kurczak grillowany - 1366 przepisów (strona:70/92)

Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 237

pikantno-kwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa(...)jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli.  Krewetki tygrysie Sushi Pyszne pomelo, ku naszemu zdziwieniu ( jak większość owoców ) podawane z woreczkiem chilli

Jemy Pijemy
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 178

zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku.   Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy(...)folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem.   Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej

Moniki Smakołyki
Świąteczne sałatki 530

fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka(...)Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 179

łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć(...)ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i to bez pieczywa....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 121

dużych skrzydełek z kurczaka Marynata : 5 łyżek ketchupu pikantnego 5 łyżek jogurtu greckiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czosnek granulowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu(...)utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka na ruszcie i grillować po około 15 minut z każdej strony. Do grillowania należy użyć dużych skrzydełek, bo się tak nie wysuszą zanim będą upieczone

Ewa w kuchni
Orzeźwiająca sałatka na grilla 353

Grillowanie można przekornie nazwać już sportem :) Jak tylko nadarza się okazja rozpalamy grilla i przygotowujemy smaczne potrawy. Jednak oprócz smacznego mięsa warto zastanowić się na jakimś

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 189

Hongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki oraz karaoke – a to wszystko w stylu rodem z azjatyckich filmów akcji. Tak w skrócie można opisać Sleeping Dogs, grę, którą na pierwszy rzut oka może wyglądać jak GTA w chińskim sosie. Jednak(...)pominięto też tradycyjnej kuchni charakterystycznej dla zakątków Hongkongu. Chyba najbardziej zapadającą w pamięci potrawą ze Sleeping Dogs są Pork Buns, czyli chińskie bułeczki gotowane na parze z nadzieniem z grillowanej wieprzowiny. Swoją sławę w grze zyskały dzięki charakterystycznym okrzykom handlarzy stojących przy swoich budkach: „ Why don’t you have a pork bun in your hand

Nerds Kitchen
Kurczak w ziołach z sosem serowym 121

Składniki: pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku szczypta lubczyku, estragonu sól, pieprz 500 ml śmietanki 150 g goudy 50 g sera pleśniowego 50 g parmezanu niepełny 25 ml kieliszek wódki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami (według smaku), wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek..skropić kilkoma kroplami oleju i zostawić(...)podgrzewać na małym ogniu. Dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą.. Na końcu w kieliszku wódki wymieszać mąkę i wlać do sosu. Doprawić do smaku solą..  Mięso grillować po kilka min z każdej strony.. (kiedy patelnia grillowa puści mięso wtedy jest gotowe - nie szarpać). Ja podałam z szpinakowym puree z ziemniakami.. Smacznego

Gaździnka warzy
Skrzydełka w ostrej marynacie 192

dużych skrzydełek z kurczaka Marynata : 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 szczypty chili 4 szczypty kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy Grill do kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka(...)marynata pokryje skrzydełka i tak przygotowane włożyć z woreczkiem do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie skrzydełka upiec na grillu odwracając je w połowie pieczenia. Czas grillowania zależy od tego w jakim stopniu chcemy mieć upieczone skrzydełka. Ja swoje grillowałam około 35 minut

Ewa w kuchni
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 200

mielony – 1 łyżeczka Sól Natka pietruszki i oliwa do dekoracji Wykonanie: Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją grilla i grillujemy papryki i papryczki chili, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry. Papryczki chili pozbawiamy pestek. W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni(...)szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek

Kuchnia Bon Appetit
Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń 126

więc przygotowuję je w sezonie kilka razy (między innymi rarytasami oczywiście;)). Przepis jest stary i znany, ale jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to zachęcam i polecam. 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń sól Marynata: 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki sosu sojowego sól Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)Brzoskwinie kroimy na mniejsze części (mniejsze połówki przekroiłam na pół, a większe na 3 części). Mięso wyjmujemy z zalewy. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie mięso-brzoskwinia-mięso-brzoskwinia itd. Szaszłyki grillujemy, co jakiś czas je obracając. Uwagi: Z podanych proporcji wyszło mi 10 szaszłyków, każdy miał po 3 kawałki brzoskwini i 4 kawałki mięsa. Do tej pory szaszłyki grillowałam na tacce

Smaki Na Talerzu
krwawa pierś 185

papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około 5-7 minut na oliwie , odstawiamy na bok przykrywając folią aluminiową na około 5 minut by odpoczęły(...)wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się że pestki porzeczek są zbyt twarde.Wszystkie produkty układamy na talerzu , podajemy z grillowanymi kromeczkami chleba. Smacznego

na gazie
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 440

zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej. Składniki: - ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów* - 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka(...)łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią.    - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę

Smaczne Zdrowe
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 231

tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu cayenne, cząbru oraz dwie szczypty soli i ząbek czosnku wymieszane z łyżką oliwy Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie z masłem (łyżka), solimy(...)dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i parmezan, i mieszamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, mięso smarujemy mieszanką przygotowaną w moździerzu. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Smaczności

BaRepas
Szaszłyki 222

żółta, zielona ok. 250 g małych pieczarek pomidorki koktajlowe 2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczku ok. 3 cebule (u mnie czerwone) patyczki do szaszłyków Szaszłyki - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej(...)dzięki temu warzywa szybciej obsmażą się na grillu i będą smaczniejsze. Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki (proponuje nabijać warzywa na przemian z mięsem). Szaszłyki grillujemy z obu stron do zrumienienia mięsa lub według upodobań.  Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania