kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:304/674)

filet z kurczaka w bakłażanie z kozim serem 155

Efektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. pokroić(...)smaku. Gdy sos odrobinę ostygnie zblendować go na gładko i wylać do naczynia żaroodpornego.  Każdy kawałek kurczaka owinąć w plasterek sera koziego, następnie w plaster bakłażana i związać delikatnie szczypiorem. układać w naczyniu z sosem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Podawać z ryżem

Cook&Love
Quesadillas z guacamole 146

smażymy. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na placku tortilli rozsmarowujemy ketchup, posypujemy serem rozkładamy usmażonego kurczaka, posypujemy drugą warstwą sera przykrywamy plackiem tortilli. Na  patelni rozgrzewamy oliwę układamy naszą tortillę przykrywamy talerzem. Przypiekamy placek delikatnie przewracamy na drugą stronę, pieczemy jeszcze chwilę. Gdy ser będzie już roztopiony a tortilla przyrumieniona oznacza to, że quesadillas jest gotowe. Tortille

kgwjanczewo
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 251

przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez 2-3 minuty. PODANIE Zupę można jeść od razu, ale dużo lepsza jest ugotowana rano i zjedzona później, albo ugotowana po prostu dzień wcześniej(...)produkt uboczny po produkcji sosu sojowego. W Korei to dodatek do wszystkiego – od kanapek, sałatek, sosów i zup zaczynając, na pieczonym, grillowanym mięsie i rybach kończąc. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje BULION 0,5kg piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z cebulką 1 kostka bio* bulion drobiowy

Karo in the Kitchen
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe(...)jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże ilości w porównaniu do przyzwyczajeń

Chilli Czosnek i Oliwa
7 niezwykłych technik grillowania 206

całego soczystego kurczaka na grillu. Po prostu wystarczy przyprawionego kurczaka osadzić na puszce dobrego piwa i grillować pod przykryciem przy użyciu ciepła pośredniego przez około 1 godzinę Przepis na kurczaka na puszcze piwa: http://naruszcie.pl/soczysty-zdrowy-pelen-smaku-latwy-kurczak-na-puszce-piwa/ Liście bananowca Jeśli lubicie wyjątkowe smaki i składniki to ta metoda jest stworzona dla Was. Grillowanie na liściach bananowca jest idealnym rozwiązaniem grillowania owoców(...)gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy do nich trochę cytrusów i aromatycznych ziół. Pakiety foliowe zatrzymują soki a więc

naRuszcie
Chicken Tandoori 193

SKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(...)łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki

ClauditteMissCooking
10 sprawdzonych przepisów na szparagi 105

kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki

Niedzielny kucharz
10 sprawdzonych przepisów na szparagi 103

kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki

Niedzielny kucharz
Domowa pizza na cieście dojrzewającym 289

zjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko co upiecze to nie przesadzając istne niebo w gębie. I tak było i tym razem, bo pizza z tego przepisu wychodzi niesamowita. Jedyną „trudnością” w jej zrobieniu(...)pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy: Mąkę przesiej. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj wodę oraz oliwę, cały czas mieszając

Arbuziaki
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 106

dość wymagającym daniem, jeśli chodzi o czas, gdyż trzeba sobie zarezerwować na nie z godzinę, bo samo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim(...)cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy do zamrażalnika. Świetnie mrożą się gniocchi, gyros i kurczak three cup. Zamroziliśmy wszystkie obiady od wtorku w górę. Trzymamy się zasady, żeby nie trzymać w lodówce ugotowanych dań dłużej niż trzy dni. Trochę może przesadnie, gdyż, co do zasady

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 74

dość wymagającym daniem, jeśli chodzi o czas, gdyż trzeba sobie zarezerwować na nie z godzinę, bo samo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim(...)cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy do zamrażalnika. Świetnie mrożą się gniocchi, gyros i kurczak three cup. Zamroziliśmy wszystkie obiady od wtorku w górę. Trzymamy się zasady, żeby nie trzymać w lodówce ugotowanych dań dłużej niż trzy dni. Trochę może przesadnie, gdyż, co do zasady

Niedzielny kucharz
Je m'appelle... Quiche! 221

lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).  Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.  Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka.  Następnie dodałam pokrojoną

bastalena
Paszteciki do czerwonego barszczu 206

dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać(...)łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można zostawić ja w takiej bardziej pasztecikowej formie, ja jednak lubię je w kształcie rogaliczków. Dlatego lekko podwijam rogi, żeby uzyskać uroczy, półksiężycowaty kształt. Piec przez 30 minut w temeraturze 180 C. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
KURCZAK W POMIDORACH 126

łyżeczka tymianku gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz szklanka białego,wytrawnego wina PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię

Moja Książka Kucharska
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem 166

żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej . A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania