owoce z którymi nie macie pomysłu co zrobić. Aby je dobrze wykorzystać można użyć ich do zrobienia pysznej tarty na kruchym spodzie - bez białej mąki i białego cukru! Do kruchego ciasta użyłam samych żółtek więc aby nie zmarnować białek to zrobiłam z nich bezę a wierzch polałam białą polewą na bazie jogurtu. Wyszło smacznie i kolorowo;) Wartości odżywcze
Health-Fit-Lifejajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: kilka łyżek łuskanego słonecznika marmolada wieloowocowa cukier puder Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować, po czym pokroić na niewielkie prostokąty. Każdy kawałeczek ciasta smarować marmoladą, posypać słonecznikiem i zwinąć w rurkę. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem
Praktyczna plCudowna tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera. To aktualnie mój najlepszy przepis na tartę ze szpinakiem i serem . Jak ma być tarta wegetariańska.. to właśnie ta! Jeśli lubisz zapiekany ser, to zerknij też na typowo śniadaniowy przepis. Szakszuka z mozzarellą to wspaniały posiłek dla całej rodziny
AniaGotuje.plletni deser, który świetnie sprawdzi się również jako urodzinowy tort. To jeden z lepszych przepisów na sernik na zimno! Z deserów z truskawkami, ale tych pieczonych polecam bardzo gorąco ciasto kruche z budyniem i truskawkami - cudowne
AniaGotuje.plmarmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach... A wszystko BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5 szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki syropu z agawy, miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Upiecz sobie babeczkęTarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką – Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo
Mała CukierenkaSłońce. Piasek. Zamiast plaży piaskownica :P ;) Powoli kończy się sezon szparagowy i na jego zakończenie postanowiłam przygotować z nimi coś innego niż dotychczas. Wybrałam tartę na kruchym cieście, farsz stanowiły oczywiście szparagi i do tego pieczarki i ser. Całość uzupełnia świeży koperek. Było pysznie :) Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g masła
My simple kitchenchłodniki, ale bardzo lubię przygotowywać też wytrawne tarty. Botwinka i ser feta bardzo dobrze komponują się ze sobą i doskonale smakują zapieczone w masie jajeczno- śmietanowej na spodzie z kruchego ciasta. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania tego, co zalega
Smakowity Blog Kulinarnymąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej
Walijskie Pichceniezdążyli spróbować ;) I też szybko zniknęła. Serce się raduje, jak można dawać bliskim tyle kulinarnych radości! Potrawa, jak już wspomniałam, może nie jest najlżejsza, bo na bazie tradycyjnego kruchego ciasta, czyli oczywiście z dodatkiem masła, ale w zestawieniu z farszem, to ciasto sprawdziło się wyjątkowo! Poznaj recepturę
PichceniomaniaCześć :D No dziś to pogoda cudo! :D Jak słońce świeci to wszystko chce się robić :D No to troszkę odpoczęłam....znaczy się posprzątałam, sadziłam i
Pieprzyć z Fantazjąprzy tym jest bardzo prosty do przygotowania. Do deseru proponuję upiec domowe bezy są o niebo lepsze od tych kupnych, ja zawsze robię gdy zostaną mi białka z ciasta kruchego i potem mam właśnie do tego deseru. Składniki: Na 4-5 porcji ½ litra śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru ½ kg świeżych truskawek 100 g małych bezików 2 łyżki rumu
Wanilia i Kardamonprosta i bardzo smaczna tarta... na kruchym cieście, nadziana masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać inne owoce, jak np. czerwone porzeczki, maliny, bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona 😉 Składniki: 120 g masła
Kuchnia MagdaLeny4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów
Ostra na Słodko