przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:615/1100)

Ciastka z kardamonem i pomarańczą 57

pysznych kruchych ciasteczek, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Ciastka z kardamonem są łatwe i można je wykonać szybko w wolnej chwili. Sukces gwarantowany Aby wykonać około 15 sztuk, potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego kardamonu Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy

Słodki sentyment
Ciasteczkowe kokosanki - wegańskie i bezglutenowe / Cookie coconuts - vegan and gluten-free 124

wiórkami kokosowymi. Dodaj namoczoną skrobię, krem kokosowy i posiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę

Delicious Place
Kakaowe kruche ciasteczka na Dzień Dziadka 144

złożyć im najserdeczniejsze życzenia ;) Ja z tej okazji postanowiłam upiec coś słodkiego na prezent, ale jednocześnie specjalnie dla dziadka, czyli "personalizowanie" ciasteczka z napisem. Wyszły mi kruche w kształcie herbatników, a samo ciasto nadaje się do napisów i pieczątek :) Przepis trochę bardziej tradycyjny i mniej "fit", ale z racji dzisiejszego święta musicie mi to wybaczyć ;) Kakaowe kruche ciasteczka na Dzień

FitKot
Ciasteczka marchewkowe 167

Pyszne, kruche idealne do niedzielnej kawki ciasteczka marchewkowe. Przepis jest tak banalny że postanowiłem razem z synem przygotować je u dziadków właśnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Składniki na ok 20 szt.: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 15 dag marchewki powidła śliwkowe  Przygotowanie : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito(...)nieco napowietrzyć. Do mąki dodać miękkie masło i startą na małych oczkach marchewkę. Zagnieść ciasto, schłodzić trochę w lodówce, rozwałkować na ok 3mm grubość. Wyciąć pas szerokości ok 8 cm, nałożyć pasek powideł, zwinąć w rulon po czym odciąć go. Zapiekać w temp. 180oC przez 25-30 minut. Ps. : Pewnie zaciekawiło Was że w przepisie

Mechanik w kuchni
ŻURAWINKI 146

Kruche ciasteczka z żurawiną. szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu.    Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 żółtko 1 cytryna szczypta soli 20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi bakaliami) 50 g mielonych migdałów Wykonanie: *Mąkę wymieszać z solą, przesiać. *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku(...)wyciśniętego z cytryny. * Masło zmiksować na puch , dodać żółtko wcześniej utarte z cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać żurawinę, wmieszać je w ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, obtaczać go dokładnie w pomielonych migdałach. Gotowe wałeczki ciasta zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Odłożyć do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać

Z Majeczką w kuchni
Kruche maślane ciasteczka - herbatniki (dziecinnie proste) 236

Kruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru(...)pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną

IMPRESJA SMAKU
Korzenna tarta z jabłkami 111

Kruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek. Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski i zrobić kratkę. Czyż nie wygląda ona bardzo świątecznie? Składniki: 250 g / ok. 1,5 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko  2 łyżki(...)erytrolu/ksylitolu/cukru  1 łyżeczka przyprawy korzennej  Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła  3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik

Czarnawisienka
Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 211

mąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :) Strrrasznego Halloween! :) Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki kasztanowej ekologicznej

FitKot
Szarlotka z rabarbarem 160

sklepach już pojawił się rabarbar. Skorzystałam z tej okazji i kupiłam kilka lasek. Przygotowałam z niego pyszną krucho- drożdżową szarlotkę. Do przygotowania ciasta użyłam cukru cynamonowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 3,5 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki śmietany

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 102

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać(...)jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe

Tradycyjna Kuchnia
Tempura z owoców morza 116

ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki

To co kocham
Weekend na Białogonie 151

jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru, wrzucić do niego masło i posiekać. Dodać trzy żółtka i zagnieść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cannoli 67

Zarobić ciasto, które następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Jeśli ciasto bardzo klei się w trakcie wałkowania, lekko podsypać je mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła o średnicy 9,5 cm. Kolejno, każde z kół nieco rozwałkowywać wałkiem nadając im lekko owalny kształt. Ciasto nakładać(...)cannoli o długości 12.5 cm każda. Usmażone ciasto na ogół ściągam poprzez lekkie uderzenie rurki w pozycji pionowej o blat. Z podanych ilości uzyskasz 22 sztuki kruchych rurek. W tradycyjnym cannoli do ciasta dodawane jest wino Marsala. Można je jednak zastąpić dowolnym słodkim, białym winem. Lubisz dania z serem ricotta? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bruschettę z pieczarkami

MeCooks
JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 374

mamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania