language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;) Składniki: 4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków) 50 ml oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka mielonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska(...)Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne
R'n'G Kitchenkokosowym. W połączeniu z kotlecikami dip naprawdę oferuje nieziemskie połączenie smaków. Zobacz również: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Kurczak tikka masala – prosty przepis Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka(...)obtaczaj w płatkach kukurydzianych. 3 Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz
A to pestkaciasta naleśnikowego (najlepiej najpierw je przemieszać) i rozlewać ciasto kulistym ruchem na całej patelni. Smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki zostawić do ostudzenia. Farsz: Szpinak wcześniej odmrozić. Pierś z kurczaka umyć, odciąć tłuszcz i błony, po czym pokroić na niewielką kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, włączyć palniki i smażyć na średnim ogniu mieszając(...)odrobinę mozzarelli, zawinąć i ułożyć w naczyniach jeden obok drugiego. Naleśniki polać beszamelem, posypać odrobiną oregano, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę
Passions hobbies lifenieco inna, bardziej zwarta i mięsista) 2 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny(...)około 8 kawałków. Formujemy bułeczki i odstawiamy na około 20 minut. Następnie każdą bułeczkę lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na płaski placek. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Umyte i osuszone
Smaki Na Talerzubardzo zasmakowały i które robię na co dzień. Zazwyczaj nie fotografuję przekąsek, ale są to przeważnie jakieś owoce, kanapki lub owsiane ciacha z zaufanej piekarni gdy nie mam czasu piec w domu. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE Ostatnio bardzo zasmakował mi omlet z odżywką białkową w porze śniadaniowej. Robię do niego przepyszny krem pomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków(...)odżywką białkową, masłem orzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi
Kuchnia Ellieczasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej pieczone To zdecydowanie bezy. W różnej formie: kolorowych bezików, tortów bezowych, czy bezy pavlowej. Robione często, przy każdej okazji, jak i bez okazji. Królowały w tym roku bezsprzecznie:) Przepis(...)roku było bananowe brownie . Wracało jak bumerang w różnej formie, z rozmaitymi dodatkami. Zawsze pysznie, zawsze dietetycznie. Moje ulubione danie minionego roku to makaron naleśnikowy z sosem pomidorwym z kurczakiem . Jeśli jeszcze nie znacie to może warto właśnie nim rozpocząć 2017 rok :) Jakie dania królowały u Was w minionym roku? Co było Waszym kulinarnym odkryciem?:) Podzielcie się z nami
Kolizje Smakówłyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić dodałem na patelnię dwie obrane, pozbawione gniazd nasiennych
Wyprawy kulinarnebędzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć(...)można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko ze sobą połączyć i gotować na małym ogniu. Następnie powoli dolewać zimne
Ugotowaćkoktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam(...)liście dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało(...)dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 300 g łuskanego słonecznika SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku
Słodko-Słony Świat Ilonykrótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś(...)się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę
Marder&Marder Manufactureogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować(...)Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce
Kto ugości moich gości?Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze, kolorowe sałatki. Ostatnio zamiast podać sałatkę tradycyjnie przygotowałam ją w tortilli. Wyszło pysznie. Całość polałam pyszną remuladą duńską od Folwark. Spróbujcie mojej propozycji
Słodkie okruszkirozwojowi m.in. miażdżycy czy nowotworów jelita grubego. Białe mięso Mięso białe to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne ptaków, zaliczamy do niego mięso z: gęsi, gołębi, indyków, kaczek, kur i kurczaków, przepiórek itd. Ze względu na przystosowanie ciał ptaków do lotu ich masa ciała jest maksymalnie redukowana, a więc zawartość tłuszczu w ich mięsie będzie zdecydowanie mniejsza – tym samym dostarczy(...)mięso czerwone. Wystarczy jego ograniczenie w zależności od indywidualnych predyspozycji, zbilansowanie diety jako całości, a także zwrócenie uwagi na sposób ich przygotowania – polecane jest oczywiście duszenie, gotowanie, grillowanie oraz pieczenie. Bardzo ważne jest także pamiętanie o odpowiedniej jakości spożywanego mięsa
Z notatnika dietetykaproste! 😉 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion 600 g łopatki wieprzowej 500 g żeberek wieprzowych 500 g porcji rosołowej z kurczaka 50 g imbiru (świeżego w kawałku) 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pęczek cebulki dymki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy
Mostek w kuchniproste! 😉 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion 600 g łopatki wieprzowej 500 g żeberek wieprzowych 500 g porcji rosołowej z kurczaka 50 g imbiru (świeżego w kawałku) 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pęczek cebulki dymki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy
Mostek w kuchniopcjonalnie) · Koperek · Sól · Pieprz PRZYGOTOWANIE: Paprykę, cukinię, cebulę i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, odstawiamy. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i krótko smażymy. Do tego dodajemy(...)Sklejamy ciasto chwytając je za dwa boki- tak aby powstał trójkąt – dociskając palcami lekko każdy bok. Aby farsz nie wychodzić poza brzegi ciasta, najlepiej dociskać krawędzie widelcem. Rożki francuskie pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C ok. 12-15 minut, lub do zrumienia. Podawać od razu na ciepło z sosem. SOS TZATZIKI Ogórek umyj i wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj
Calzonella.compysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj . Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu(...)wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy pokruszonymi chipsami. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy. Polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus pieczenie Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryzagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych sól, pieprz, czubrica czerwona , czubrica zielona, papryka wędzona (Plenus) olej Dodatki: ogórki kiszone bądź konserwowe szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy) kawałki sera feta ser żółty stary na tarce 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia(...)między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce
Gotowanie...to proste !bardzo mi się spodobało, zawiera bowiem wiele rzeczy, które bardzo lubię. Wygląda bardzo elegancko, przy tym jest łatwe i szybkie do zrobienia. Choć przepis był właściwie na mięso z kurczaka, ja zdecydowałam się na wersję z polędwicy wieprzowej. Całość podana z aromatyczną kaszą i esencjonalnym sosem jest naprawdę świetna! Polecam na lekki obiad albo ciepłą kolację! składniki: mięso: polędwica wieprzowa(...)spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki
6nieboBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serki zmiksować z jogurtem greckim. Dodać 1/2 żelatyny, zmiksować na puszystą masę. Odstawić na chwilę do lekkiego stężenia
Cakes By Kejt