Składniki ( 1poracja): 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cały brokuł 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę(...)opakowanie jogurtu naturalnego gęstego, wymieszaj, dodaj brokuły i wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego na wierzch zapiekanki ułóż żółty ser naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz zapiekankę przez kwadrans Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujePamiętacie ostatni wpis z zapiekanką z kurczakiem ? Dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo ciekawy przepis na niesamowicie pyszną, szybką i pożywną zapiekankę. Do jej wykonania użyłam makaronu kolanka, świeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który(...)Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii i natką pietruszki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Zapiekanki na durszlak.pl
Życie ze smakiemżurawiny i płatków migdałowych. Pasztet jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀 Składniki na 2 małe keksówki: 0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 0,25 kg wątróbki drobiowej 1,5 l wody + 4 łyżeczki domowej wegety 1 kajzerka 2 jajka (rozmiar l) 100 g suszonej żurawiny (około(...)żurawinę i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180 ºC (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień). Masa przed i po zmiksowaniu Masa przed
Ugotowaćangielskie, liście laurowe i czosnek. Po przesmażeniu, przełóż kuraka do jakiegoś niedużego garnka. Patelnię zalej wodą (tak z pół szklanki) i przepłucz dokładnie. Przelej ją razem z przyprawami do kurczaka. Wrzuć tam masło i wstaw na mały ogień, niech się gotuje. Teraz, na tą samą patelnię znowu wylej trochę oleju i wrzuć warzywa. Poczekaj, aż cebula się zacznie szklić(...)ogień na maksa przed samym podaniem i zredukuj śmietanę. Danie powinno być słonawe, delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną szałwią i lekkim aromatem innych ziół. Ja podałem je z pieczonymi ziemniakami i z czipsami z boczniaków. Wyszło na prawdę super
manslogblogPodudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego. Składniki: 8 podudzi z kurczaka, marynata cytrusowa: 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych(...)kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy. Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym . Smacznego
Moniki Smakołykiinnym wydaniu. Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw. Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie. Potrzebne składniki: -torebka ryżu 100 g -filet z kurczaka -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż gotujemy(...)zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy. Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki
Maminek kulinarnybardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C
Apetyczna babeczkabułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy(...)ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia *** *** Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem *** *** Bułeczki
Blog z Apetytemtemu zabiegowi, zaparuję się i bez problemu będziemy mogli zdjąć z niej skórkę. Miąższ papryki przekładamy do garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia(...)możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad
SMYKWKUCHNInumerek, który dostaniemy po złożonym zamówieniu. Zaczynamy od przystawek: tatar wołowy z pastą miso , podany z francuską musztardą, kolendrowym aioli, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi (26 zł) boczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki i tamaryndowca (24 zł) fish cake (24 zł) to prawdziwy hit! To rybne kulki smażone w głębokim(...)pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste, pikantne i pełne aromatów, a kurczak soczysty. krewetki z ananasem i imbirem oraz tajską
Kulinarne przygody Gatitysamego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki, 3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)mięso i wlewam do naczynia żaroodpornego - mięso i warzywa solę, przykrywam i piekę przez godzinę w 200 stopniach. Krok 2. Cebulę do farszu siekam, podsmażam na 2 łyżkach masła z odrobiną soli i cukru. Krok 3. Mięso studzę, kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam
Moja Książka KucharskaMłoda z Tomaszem ruszyli spacerować. Gdy już nacieszyliśmy się plażą, a piasek wcisnął się w najmniejsze szczeliny, zwinęliśmy parawan i ruszyliśmy podbijać Karwię. Udało nam się znaleźć całkiem zjadliwego kurczaka z rożna, oscypka (tak, też się zdziwiłam) i naprawdę znakomite lody. A dodatkowo, w ramach pamiątek, krówki dla Mamy i książki, sztuk pięć, dla mnie. Zadowoleni i radości, zapakowaliśmy się(...)tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem, czym bardzo zdenerwowałam moją Mamcię, która też na naszą cześć sernik przygotowała (jak się później okazało, jeden był pieczony, a drugi na zimno, więc tragedia żadna się nie stała). I gdy już myślałam, że może jednak trochę przesadziłam, okazało się, że drożdżówki znalazły wielu amatorów, z moją młodszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki(...)układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj
Zasmakuj KuchniHongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki oraz karaoke – a to wszystko w stylu rodem z azjatyckich filmów akcji. Tak w skrócie można opisać Sleeping Dogs, grę, którą na pierwszy rzut oka może wyglądać jak GTA w chińskim sosie. Jednak(...)parze z grillowaną wieprzowiną, w Azji kryjące się pod nazwą char siu bao (lub Baozi) wywodzą się z kuchni kańtonskiej z okolic prowincji Guangdong i występują w formie pieczonej lub gotowanej na parze. Samo char siu oznacza kantoński sposób przyrządzania pieczonego mięsa – przypomina on nieco zachodnie barbeque, tylko, że o wschodnich smakach. W poniższym przepisie przedstawiamy fuzję
Nerds Kitchenchce się żyć! Okna cały dzień szeroko otwarte, pies najlepiej nie wracałby do domu, a we mnie wstąpiła nowa energia. W niedzielę otworzyliśmy ze znajomymi sezon grillowy - były kiełbaski, kurczak w dwóch postaciach, polędwiczka marynowana w coli (jeny, jakie dobre...). A do kawy babeczki, ciasteczka i tort. Wyszedł pyszny, choć dekoracja nie do końca mnie zadowoliła. Pomysł znalazłam na blogu(...)czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: 25g świeżych drożdży łyżeczka cukru 160 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki
Gotowanie jest łatweSłodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem
Smaki Arminewyjątkowe, jakby wszechogarniające i bezpośrednie. Powstają nie tylko w kuchni, ale właściwie na krzaku, na drzewie, w ogródku warzywnym, w leśnym zakątku pachnącym jagodami. Latem gotuje się i piecze w oparciu o dary natury, które pojawiają się wokół nas jak przemiłe niespodzianki wakacyjne. Należą do nich z pewnością lśniące, swojskie, dojrzałe pomidory. Idealne do tego, żeby udoskonalić makaron z sosem(...)zdrowiej i smaczniej. Jak u Agaty:). Wersja fit Jeśli chcemy, aby nasze danie makaronowe było bardziej dietetyczne, do jego przygotowania użyjmy makaronu pełnoziarnistego, wybierzmy mięso mielone z indyka lub kurczaka zamiast mięsa wieprzowego oraz zrezygnujmy z posypywania makaronu parmezanem, po takich korektach otrzymamy dietetyczną i smaczną propozycję na danie obiadowe. Makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów Składniki
KulinarneImpresje.plciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina *** Mąkę rozcieramy(...)zwilżyć wodą *** *** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką *** *** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem delikatnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem *** *** Zajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut
Blog z Apetytemzdziwił mnie fakt, że w środku festiwalowego tygodnia restauracja świeci pustkami (słowo – była jedynie nasza dwójka), ale starałam się nie zrażać. Na powitanie amouse bouche w postaci roladki z kurczaka z karczochem. Zamysł podania śliczny, sam starter smaczny. Bez fajerwerków w żadną stronę. Zwyczajnie dobry, choć troszeczkę za zimny. Szkoda, że zaserwowany na mocno przechodzonym i zrysowanym talerzu(...)tuńczyk to naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus
Kate's Kitchentego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy(...)kolejne 15 minut. Żeby makaron nie obsychał podlałam go kilkoma łyżkami zalewy z mozzarelli. Na ostatnie pięć minut ułożyłam na makaronie pokrojoną w plastry i oprószoną bazylią mozzarellę. Papryki piekły się jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Po mniej więcej godzinie spędzonej w piekarniku papryka była gotowa. Jedynie zastrzeżenie i nauczka na przyszłość - mięso z udźca indyka do faszerowania papryki
Kuchnia po mojemu