smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki(...)zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Wyjąć mięso i marchew (skórki wyrzucić), bulionem zalać kuskus, przykryć miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła płyn i zmiękła
Kuchnia Prezydentowejsuską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek(...)wrzucamy poszatkowaną, ugotowaną białą kapustę i dusimy 15-20 min. Następnie obie kapusty łączymy, dusimy oraz przyprawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło (1 łyżka) i dodajemy 1 cebulę a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i dusimy ok. 20 min i wrzucamy do kapusty. Następnie rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka
Kuchenne Wariacjekiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka
Kuchenne zapiski Edytyzalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności od apetytu. SKŁADNIKI: 12-13 płatów lazanii nie wymagającej obgotowania 30 dag piersi kurczaka (PROMOCJA) 50 dag włoskiej kapusty 40 dag pomidorów (2-3 sztuki) 1 cebula 2-3 łyżki oleju sól sól ziołowa pieprz 12 dag żółtego sera - u mnie gouda suszona(...)świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera. W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć
Kuchenne zapiski Edytysmakuje każdemu. Mamy więc do czynienia z czymś wyjątkowo dziwacznym, jak na mój tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso(...)myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka
Kuchenna Kontrrewolucyapieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Przygotowanie: Jajko(...)rozbełtać z mlekiem/jogurtem i przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
Kuchnia EllieSkładniki: pierś z kurczaka ulubione przyprawy, ja dałam mieszankę przypraw do gyrosu jako dodatek mizeria Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w plastry (wykrawając tłuszcz itp.) posypujemy przyprawami nabijamy na patyki do szaszłyków 4. pieczemy w temp 200 stopni przez 20-30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolecam się w nią zaopatrzyć ponieważ jej cena nie jest zbyt wygórowana, a smakowo i zdrowotnie zdecydowanie lepiej jest zaopatrzyć się w taki wariant bułki. Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 4 łyżki mąki z ciecierzycy, ja użyłam mąki od Indian Bazaar 1 jajko pół łyżeczki mielonego kuminu, ja użyłam od Indian Bazaar dwie łyżeczki czarnego sezamu, ja użyłam od Indian(...)kupienia TUTAJ Udka oddzielamy od kości i mielimy łącznie ze skórką. Oczywiście jeśli ktoś ba ku temu obiekcje, może skórkę wyrzucić, ma takie prawo ;) Do miski wrzucamy zmielonego kurczaka i resztę składników, wyrabiamy masę przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką wcześniej zamoczoną w wodzie nabieramy porcję mięsa kładziemy ją na bułce tartej
MamaOskarkawięc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Smacznego Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy mix for shawarma 1/3 łyżeczki soli 1 ząbek czosnek czosnku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne
Świat SmakuSkrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka
VioletoweKucharzeniePyszny kurczak z pieca + pieczone ziemniaczki :) Opisywać smaku nie będę! Warto spróbować samemu - wyżerka dla całej rodziny! Skład: - udka z kurczaka - ziemniaki - sól - pieprz - oregano - bazylia - przyprawa do ziemniaków Udka i ziemniaki pieczemy w 190stopniach/ 180stopni jeśli jest termoobieg
upichconadaniem stricte wyimaginowanym :) No być może jadłam ją w poprzednim wcieleniu dlatego tak często wracam do niej i myślami i na talerzu :) Poniżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w korelacji z marchewką i groszkiem :) Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - marchewka w kostce - groszek - parę świeżych listków bazylii - przyprawy wg. uznania - łyżka masła - łyżka mąki - 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej
upichcona