jest absolutny hit! Kolejny obiad z przypadku, bo w ten sposób robiłam kiedyś łososia . Czemu by tak kurczaka czy indyka w tym sosie nie zrobić? Bo ileż można w panierce... Patrzę w internety... a tam ludzie odkryli to już przede mną! Ale na pewno nikomu nie zabrakło sezamu i nie pokruszył zwykłego batonika sezamowo-orzechowego! Ja oczywiście sezamu(...)więc to jest obecnie nasz hit obiadowy numer jeden. Wciągają wszyscy, moja dusza matki szepcze radośnie: uffff, nareszcie! I tak indyka zamieniam na kurczaka, kurczaka na indyka. Podaję z makaronem, z ryżem, z warzywami. Na zdjęciach widzicie pieczony kalafior z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis na ten dodatek znajdziecie na blogu Marty Dymek, Jadłonomia. Składniki: ok. 500 g polędwiczek
bistro mamacoli 0,5 kubka wiórków kokosowych 1 czerwona papryka 3 łyżeczki sezamu 0,5 kubka orzeszków pecan 1 czerwona cebula 100 g ryżu basmati 1 jajko pęczek dymki ze szczypiorkiem sól pieprz Przygotowanie: filety z kurczaka myjemy, odsączamy, kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę octu ryżowego, doprawiamy pieprzem, odstawiamy(...)godziny kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni wstawiamy wodę na ryż paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso i sezam oraz orzeszki do ugotowanego ryżu dokładamy pokrojoną dymkę, wiórki kokosowe i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy podajemy
Luźna Kuchniausmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni się w gęstą glazurę pokrywającą mięso. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzusmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni się w gęstą glazurę pokrywającą mięso. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkurczaka z mleczkiem kokosowym. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw. proponuję przed pokrojeniem chili , usunąć z niej pestki. Curry idealnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku
Gosia gotujeznowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam
Zgrabne Gotowanieukładamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny
Fabryka pomysłówPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto
Pieprzyć z Fantazjąformie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto z zielonym groszkiem i marchewką. Składniki: *50 dkg piersi z kurczaka *15-20 dkg pieczarek *1 cebula * 2-3 łyżki gęstego
Pieprzyć z Fantazjąbędziecie najedzeni do syta Aby sos był bardziej wyrazisty, dodałam do całości dania odrobinę ostrej papryki oraz natkę pietruszki, które podkręcają smak tego prostego dania. Kurczaka w sosie śmietanowym możecie podawać z makaronem, kaszą, ryżem – niech wyobraźnia Was nie ogranicza Jeżeli chcecie podać sos śmietanowy z makaronem, pokrójcie kurczaka w kostkę, jeżeli zaś planujecie podać go z ziemniakami
Kuchnia Bazyliiminut, czyli szybki obiad lub lunch. Jest to smażony kurczak z mango z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili. Podałam go z zielonym ryżem . Taki zestaw zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie. Smażony kurczak z mango Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki 1 łyzka olwiy sól pieprz ostra papryczka w proszku(...)Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki
KukuleczkiButter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z kurczaka;2 ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki chili w proszku;1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;75 ml jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki garam masala;1/2 łyżeczki kurkumy;Łyżeczka(...)garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny.Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych proporcji wychodzi
Gospodyni Miejskapiersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części, bo reszta i tak chciała dodatkowo ryż) brokułowe tabbouleh. Uwielbiam tabbouleh, a że miałam(...)tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować
codojedzenia