przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:77/1100)

Kruche Z Budyniem I Borówkami 316

Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i ich "Mieszanka do wypieku kruchego ciasta". Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest(...)już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny"  lub (400 gr mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 gr masła, 100 gr cukru, 1 żółtko) do gotowego opakowania dodajemy 100 gr masła

Gotowanie...to proste !
Babeczki z owocami 144

Przepis na ciasto kruche jest takie samo jak na tartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można(...)pokroić w drobna kostkę i w miarę możliwości jak najszybciej połączyć z mąką. Powinny powstać "okruszki". Do mąki z masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości max. ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką

IMPRESJA SMAKU
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 404

żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód(...)wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać z sosem żurawinowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI 147

waniliowego (u mnie ksylitol z wanilią) - 1 jajko - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej --------------------------------------- dodatkowo: - 1 łyżka kakao (10g) - 1 łyżeczka wody Z mąki, masła, jajka, cukru (ksylitolu) zagniatamy energicznie kruche ciasto (mnie wyręcza w tym hak miksera). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do lodówki. Do drugiej części dodajemy(...)smaku cytrynowym) Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej  rozmieszanej w 125 ml gorącej wody ) i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto, równo rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki. Warstwa galaretkowa: - 2 galaretki na 500ml każda (u mnie malinowe), rozpuszczamy je w 600ml gorącej wody - jeżyny (lub inne owoce) Na schłodzonej masie

Smaczne Zdrowe
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 167

chwilę pochłonie, dlatego wydaję mi się, że najlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80 g cukru (lub 80 g ksylitolu)150 g masła (schłodzonego)2 żółtkaBudyń waniliowy(...)ziemniaczanejziarna z 1 laski waniliiDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko

Słodkie Przyjemności
Makowiec z bezą na kruchym cieście 216

Jeśli lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam!   Składniki: kruche ciasto: 100 g mąki pszennej poł łyżeczki proszku do pieczenia 65 g masła 20 g drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko(...)pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa

Pyry na Gaz
MALINOWA CHMURKA 232

małymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce  o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750   (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru np.trzcinowego) - 8g ksylitolu z prawdziwą wanilią (może być cukier waniliowy) - 100g zimnego masła, pokrojonego(...)mniejsze kawałki - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy użyciu haka) kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Jeśli zrobiło nam się bardzo miękkie, schładzamy je w lodówce. Ja swoim wyklejałam od razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Tartaletki z gruszkami i orzechami. 123

wokół rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment  w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym(...)gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia gruszkowego i wymieszać. Nadzienie przełożyć do kokilek z podpieczonym ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce mrożone ciasto kruche (lub poukładać kawałki świeżego ciasta, np. formując kratkę). Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez ok. 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni

zadanie-gotowanie
Piernikowy sernik 135

masła 1 żółtko Masa serowa: 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka  70 g cukru pudru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g kremówki 30 % Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika. Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę(...)pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temp. 160*C gotowy spód studzimy. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek 105

Kruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy

nietadieta
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 398

winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego  Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Oetker(...)cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe  Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą

Wanilia i Kardamon
Sezamowiec z masą chałwową 226

Witajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie krucheCiasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Mazurek Wielkanocny 163

się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo, bardzo słodki :) Widziałem w sklepach wiele propozycji gotowych ciast do mazurków, ale postanowiliśmy zrobić kruche ciasto samodzielnie. I wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania