Chicken fillets marinated in yoghurt Składniki. 2 piersi z kurczaka duże Marynata. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego 1 liść limety pieprz sól 1 łyżka wina białego 1 ząbek czosnku 1 cm strączka chilli Salsa owocowa. 1 jabłko 1 gruszka 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wieloowocowego(...)przykryte na całą noc. Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy. Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę. Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem
Kulinarny karnet ChristopheraPrzygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu. W małym garnku robimy(...)zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy na talerzach
Alutka-Gotujedużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy 3 łyżki sosu czosnkowego natka(...)spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też olejem, posypuje solą, pieprzem. Układam na grillu, razem ze szparagami. Paprykę też smaruje olejem i grilluję, razem z pomidorkami. Plastry bakłażana i cukinii zgrillowane smaruję sosem czosnkowym , zwijam w rulony i nabijam na patyczki do szaszłyków, dodaję pomidorki. Podaję z sosem. sos: Składniki sosu mieszam
wesoła kuchniaschowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka Almette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego, 50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min. delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem. Polędwiczki podajemy z groszkiem i dodajemy kilka plasterków grillowanych pieczarek. Smacznego
Moniki Smakołykimamy dostęp do coraz to lepszych rozwiązań i tym samym od jakiegoś czasu na rynku dostępna jest Frytkownica beztłuszczowa . Jak dla mnie to niesamowite urządzenie, które smaży, piecze, grilluje, opieka, dusi i podgrzewa. To taki mój mały piekarnik. Zawsze miałam opory przed tym, żeby do małej rzeczy uruchamiać piekarnik, teraz włączam frytkownicę beztłuszczową i jestem w siódmym niebie(...)pszennej (o jak najniższym typie) 160 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 10 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli a także dodatki: sos pomidorowy ser cebula gotowany kurczak pomidorki koktajlowe i to, na co macie ochotę! Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy ze sobą mąkę i sól. Dodajemy
MamaOskarkablanszujemy w lekko osolonej wodzie około 2 minut. Odcedzamy, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Osusz papierowym ręcznikiem. Szparagi nacieramy olejem rzepakowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy przez 1-2 minuty. Sałatkę jeśli zachodzi taka potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy. Wszystko razem mieszamy i rozkładamy po równo na dwóch talerzach. Dodajemy polędwiczki, szparagi(...)twarde i łykowate By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Wędrówki po kuchnipatyczki do szaszłyków sos 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami) 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 100 ml octu ryżowego 6 łyżek cukru sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski ( dość grube, tak by swobodnie można było je nabić na patyczek) Papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać(...)momentu aż ocet nieco odparuje, cukier się całkowicie rozpuści i całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski kształt. Gotowe szaszłyki podawać z pikantnym sosem słodko kwaśnym. Smacznego
DefinicjaSmakupanierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu(...)otarty parmezan i wymieszaj. G orącą polentę przełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut. Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni. Roladki Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz
Food SquareSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć(...)każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną
W Mojej Kuchni Lubięktóra stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań(...)już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno
Ugotowane pozamiataneJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI- To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia uczucie chłodu, co w ciepłych krajach(...)kuchni kambodżańskiej i znany w kuchni tajskiej. Smak korzenny z wyraźną nutką lawendy L LIŚCIE BANANOWCA- Dodatek z kuchni indyjskiej. Stosuje się je głównie do zawijania dań i grillowania. Są one też wykorzystywane jako naczynia „jednorazowego użytku”. LIŚCIE LIMONKI czyli kaffiru- To liście drzewa limonki ale nie tej popularnej odmiany używanej na całym świecie, a podobnej, tylko z bardzo
ClauditteMissCookingsałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce 300 g pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (u mnie cieniutkie paseczki). Oprószamy przyprawą do gyrosa(...)miski. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przestudzone składniki łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie chciałabym by wpis trącił lokowaniem produktu, ale muszę, po prostu muszę, polecić paprykę grillowaną bez skórki z Lidla. Zawsze wykorzystuję ją do różnego typu sałatek i wg mnie nie ma lepszej. Zaletą jest to, że od razu mamy produkt pozbawiony skórki. Jest w jednym
Smaki Na Talerzuświeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw oraz do oliwy i octu. Zamiast tradycyjnych patyczków do grillowania wykorzystajmy właśnie łodyżki rozmarynu, podana potrawa nie tylko pięknie wygląda, ale i aromat jest wspaniały. Pietruszka Zielone liście natki pietruszki mają łagodny smak i specyficzny aromat oraz dużo witamin(...)połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchnia