byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki:300 g ryżu arborio,4-6 udek kurczaka,100 g kiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna(...)bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki
Kulinarna rozmowaróżni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula(...)Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy
Kulinarna rozmowanagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie byłam trochę zakręcona kompletnie obezwładniona ilością obowiązków ostatnich dni. Dla mnie zupa i kurczak to takie dwa dania, które zapisują się w moim sercu jako "pocieszające, leczące jedzenie". Nie ma nic lepszego niż gorąca, jedwabiście gładka, aromatyczna zupa rozlewająca się ciepłem w wyziębionym brzuchu(...)ciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji
Gotowanie to kochaniemusztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry(...)pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco(...)pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej śmietany½ szklanki majonezu2 łyżki stołowe mleka2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki sosu Worcestershiresól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać
naRuszciełyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso(...)kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie
Kuchnia domowa AniDevolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła(...)Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się
Gotuj Z Muzykąmiała bardzo delikatny i wykwintny smak- dodamy jabłek- koniecznie Szarej Renety.Składniki-wątróbka- u mnie z indyka-3 duże jabłka Szara Reneta-świeży tymianek-przyprawa Kamis – młynek Przyprawa do kurczaka-glassa di soia Ponti-oliwa z oliwek Olitalia-garść sałatki- u mnie rukola, botwinka,pomidorek koktajlowyZabieramy się za grillowanie. Do tej operacji użyłam patelni grillowej marki Florina(...)morska- bez obaw. Używam w kuchni soli morskiej na co dzień. Obieramy jabłka i kroimy w małe kawałki, dodajemy do naszej wątróbki. Mieszamy łopatką. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka z młynka Kamis- mieszamy. Możemy dodać 2 łyżki wody, wtedy jabłka zaczną parować i puszczać sok. I o ten sok nam chodzi. Dopiero wtedy, po pojawieniu się soku, dodajemy
Z Kuchni Do KuchniCoś idealnego do ryżu ? U mnie przeważnie kurczak. Dzisiaj roladka z fileta drobiowego z pysznym nadzieniem szpinakowym i z dużą ilością czosnku, co w tym zimowym okresie nam na pewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne!Składniki :* 4 pojedyncze filety z kurczaka* sól, pieprz świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka * 200g pieczarek* łyżka
Magiczne Życie MartyObiad robi się praktycznie sam:Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury
Z butelką mleczka w tlePieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę(...)mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko
NA MOIM TALERZUtypowych wędlin kupionych w sklepie i chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany. Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej Z surowych(...)ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą
Maminek kulinarnydziękujemyi gorąco pozdrawiamy. Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku(...)olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm). Pora kroimy w talarki. Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną. Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy
Maminek kulinarnywypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni(...)lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron(...)ugotowany al dente* 2 pomidory rzymskie* 4 ogórki korniszony* gotowana pierś z kurczaka* 2 łyżki majonezu* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać
Magiczne Życie Marty