przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:613/1100)

Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 232

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki na ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Mini mazurki migdałowe z kajmakiem 110

tydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki

Szefowa kuchni
Wytrawne ciasto pszenno-razowe z warzywami 89

środku tego kruchego, pszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy.Warzywa można poukładać warstwami, ale wpadłam na to już po upieczeniu.Na zimno smakowało mi jeszcze bardziej niż na ciepło.Czytaj więcej

bistro mama
tarta "paryska" z jabłkami... 145

Składniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka orzeszki 201

wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które pokażę Wam przy najbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie

Kulinarne zapędy Kokosa
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 204

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!Ciasto:25g świeżych drożdży100ml ciepłej wodyszczypta cukru200g mąkipół łyżeczki solipół łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremkiNadzienie:150g boczku60g mrożonego szpinaku1 szalotka2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na zimno z borówkami 476

Dzisiaj sernik na zimno z twarogu i bitej śmietany z borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie

Oryginalny smak
Rabarbarowiec z kruszonką kokosową 145

palcami i lepiła spróbujmy dodać ciut mąki Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm. Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu. Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz

Proste Potrawy
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 235

samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie

Symfonia Smaków
Tarte mousse au chocolat 126

Uwielbiam tarty oraz lekkie czekoladowe pianki, a połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi . Ciasto: 4 jajka, 150g masła, 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy

Z miłości do słodkości
Gdzie kucharek... trzy - tam tartę podają. Czyli o piątkowym babskim gotowaniu... 148

W piątkowy wieczór mąż został z synkiem,  a ja mogłam spędzić ten czas w doborowym, tylko damskim towarzystwie... Z Asią i Justyną. Były plotki, był

Miksturownik
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 375

Dziś trochę o mojej torebce i przepis na placek :) Podejmuję temat torebki... Zainspirowana Matrioszką i Patty też zajrzałam do swej torebki... Po pierwsze:  od kiedy

Miksturownik
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 193

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól

Smaczne Zdrowe
Paluchy wiedźmy 142

garść migdałów.   Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, wbić jajko. Całość połączyć nożem. Dodać pokrojoną w plasterki margarynę. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15minut. Następnie obrać ze skórki i przepołowić wzdłuż. Z ciasta formować długie okrągłe paluchy

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania