Zostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe. ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła zimnego 100 gram cukru pudru jajo słoik konfitury morelowej słoik moreli w kompocie Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie
AZgotuj!mrożonych malin. Składniki: Biszkopt 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka malinowa 2 galaretki malinowe 400 g malin 600 ml wrzątku Kruche ciasto 1,5 szklanki mąki 100 g masła 3 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny(...)wylewamy ją na wcześniej upieczonego biszkopta. Kruche ciasto Do miski przesypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz żółtka i cukier. Wszystkie składniki siekamy przy użyciu noża, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Przepiski.plJeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła
Smak mojego domuregionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem
Trzeci talerzZapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka . W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania(...)kiślu wiśniowego (po 38 g) oraz wiśnie ok 500-600 g Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się
Monia miesza i gotujesamej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam ją 1 do 1 z mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie to użyłam musu jabłkowego, a tak naprawdę jabłkowo(...)odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną
Waniliowe ImprowizacjeTarty czyli ciasta kruche po prostu uwielbiam. Przepisów wypróbowałam już kilka hm kilkanaście i wychodziła raz lepsza kruchość raz gorsza. Właśnie kosztuje kawałek dzisiejszej tarty i nie omieszkam się tym przepisem podzielić, gdyż smak jej jest wg mnie powalający, tak niebo w gębie;) Oczywiście moja inspiracja. Najlepiej na początek upiec ciasta kruche, potem zrobić fruzelinę na koniec zrobić krem(...)cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym
Kubki smakuMaślane tartaletki z ciasta kruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą. Dla zaawansowanych informuję, że możliwe jest pojawienie się na bezie kropelek rosy takich samych jak w przypadku Sernika Złota Rosa . Spójrzcie na zdjęcia! Ja mam zawsze ogromną radochę, gdy widzę te złote kropelki ;). Składniki: (na ok. 6 sztuk(...)Ciasto kruche: 80 g zimnego masła 1 żółtko 150 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie pomarańczowe: 1/4 szkl soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego 3 łyżki śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru 1 małe jajko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 1 białko dużego jajka, w temperaturze pokojowej
Nastoletnie Wypiekanieminut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:). Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo dobre. Ciasto krucho-drożdżowe, 2 w 1, ale ciasta drożdżowego nie przypomina. Też nie trzeba długo wyrabiać jak tradycyjne kruche i na dodatek nie czekamy aż wyrośnie
Leśny ZakątekWitajcie. Kilka dni mnie tu nie było, więc wracam z przepisem na proste i pyszne ciasto kajmakowe na kruchym spodzie. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki 50 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)śmietanki 30% 300 g jogurtu greckiego naturalnego 300 g kajmaku 1/2 szkl mleka 4 płaskie żelatyny tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolecam pyszny serniczek z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście z kruszonką. Jest bardzo podobny do tego z kruszonką i owocami , ciasto jest jasne i mamy jeszcze dodatkowo bezę. składniki: kruche ciasto 250 g masla 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz(...)wiaderka 1 budyń waniliowy 125 g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć
Monia miesza i gotujecurry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy do kremu) krem frangipane: 1 szkl. mielonych migdałów (użyłam już zmielonych ze skórką(...)łyżki mąki 2/3 szkl. cukru 100 g miękkiego masła 1 całe jajko 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego skórka starta z 3/4 pomarańczy 1/3 szkl dżemu malinowego Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę, cienko wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 200°C przez 12 - 15 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę
Posadzone i zjedzonekiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto(...)tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm. Składniki kruchego ciasta: - 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej i kukurydzianej) - 100g mielonych migdałów - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki cukru (dałam po 1 łyżce ksylitolu(...)cukru trzcinowego) - 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej
Smaczne Zdrowe