przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:73/1100)

Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami 112

Dziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce(...)sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru

greenscarf
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 131

Dzisiaj zapraszam na  kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką .  Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciastka na Wielkanoc 202

motylków i pisanek. Ciastka wyszły kruche, fajne i delikatne w smaku i sprawiły dużo radości dzieciom i nie tylko To co ciekawe w tym przepisie, po raz pierwszy do ciasta kruchego, dodawałam mieszankę tłuszczu – oleju i masła. Zawsze używam masła, a w tym przepisie mamy 1:1 udział oleju i masła. Uwaga co do mąki. Proponuję dodać najpierw 400g(...)potem jeśli zajdzie potrzeba, dosypywać partiami dalszą ilość. Chodzi o uzyskanie konsystencji zwartego, kruchego ciasta a w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytej mąki, ciasto może zabrać inną ilość mąki. Tak więc uważajcie, aby nie przedobrzyć z mąką. Jeśli jednak mąki dosypiecie za dużo, to możecie uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche

Mieszam w Garnku
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 152

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka) 200  gram zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu pół łyżeczki soli płaska łyżeczka mielonego kminku 2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane

AZgotuj!
Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą 201

tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 240 g mąki pszennej 50 g orzechów włoskich, zmielonych 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa(...)żółtka 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek cygański - bakaliowy 298

Mazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny. Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający(...)migdałów 60 g daktyli 60 g fig 60 g smażonej skórki pomarańczowej 60 g cukru pudru/ksylitolu 40 g mąki 2 jajka sok z 1 cytryny Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.  Ciasto rozwałkować, następnie wylepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto kruche z masa serową i owocami 50

prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę o 22 cm średnicy. W zasadzie proste wykonaniu. Ciasto kruche zagniata się błyskawicznie, natomiast dłuższą chwilkę trzeba poświecić na wcześniejsze zrobienie(...)dwie miski zostaną w zlewie do wyszorowania. Ale i tak warto. Po zupełnym wystudzeniu masa serowa ścina się należycie, natomiast na ciepło jest delikatnie rozpadająca się, ale smak ciepłego ciasta kruchego jest wart odkrojenia takiego jeszcze rozpadającego się kawałeczka. Jestem wyjątkowo zadowolona z efektu i z opinii, takich w słowa ubrane, oraz takich w formie nieokreślonej fonetycznie

Kronika Piekarnika
Ciasto Truskawkowa Chmurka z Kremem Śmietanowym i Bezą 77

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą – Nowe, pyszne ciasto truskawkowe w Małej Cukierence. Na kruchym spodzie, ze sporą ilością truskawek, śmietanką i chrupiącą bezą. Ciasto smakuje wyśmienicie i wygląda fantastycznie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby galaretka była tężejąca za nim wylejemy ją na spód ciasta. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony gazetakrakowska.pl(...)powstanie wilgotne, dość klejące ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut. 2. Schłodzone ciasto, podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszka 25cm x 30cm wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania). 3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z kremem kokosowym 77

serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Kruche babeczki z kremem kokosowym. Wykonanie: Do naczynia  Thermomix umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Miksujemy czas 40 s/obr.5. Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min. Foremki na babeczki lsmarujemy olejem. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku(...)Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia. Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. Po 10 minutach sprawdźmy nasze ciasto i jeżeli jest upieczone to skróćmy czas pieczenia. Przepisy

Themo przepisy
Tarta z kurkami 58

jemy tartę czy quiche? Czym one się różnią? Przygotowałam krótkie wyjaśnienie, które powinno wyjaśnić tę sprawę. Tarta Tarta może być słodka lub wytrawna . Jej spód wykonany jest najczęściej z ciasta kruchego , rzadziej wykorzystywane jest ciasto francuskie . Nadzienie może być słodkie (owoce, czekolada, krem) lub słone ( grzyby , mięso, warzywa, sery, itp.). Farsz może być uzupełniony o masę śmietanowo-jajeczną(...)Tartę najczęściej wypieka się w metalowej formie o niezbyt wysokich bokach. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Quiche Quiche to danie wyłącznie w wersji wytrawnej . Przygotowuje się je z bazy z ciasta kruchego . Podstawę farszu może stanowić mięso, warzywa, sery, owoce morza. Nadzienie zawsze jest wiązane za pomocą masy jajeczno-śmietanowej – to jest kluczowy element odróżniający quiche od tarty. Quiche wypieka

Na-talerzu.pl
Pani Walewska (pychotka) 147

Pani Walewska, inaczej nazywana pychotką (o jakże trafiona nazwa!) to słodko kwaśne połączenie konfitury z czarnej porzeczki z migdałami lub orzechami włoskimi (wersja z nimi bardziej mi odpowiada) oraz ciastem kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu. Przy okazji zachęcam Was także do zajrzenia do naszej zakładki Coolinarnie gdzie(...)znajdziecie wiele innych przepisów na święta i nie tylko. Składniki na kruche ciasto: -2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -100 g masła -cukier waniliowy -1 całe jajko+ dodatkowo 2 żółtka Masa budyniowa- składniki: -200g masła -5 żółtek -2 szklanki mleka -1/4 szklanki cukru –2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki

Arbuziaki
Pani Walewska - Pychotka 222

Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16(...)teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę

Świat Ciasta
Bezglutenowy sernik na haloween 106

Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego.  My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto:   25 0 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru 110 g masła 1  jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych masa serowa: 140 g puree(...)cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni

Kuchnia bezglutenowa
Tarta z jabłkami na kruchym cieście 129

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Przepyszne ciastko o uroczym wyglądzie na pewno spodoba się każdemu. Lekko kwaśnawe jabłka są bardzo dobrym połączeniem z słodszym ciastem. Posypane cukrem pudrem to już po prostu niebo w gębie! Idealny pomysł aby wykorzystać zalegające jabłka, których mamy sporo o tej porze roku. Zachęcam czytelników do spróbowania(...)składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj , podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz. Artykuł Tarta z jabłkami na kruchym cieście pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
ciasto snikers wg s. Anastazji 453

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem dopieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każde z osobna rozwałkowujemy(...)pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania