Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i ich "Mieszanka do wypieku kruchego ciasta". Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest(...)już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny" lub (400 gr mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 gr masła, 100 gr cukru, 1 żółtko) do gotowego opakowania dodajemy 100 gr masła
Gotowanie...to proste !Przepis na ciasto kruche jest takie samo jak na tartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można(...)pokroić w drobna kostkę i w miarę możliwości jak najszybciej połączyć z mąką. Powinny powstać "okruszki". Do mąki z masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości max. ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką
IMPRESJA SMAKUżurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód(...)wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać z sosem żurawinowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowego (u mnie ksylitol z wanilią) - 1 jajko - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej --------------------------------------- dodatkowo: - 1 łyżka kakao (10g) - 1 łyżeczka wody Z mąki, masła, jajka, cukru (ksylitolu) zagniatamy energicznie kruche ciasto (mnie wyręcza w tym hak miksera). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do lodówki. Do drugiej części dodajemy(...)smaku cytrynowym) Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej rozmieszanej w 125 ml gorącej wody ) i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto, równo rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki. Warstwa galaretkowa: - 2 galaretki na 500ml każda (u mnie malinowe), rozpuszczamy je w 600ml gorącej wody - jeżyny (lub inne owoce) Na schłodzonej masie
Smaczne Zdrowechwilę pochłonie, dlatego wydaję mi się, że najlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80 g cukru (lub 80 g ksylitolu)150 g masła (schłodzonego)2 żółtkaBudyń waniliowy(...)ziemniaczanejziarna z 1 laski waniliiDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko
Słodkie PrzyjemnościJeśli lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam! Składniki: kruche ciasto: 100 g mąki pszennej poł łyżeczki proszku do pieczenia 65 g masła 20 g drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko(...)pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa
Pyry na Gazmałymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750 (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru np.trzcinowego) - 8g ksylitolu z prawdziwą wanilią (może być cukier waniliowy) - 100g zimnego masła, pokrojonego(...)mniejsze kawałki - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy użyciu haka) kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Jeśli zrobiło nam się bardzo miękkie, schładzamy je w lodówce. Ja swoim wyklejałam od razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy
Smaczne Zdrowewokół rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym(...)gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia gruszkowego i wymieszać. Nadzienie przełożyć do kokilek z podpieczonym ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce mrożone ciasto kruche (lub poukładać kawałki świeżego ciasta, np. formując kratkę). Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez ok. 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni
zadanie-gotowaniemasła 1 żółtko Masa serowa: 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka 70 g cukru pudru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g kremówki 30 % Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika. Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę(...)pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temp. 160*C gotowy spód studzimy. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp
W Moim Magicznym DomuKruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy
nietadietawinnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker(...)cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą
Wanilia i KardamonWitajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki
Cynamonowe szczęściesię naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo, bardzo słodki :) Widziałem w sklepach wiele propozycji gotowych ciast do mazurków, ale postanowiliśmy zrobić kruche ciasto samodzielnie. I wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!