którego skład wchodzi tylko nierafinowany cukier trzcinowy i płatki róż, oraz wodę różaną i oczywiście pierwsze co musiałam zrobić to upiec ciasteczka różane. Wykorzystałam swój podstawowy przepis na ciasteczka kruche, bo tak jak pisałam Wam wcześniej, można cuda wianki robić z tym przepisem. przepis podstawowy na 40 sztuk: 350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może(...)używać zamiast toniku, polecam, robię tak od kilku dobrych miesięcy Przygotowanie: postępowanie dokładnie takie jak w podstawowym przepisie, w skrócie zblenduj banana, cukier i olej, dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, schłodź w lodówce, po czy wykrawaj ciastka. Ja wycisnęłam wzorek w każdym ciachu i w dziurkę wcisnęłam cukier różany, ale W możecie po prostu je posypać i lekko wcisnąć
greenscarfKiedy jest sezon na jagody staram się chociaż raz przygotować jakiś wypiek w którym główna rolę będą odgrywały jagody. Tym razem sposób na szybkie bułeczki które
Gotowanie...to proste !rogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej wyrobić dzień przed pieczeniem rogali, ponieważ surowe ciasto musi "poleżakować" w lodówce. Składniki: ciasto 5 i 1/4 szklanki mąki
Ugotowaćgładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak szpinak czy czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor. Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje! Serdecznie zapraszam i polecam! ORKISZOWO- OWSIANY WIENIEC ZE SZPINAKIEM I TOFU SKŁADNIKI: - 250 g mąki owsianej(...)duże jajko ekologiczne - 5 g soli NADZIENIE: -BIO tofu naturalne marki POLSOJA - 1/2 paczki mrożonego szpinaku - 3 ząbki czosnku - sól - oliwa z oliwek - śmietanka lub jogurt WYKONANIE: CIASTO: - mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek. - do kubeczka wlej wodę dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wlej do dołeczka z mąki w misce - rozpuszczone drożdże wymieszaj z mąką
SMYKWKUCHNIobrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru - 50g, 125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady
W kuchni u Monikijednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto
Ala piecze i gotujeblogu jest już kilka jeśli nie kilkanaście ciast z owocami ( maślankowe , błyskawiczne , kruche ), a dziś chciałam Wam zaprosić na kolejne mięciutkie, leciutkie, a do tego po prostu pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Ja dodałam jagody kamaczackie, ale można do niego dodać dowolne sezonowe owoce - truskawki, maliny, śliwki, borówki, jabłka czy porzeczki i za każdym razem będzie pyszne. Jego przygotowanie
Cynamonowe szczęściemnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :) Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta
kulinarne odsłony patikremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach , ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują tu dużo lepiej. Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach . Jest słodkie
Smaczna PyzaTruskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki
Czerwień i błękitwaniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się
Mania WypiekaniaPyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z
Mango Papajałatwo i pysznie! Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu z przygotowań widać kawałek ostrza, szkoda, że nie cały), bo jakiś czas temu wygrałam komplet(...)było komu porządnie naostrzyć (do czasu wygrania tego kompletu, bo była tam też fantastyczna ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże;)). Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 500 g piersi z indyka 3 plastry sera śmietankowego z papryką kilka świeżych liści szpinaku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy w taki
Kolorowy Przepisownik