kminek do posypania Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką(...)suszonej cebulki wystarczyły nam za cał ą kolację:) Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość oliwy/oleju - moim zdaniem wystarczyłby jedynie jego symboliczny dodatek. I wtedy będą bardziej podpłomykowe, a mniej kruche:) " (...) im mniej ktoś ma do myślenia, tym więcej gada. Myślenie - to rozmowa z samym sobą, a kto mówi do siebie, ten nie myśli wcale o mówieniu do innych." Monteskiusz
Zdrowa Kuchnia Sowypieczenia i cynamonem, na końcu dodajemy pokruszone płatki migdałów. 4. Ciasto przelewamy do blaszki, na wierzchu układamy truskawki. Truskawki podczas pieczenia zatonął nam w cieście, nie wszystkie. Ciasto pieczemy około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy, możemy wierzch posypać cukrem pudrem :-). Smacznego :-) Mam dla Was jeszcze niespodziankę od sklepu internetowego tearebels.pl Letnia promocja(...)zakupy. "Lato z Tea Rebels! Do każdego zamówienia dołączamy prezenty-niespodzianki. Wybieramy je na podstawie zamówionych produktów. Sprawdź, czy potrafimy przewidzieć Twój gust. Dodatkowo dla czytelników bloga kruche babeczki przewidzieliśmy specjalny kod rabatowy -20% : latko : wystarczy wpisać go w koszyku przy zamówieniu i zyskać -20% rabatu
kruche babeczkipianką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugą propozycją jest tradycyjny sernik gotowany na miodowych spodach . Ciasto to jest obecne na świątecznym stole praktycznie co roku. Połączenie kruchych spodów ze słodką masą tworzy świetne tradycyjne ciasto, które wszystkim zasmakuje (jedynie osoby nie lubiące rodzynek mogą mieć zastrzeżenia ). Sernik gotowany na miodowych spodach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trzecią propozycją jet ciasto o dźwięcznej nazwie
Blog kulinarny S9.PLsię topi i spływa na pianę. Mimo wszystko ciasto wyszło przepyszne, więc ze spokojnym sumieniem jej polecam. Przepis pochodzi z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację? Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie
Sto kolorów kuchnidylemat co odpowiedzieć. Zgodnie ze sztuką powinna to być drobniutko zmielona i zawierająca bardzo dużo glutenu specjalna pszenna mąka do pizzy typ 00. Gluten powoduje, że ciasto jest sprężyste, delikatne i kruche. Ale pokażcie mi takiego odważnego, który mnie zmusi do szukania jej w sklepach, kiedy mam do zrobienia setki innych rzeczy. W sklepach często spotkacie mąki z napisem(...)Moim zdaniem nie warto ich kupować, lepiej użyć ogólnie dostępnej mąki pszennej typ 450. Znajdziecie ją w każdym sklepie spożywczym, bo to jeden z najpopularniejszych rodzajów mąki do wypieku ciasta. Mąkę 00 z powodzeniem zastępują wszystkie mąki pszenne, których typ mieści się w przedziale od 400 do 450, ale równie dobre ciasto otrzymuję z mąki luksusowej typ 550. Jeśli lubicie
Cztery Fajerytarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie(...)rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne
kolorowotorcikowoJesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej(...)kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy
Mia Cucina Sofietarazem na kilka dni przed ostatkami upichciłam na szybko róże karnawałowe. Z pomocą przyszedł mi ten blog i jego autorka . klik . A nie są to typowe, kruche róże a drożdżowe, z ciasta pączkowego, bardzo puchate i mięciutkie w środku. Posypane cukrem pudrem i nadziane domowym porzeczkowym dżemem stanowiły ucztę nie tylko dla podniebienia ale i oka J Takie pączki
Domowe ciastaNad chodzi koniec tygodnia weekend więc pora się zastanowić co zrobić dobrego do kawy. Tym razem pomysł znalazłam na jednym z blogów ale nie pytajcie na
ciastkarnia na kruchym spodzieBłyskawiczna pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Pyszna, lekko krucha, delikatna. Składniki 3/4 szkl. mąki 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dwie szczypty ziół prowansalskich woda Przygotowanie Wszystko mieszamy na końcu dodawałam wodę, tak aby konsystencja była jak na ciacho do pierogów (mniej więcej oczywiście). Odstawiłam i przygotowałam sobie dodatki (pokroiłam w kostkę(...)dwie pieczarki i podsmażyłam na innej patelni, starałam ser żółty i przygotowałam szybki sos z keczupu + sól + pieprz + zioła prowansalskie). Zimną patelnię posmarowałam lekko olejem i rozciągnęłam na niej ciasto (na zimnej!) Daje na średni gaz, piecze się pod przykryciem, jak się zarumieni to się odwraca i smaruje sosem i daje na placek ulubione dodatki. Przykrywam, zmniejszam gaz i czekam
Wasze Przepisyprosty i sprawdzony, a same ciastka zawsze się udają i pięknie pachną. Amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Jeśli macie ochotę na pyszne kruche ciastka, które przygotujecie w mgnieniu oka, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na amoniaczki! CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS Składniki 250 g mąki pszennej 3 żółtka 125 g zimnego masła(...)amoniaku Przygotowanie 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, 50 g cukru zwykłego, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszaną z amoniakiem oraz żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. 2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie lekko rozwałkowujemy. 3. Na stolnicę wysypujemy pozostały cukier, kładziemy na nim ciasto i wałkujemy do uzyskania placka o grubości około
Alle Dobre!Tort urodzinowy Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju cukier kokosowy 1,5 szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy wiśnie (ja dałam(...)kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao dżem do przełożenia śmietana ryżowa cukier kokosowy kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe) Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy
nietadietamnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart! Składniki na spod: 300g mąki pszennej, 70g cukru pudru, 25g kakao, 200g masła, 2 żółtka, Składniki na frużelinę: 150g malin, 1/2 łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody(...)gorzkiej 60% Goplana , Ponadto: 100g świeżych malin, Listki świeżej mięty, 50g czekolady gorzkiej 60% Goplana , Kruchy spód: W misce mieszamy kakao, mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość
Słodki Zakątekpyszne, ozdobne ciasteczka. Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą
Słodki sentymentktóry najbardziej lubię - z ręki - gdyż cała dłoń była oblepiona w kajmaku. Jednak to tylko moja subiektywna opinia, jeśli ktoś ma ochotę śmiało może ją zrobić. Składniki: Ciasto: 100 g krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 150 g cukru 4 jajka Polewa(...)jednym jajku i wlać adwokat. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki
My simple kitchen