duże pomidory 2 ogórki zielone pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej łyżeczka przyprawy do drobiu sos włoski do sałatek 2 ząbki czosnku łyżeczka czubrycy zielonej ,pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę,posypać przyprawą do drobiu,do gyrosa oraz czerwoną czubrycą i dobrze wymieszać.Podsmażyć na grillowej patelni lub normalnej
Niespełnione zdolności kulinarneamerykańska nie musi być kojarzona tylko z fast foodem. Kurczak marynowany w sosie maślankowo- majonezowym z dodatkiem wielu przypraw... polecamy. Składniki 750 g piersi kurczaka 450 g mieszanej sałaty pół szklanki uprażonych orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek Przyprawa : 2 łyżeczki soli pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku pół łyżeczki suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego oregano(...)składniki przyprawy. Zrobiłem sos : wymieszałem ¾ szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodałem półtora łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natarłem kurczaka, przełożyłem go do miski. Polałem maślanką, włożyłem do lodówki na około 1 godzinę. Co jakiś czas odwracałem mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Po tym czasie wyjąłem kurczaka
R'n'G KitchenPowstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść
Jemy Pijemysosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć
Czerwień i błękitGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet(...)kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniparmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla parmigiana. Słowo melanzane oznacza po włosku bakłażany. Parmigiana to klasyczna zapiekanka warzywna pochodząca z południowych Włoch, a dokładniej Neapolu. Danie jest również popularne w całej Kampanii, a także Kalabrii i na Sycylii. Aby przygotować klasyczną(...)zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę. Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana jest daniem wegetariańskim, podawanym
Chilli Czosnek i OliwaPyszny makaron, świetne dodatki. Czego chcieć więcej? Składniki: trzy ząbki czosnku cebulka brokuł 300 gram piersi z kurczaka 250 gram makaronu tagliatelle sól pieprz słodka
Mango Papajaciekawe i wyjątkowe. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości. Składniki: 1 filet z kurczaka, 120 g sera camembert, 2 łyżki ziaren kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, ok. 20 szt. całych oliwek zielonych, pesto: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki(...)żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: ½ szklanki kaszy kuskus, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, chipsy jabłkowe. Przygotowanie: Rolada: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Na cały
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie(...)garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy
ClauditteMissCookingkwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki:150 g roszponki1 fenkuł1,5 pomarańczy1 jabłkogarść orzechów włoskichgarść rodzynekbiały pieprzocet jabłkowyolej arachidowy bądź sezamowyPrzygotowanie:Fenkuł obrać
Food SquarePierś z kurczaka, mięsko często-gęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha. Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający
Z Kuchni Do KuchniPolsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa 4 łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron
BaRepasporcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku
BaRepasKarnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej
Mechanik w kuchniJuż Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchni