie wyrośnięte ciasto i chrupiącą skórkę. Także kurczak, lasagna lub ryba, wszystko będzie równomiernie upieczone i pyszne! SteamBake - wystarczy nalać 100 ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake, aby uzyskać doskonale wypieki. Wilgotność wspomaga wyrastanie
Kulinarne przygody Gatityciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńprzepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego(...)żółtego sera żółtko do posmarowania sól pieprz (może być czosnkowy) Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni
Rozpustne gotowaniewysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak(...)pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie
Niedzielny kucharzwysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak(...)pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką
Niedzielny kucharzciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski(...)cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto
Salonik smakówIlość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 2h Składniki: Ciasto: – 160 g mąki orkiszowej typ 650 + do podsypania – 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 5g suchych drożdży instant – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka cukru – 0,5 łyżeczki soli – 300 ml ciepłej wody Farsz : – 0,5 szkl. passaty pomidorowej – 2 łyżki koncentratu(...)Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce lub na stolnicy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 2. Z passaty pomidorowej, koncentratu i przypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy
PodwójnaporcjaCiasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)piekarnika na środkowy rożen na ok. 20 min, po 15 min sprawdzając czy nie rumieni się zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak
Nerds KitchenCiasto: 25 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ opakowania mieszanki warzyw na patelnię Hortex, 3 pieczarki, 100 g fety, 5 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE(...)odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą blachę, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj). Układamy pokrojonego kurczaka, warzywa, cienko pokrojone pieczarki i pokruszoną fetę. Posypujemy żółtym serem. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta. Pizzę wkładamy do rozgrzanego
słodki bratekzdrowo! Porcja na 8 naleśników 💚 Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 2 całe jaja - 6 szklanek wody - szczypta soli morskiej lub himalajskiej (ciasto musi wyjść płynne) Składniki na farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - garść pieczarek - 1/2 papryki - 5 pomidorów suszonych - zioła prowansalskie - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oleju Dodatkowo potrzebujemy serek twarogowy do smarowania - 2 opakowania(...)dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią - staraj się wlewać jak najmniej ciasta na patelnie aby były cieniutkie; - usmażone naleśniki odłóż i przygotuj farsz - pokrój pierś z kurczaka, paprykę, pieczarki i pomidory suszone - wszystko dopraw ulubionymi przyprawami - ja dodałam sól himalajską, pieprz ziołowy oraz zioła prowansalskie; - na patelnię wlej 1 łyżkę
MintTastegotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina(...)mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną porcję ciasta - 1 cebula czerwona - kilka pieczarek - ser mozarella - pieczona pierś z kurczaka lub dowolna wędlina/boczek Ciąg dalszy wykonania Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duże pizze bądź pizzerinki. Każdą smarujemy sosem. Układamy cebulę, pieczarki, mięso oraz ser. Całość zapiekamy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 20 minut
Health-Fit-Life