mnie mrożone liście) 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wody sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze(...)niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy
Cooking MonsterNieco inna odmiana klasycznej sałatki gyros. Dodałam do niej pieczone ziemniaki, dzięki czemu stała się bardziej treściwa i sycąca. W wersji mniej dietetycznej można dodać smażone ziemniaki lub nawet frytki:) Polecam spróbować by wyrobić sobie opinię która wersja jest lepsza - klasyczna czy ziemniaczana. 1 filet z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 puszki kukurydzy(...)pieprzem i paprykami. Pieczemy w rękawie przez około 45 minut. Studzimy, kroimy na nieduże kawałki. 2. Filet kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z jogurtem i przyprawą tzatziki. 4. Na talerzach układamy kolejno: ziemniaki, kurczaka, pomidory, kukurydzę, sałatę
Szefowa kuchnirozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto. Kawałki kurczaka w chrupiącej maślankowej panierce podajemy z dowolnymi dodatkami. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego Przepis dodaję do akcji
Słodkie okruszkirozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto. Kawałki kurczaka w chrupiącej maślankowej panierce podajemy z dowolnymi dodatkami. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego
Słodkie okruszkismażeniu szpinaku, po prostu wyłożyłam szpinak do miski, a na patelnię położyłam zawinięte w szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma E-Gustus , w ich sklepie znajdziecie(...)całą gamę naczyń Woll, nie tylko patelni, ale i garnków, woków i rondelków. Do Woll`a jeszcze wrócę, a teraz przejdę do przepisu. Składniki: 2 niewielkie filety z kurczaka ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 1/3 kostki sera feta świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska ) świeżo zmielony pieprz czarny kawałeczek masła Wykonanie: Oczywiście
Blondynka GotujeDziś mam dla Was rewelacyjny przepis na pyszne pieczone nuggetsy z indyka. Ten super pomysł na mięso wypatrzyłam u Justynki Tysia gotuje , z tym, że Tysia robiła je z kurczaka. Powiem Wam, że przepis jest dziecinnie prosty, a kawałki mięsa obtoczone w kukurydzianej panierce i upieczone w piekarniku są soczyste i chrupiące. A poza
Kulinarne przygody Gatitywidelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy
Kulinarny karnet Christopheradziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem
Kulinarna Patilogiadanie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi : pieczarkami , morelami suszonymi śliwkami lub pomidorkami . Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :) Składniki : Schab pieczarki morele suszone pieprz zielony Skworcu warzywko bazylia Skworcu czosnek granulowany rozmaryn(...)dołu ( nie za głęboko ) Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy . Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną marchewkę . Wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki . Mięso w rękawie przekładamy do blaszki i wlewamy wodę . Pieczemy w temp 180/ 190 st około 1.5 do 2 godzin . Jeśli woda odparuje
Sama słodycz i szczypta chilidziś robiłam tę zapiekankę z kurczakiem lub indykiem. Dziś tę zapiekankę zrobiłam z rybą i przyznam, że smakowała, ale następna będzie z dorszem :) Składniki na 4-6 porcji: 500 g makaronu rurki 500 g ryby (tutaj pstrąg) 230 g tartego sera – miks parmezanu, mozzarelli twardej i miękkiej 700 g passaty przyprawy do smaku: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa Makaron(...)dente. Do ugotowanego i odcedzonego dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera. Wykładamy pozostałą część makaronu i sera. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut
Kucharzycarównież na moje Pieczone kotlety mielone z cukinią - klik oraz P ieczone kotlety mielone z indyka - klik . Pieczone kotlety mielone z kalafiorem w płatkach owsianych - składniki: (około 14 sztuk) 400g mięsa mielonego (u mnie najczęściej z indyka lub kurczaka) 300g kalafiora (waga po ugotowaniu) 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli
Di gotujesyta, idealna na zimowy obiad. Planowałam dodać do niej cienkiej kiełbasy, ale że "wyszła", sięgnęłam po kabanosy z kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek(...)ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki
Kuchenne zapiski Edytykolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego 250 ml śmietanki 1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli(...)większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Sama słodycz i szczypta chiliDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Na pyszne, aromatyczne udka pieczone każdy ma swój sprawdzony sposób. Mój został zamarynowany w nieco orientalny sposób. W towarzystwie marchewki, brukselki i rukoli sprawdza się znakomicie nie tylko w trakcie cukrowego detoksu. Składniki na osiem podudzi: 8 sztuk podudzi z kurczaka 0,5 kilograma brukselki 0,5 kilograma marchewki 2 cebule... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuminuty. Następnie wlać mieszankę wywaru z agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę. Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego * Gotowy pasztet możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce. Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet
Smaki Armine