CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI Kolorowa sałatka Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto
Z notatnika dietetykaktóry był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji. Poniżej - wzbogacona kurczakiem. Składniki
mojewypiekiinietylkoChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :) Puree z ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z ostrym akcentem w postaci cayenne - w bardzo meksykańskim stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie(...)ugotowanych ziemniaków) 80 g masła 125 ml śmietany kremówki 30% pieprz cayenne sól 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dodałam, choć nie było w przepisie
Słodko-Słony Świat IlonyRyba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Dorota Smakujemlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np. czosnkowym , chili , meksykańskim lub ketchupem. Moje posty
Słodka Stronałata. W połowie lat 80-tych fajitas były dość popularnym daniem w większości meksykańskich restauracji, a dzięki sieciom ‘Jack in The Box’ i ‘Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast food’ów w historii. Zwiększony popyt doprowadził operatorów sieciówek i restauracji do zastępowania wołowiny kurczakiem, krewetkami a nawet warzywami… W domu do wykonania tego przepisu najlepiej nadaje się(...)minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy. Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak Wam tutaj dodatkowej porcji węglowodanów – świetnie
Karo in the KitchenSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ananasem[/caption] Zobacz przepisy na inne sałatki z ananasem: Sałatka Królewska Z Ananasem I Kurczakiem Sałatka Z Selerem Konserwowym I Ananasem Sałatka Z Makaronem W Kształcie Ryżu, Ananasem I Kukurydzą (296 Kcal) Sałatka Z Ananasem I Migdałami Sałatka Z Paluszkami Krabowymi I Ananasem Sałatka Meksykańska Artykuł Sałatka z fetą i ananasem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneAromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej
Szalona Kuchnia Ewelinyznowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych
Szefowa kuchnisłodyczami Sylwia żyje ;) Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;) Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki. Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa(...)gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne , ale i sycące! Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem ! Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * kukurydza
Ostra na Słodkopieczarkach, w pysznej panierce. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 10 dużych pieczarek · 1 Filet z kurczaka · Jajko + 2 do panierki · 1 łyżka przyprawy gyros · Sól(...)łyżki mąki pszennej · 3 łyżki majonezu · Fix do nuggetsów z sosem meksykańskim · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą. 2. Ogórki oraz paprykę kroimy bardzo drobno w kostkę
Kulinarna ChwilaFajita - fahita , to potrawa meksykańska , w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia
Moje Małe CzarowanieFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana
Oka w rosole czyli KaFka gotuje