których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazywa). Wielka wyprzedaż wszystkiego: od kompletnych, nikomu już niepotrzebnych rupieci, przez mnóstwo książek (oczywiście wszystkie po duńsku), akcesoriów kuchennych, ubrań, sprzętu grającego i nie, figurek porcelanowych i ogrodowych, na kurczakach (żywych!) i króliczkach kończąc. Uff... Dużo chodzenia, mnóstwo oglądania. Kupiliśmy trochę przypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświatło. W zadumie oglądaliśmy zachwycające widoki.Kiedy dotarliśmy na miejsce, kajaki został spakowane, a auta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać
Gospodyni Miejskakonserową czy brzoskiwniami z puszki.Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę.Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną pierś kurczaka i szczypiorek.Sałatka nie wymaga dodawania żadnych przypraw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzepisu:Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować.Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem.Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć
Gospodyni Miejskałyżeczka lejącego miodu- 1 większy ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny SPOSÓB WYKONANIA :- Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone , piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki- Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych
Basia w kuchnimarchewka1 pietruszka 1 por ziele angielskie ( 2-3 ziarenka )sól, pieprz , majeranek2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1 udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę ugotować w rosole. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić
pieprzny smaczekWitajcie :) dzisiaj zapraszam na roladki troszkę inaczej :)Przygotowałam je z piersi z kurczaka nadziewane serem mozzarellą i suszonymi pomidorkami .Mięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :)Składniki ;2, 3 piersi z kurczaka1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona SkworcuPieprz zielony
Sama słodycz i szczypta chilidrugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki
Z Majeczką w kuchnidomu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami
Z Majeczką w kuchnitargowych nie bywam i nie kupuję. Napiszę o tym, że robię zakupy w supermarketach i że można kupić mięso dobrej jakości nie płacąc 30 zł za kilo fileta z kurczaka a kupowanie tańszych rzeczy nie oznacza rezygnacji ze smaku. Nie uważam za ujmę dla blogera kulinarnego czy kogokolwiek udanie się do supermarketów. Nie chcę malowania trawy na zielono tylko uczciwości
ladykitchenśrednie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy
Pasje Jolkiakurat trochę za bardzo zakumplowały się z dnem ;p)Gotowe kulki przekładamy na papier i odsączamy tłuszcz.Gotowe! Uważajcie, bo są gorące ;) urozmaicajcie je różnymi dodatkami, podawajcie z rybą, kurczakiem, ketchupem czy majonezem. Pycha
Kitchens Alphabet