burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki dżem możemy(...)Mięso grilllujemy po 5 minut z każdej strony. Serek układamy na ruszcie i grillujemy aż będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z nasturcją. Gotowe
Wrzosowa PolanaSzaszłyki z kurczaka z dodatkiem suszonych moreli Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu i liczyć na jakieś podmuchy wiatru :) Jeśli dodać do tego, że w przypadku grillowania panowie są zwykle chętni do pomocy bardziej niż przy tradycyjnym gotowaniu, można spędzić przyjemny dzień z daleka od garów. Jest(...)przed obiadem, to przygotować jakąś sałatkę! I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka i z suszonymi morelami. Sama za suszonymi owocami nie przepadam, śliwki w ogóle nie tknę, a rodzynki z ciasta wydłubię, jednak morele są jeszcze jakieś takie jadalne :) W każdym razie
Kraina Tysiąca SmakówJakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet(...)więcej papryczek chipotle. W przepisie oryginalnym użyto puszki z grillowanymi pomidorami, nie spotkałam u nas takich, natomiast myślę, że w sezonie, kiedy pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować. Przepis z tej strony składniki: 500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry sól sos: 1/4 czerwonej cebuli
Stare Garysosie orzechowym. Oczywiście dla niego sam sos z kurczakiem już by wystarczył ale ja musiałam dodać temu daniu odrobinę finezji w postaci batatów, chili i suszonych pomidorów. Pewnie tak bym mogła dodawać i dodawać…Lubię kolorowo! Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały(...)smaku dzisiejszy przepis na obiad…Dzisiaj tak się rozgotowałam, że już mam obiad na jutro! Przepis na obiad Składniki: na 4-6 porcji 600 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula 1 batat, ok. 300 g 2 ząbki czosnku 1 małe czerwone chili 1 małe zielone chili 6 dużych suszonych pomidorów z zalewie ½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego
codojedzeniamożna smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił
Mia Cucina Sofietaoczywiście trochę zmieniając przepis i dokładając swoje 3 grosze :) Jeśli lubicie połączenie mięsa, sałat i egzotycznych owoców - polecam, bo sałatka jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 osoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa(...)paprykami i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na 4 talerze. Awokado i mango obieramy i kroimy w paski. Pomarańczę filetujemy ( tutaj przydatny filmik, jak łatwo to zrobić). Układamy owoce na rukoli i dokładamy kawałki kurczaka. Składniki dressingu łączymy i podajemy sos do sałatki. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeNiezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno. Składniki: 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki ananasa w kawałkach ¼ szklanki octu ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli 2 papryki serrano lub jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)zioła i pozostałe przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem. Karaibski sos do kurczaka z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Karaibski sos do kurczaka z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana
Oka w rosole czyli KaFka gotujebardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny. Nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grillować na obie strony po kilka minut, przed podaniem posypać mielonymi orzechami nerkowca. Sałatka: kapusta pekińska cebula czerwona
Lubię to gotujęSzybki i aromatyczny Składniki filet z kurczaka 1 pojedynczy marynata: czosnek 2 ząbki sos chili 2 łyżki sól czubrica czerwona Sposób przygotowania Fileta przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić, natrzeć … Czytaj dalej Grillowany czosnkowy filet
czarrna od kuchnirybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko
R'n'G Kitchenwypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue Grillowane kanapki z nutą barbecue - szybko i smacznie Zapraszam Was raz jeszcze do świata sosów Folwark
Słodkie okruszkiHmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie
głodny alergikgrube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka! Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska ) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy(...)natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku (do 3 dni). To kto z Was grilluje w ten weekend?:) Grillowane cukinie i kiełbaski w zielonym sosie ( sauce verte
Chilli Czosnek i Oliwamusztardowym. Można też podawać je ze słodko – pikantnym chipotle z mango, przygotować do nich grillowane warzywa, pieczone marchewki lub bataty, które świetnie się komponują z tym daniem. Jeśli szukasz prostych przepisów na dania obiadowe z drobiu to sprawdź też przepis na kurczaka w aksamitnym sosie z mango . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy
Book of spells