dalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej
Wiem co jemZamiast bułki tartej czy kaszy manny do zagęszczenia dodałam wartościowe siemię lniane :) Składniki (ok. 20 kuleczek): - 300 g mielonej piersi z kurczaka - 1 małe jajko - 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego - sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), curry, pieprz cayenne - 100 g mieszanki ziarenek "Piekło-Niebo" Wszystkie składniki (oprócz ziarenek) wyrobić na jednolitą masę. Formować malutkie kulki i obtaczać
Zdrowie na języku :PSkładniki - 80 dag filetów z kurczaka - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 4 woreczki ryżu - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - 4 średnie cebule - curry, vegeta - ostra mielona papryka, bazylia - sól, pieprz - olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą
Świat Smakuminut <3 Składniki na danie dla dwóch osób: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy
Emcia PichciCIASTO DO PANIERKI (1 min) do miski lub głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 4. PANIEROWANIE (1 min) pierś z kurczaka pokrywamy ciastem, a później dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach. 5. SMAŻENIE (8 min) na patelni rozgrzewamy
Nerds Kitchenpoddusić, zmiksować na gładki krem i gotowe. Dodatek oleju kokosowego nadaje zupie lekką słodycz, która uzupełnia pastę curry i sok z cytryny. Można jednak łatwo zastąpić go oliwą lub masłem. Zielona pasta curry jest ostro-kwaśna w smaku. Zwolennikom łagodniejszych potraw polecam curry w proszku :) Zupa krem z cukinii z ziemniakami. Zupa z cukinii z ziemniakami(...)kostkę 1 posiekana cebula 2-3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę 1/4 szklanki posiekanych listków mięty 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól i sok z cytryny do smaku opcjonalne dodatki
Moja Książka Kucharskałyżeczka cynam ō nu 1 łyżeczka miel ō nych nasi ō n kolyndry 1 łyżeczka kminu rzymskego 1 łyżeczka kurkumy trocha pieprzu i chili Do tego curry Hindusi niy dołwaj ōm soli, a je tam tyla inkszych ar ōmatōw, że nawet mi jyj niy brakuje. Na końcu mogecie sie tego dania sprōbować i keby Wōłs dali ciōngło do tego biołego(...)jeszcze trocha oliwy, żeby niy b ōło za suche . Jak już prziprawy napoczn ō m 21 fajnie w ō niać, 22 wrołźcie 23 do tego tyż tego pokr ōnego kurczaka i niech sie łon z tymi prziprawōma przegryzie. Dejcie pozōr, 24 żeby sie Wōm to niy przipołlōło. 25 Potyn wciepcie k ō ncyntrat, dolyjcie wrz ōntek, pomiyszejcie, przikryjcie i niech
Chop w kuchniNigdy nie robiłam zupy z kurczaka z mleczkiem kokosowym a że akurat mleczko zalegało mi w szafce w końcu nastąpił ten pierwszy raz. W internecie sporo różnych przepisów, szczególnie z dodatkiem curry za którym nie przepadamy. Dlatego też stworzyłam swoją wersję ze składników i przypraw jakie miałam pod ręką. Do zupki planowałam podać makaron ryżowy ale akurat mi się skończył
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem
Prosto i Smacznie z Anetąłyżeczka miodu (wielokwiatowy, gryczany) duża szczypta czosnku suszonego szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej mielonej szczypta curry Przygotowanie: Musztardę Dijon mieszamy z oliwą. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie mieszamy z musztardą stołową i majonezem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Sosik gotowy. Z nuggetsami z kurczaka i pieczonymi ziemniaczkami - po prostu pychota
Kuchnia po mojemuBurgery z panierowanym kurczakiem pieczonym Z podudzi z kurczaka wyjąć kość (jeżeli są z kością), zdjąć skórę i delikatnie rozbić. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawę curry, pieprz cayenne, sól i wymieszać. Do drugiego wybić jajka i dokładnie je roztrzepać. Do trzeciego wsypać panierkę panko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozbite mięso panierować najpierw(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym olejem. Wierzch opanierowanego mięsa również delikatnie skropić olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 min. do zrumienienia. Tuż przed wyjęciem kurczaka z piekarnika ułożyć na każdym kawałku po 2 plastry sera lub po jednym grubszym, aby się rozpuścił. W trakcie pieczenia kurczaka pokroić kapustę pekińską, ogórka pokroić w słupki, umieścić
ememe kitchenKorma curry to kolejna pozycja kuchni indyjskiej, która obowiązkowo musiała się u mnie pojawić. Oryginalnie, w Indiach i Pakistanie korma to danie, którego nie jada się na co dzień, to potrawa robiona rzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia(...)języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający
Kuchnia Prezydentowejjeśli przyjdzie Ci ochota, podgrzej je w piekarniku. Inne nasze przepisy, czyli cukinia pieczona w piekarniku oraz pyszna cukinia faszerowana kurczakiem również mogą Cię spodobać. Świetnym, bezmięsnym daniem jest też cukinia na grilla , a także cukinia w cieście curry . Zapraszamy również do sprawdzenia innych przepisów na pyszne obiady , które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Życzymy wszystkim fantastycznego dnia! Artykuł Cukinia
Kuchnia Na WypasiePrzepis pochodzi z gotowania żywo z Martą Hennig z bloga Codziennie fit 🙂 Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 średniej cukinii 2 garście … Czytaj dalej Makaron w sosie curry Marty Hennig
czarrna od kuchniprzyjęcie lub rodzinny obiad… Do przygotowania potrawy (2 -3 porcji) potrzebujemy: – pierś z indyka lub kurczaka – 3 słodkie śmietany, każda po 200 ml – 25 dag startego żółtego sera – 2 łyżki keczupu – 2 łyżki curry – 3 łyżki płatków migdałowych – banany w ilości pozwalającej przykryć mięso – sól, pieprz do smaku Sos: Do miski
Szybko Tanio Smacznie