przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:432/1100)

Tarta cappuccino z morelami 170

Tarta cappuccino z morelami to pyszna tarta z nadzieniem na bazie jogurtu greckiego i dodatkiem w postaci proszku cappuccino. Całość smakuje kawowo, a kwaskowate i soczyste

Smakołyki Bereniki
Muffinki z porzeczkami 174

Porzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany

Ugotować
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 181

popularne danie kuchni japońskiej Kolejną popularną potrawą, którą znamy z japońskiej kuchni jest tempura, a więc wybrane składniki, takie jak np. owoce morza lub warzywa, smażone w delikatnym i kruchym cieście na głębokim oleju. Doskonały smak tempury zawdzięczamy ciastu – Japończycy osiągnęli bowiem mistrzostwo w jego przygotowaniu. Aby skosztować prawdziwej tempury turyści przyjeżdżają do Japonii z całego świata. Soba – charakterystyczny makaron

Tradycyjna Kuchnia
Mus z truskawek i rabarbaru 250

fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić - mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję - jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań

Smakołyki Bereniki
Prosta tarta rustykalna z dużą ilością owoców 247

Prosta tarta rustykalna z dużą ilością owoców – Zapraszam na przepyszną tartę z mnóstwem świeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym

Mała Cukierenka
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 172

Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii

mojewypiekiinietylko
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście 236

wychodzi mi to całkiem nieźle :) Dziś mam dla Was dość klasyczne połączenie, czyli por i szynka, ale przełamane serem pleśniowym i cytrynowym tymiankiem, a do tego delikatne, idealnie kruche ciasto. Prawdziwa smakowa bomba! :)   SKŁADNIKI (forma o średnicy ok 25 cm) ciasto 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej  100g zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli

DefinicjaSmaku
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 138

Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi

Mała Cukierenka
Chmurki z białek 162

smacznego, a czasami, no cóż nie wychodzi i trzeba kombinować dalej Tym razem się poszczęściło i sami zobaczcie co z tego wyszło. Na pewno niejednokrotnie mieliście podobną sytuację. Robicie kruche ciasto, majonez, albo inny przepis do którego potrzeba Wam kilka żółtek. No ale co z białkami? Fakt, faktem można je z powodzeniem wykorzystać do panierowania na przykład kotletów

PatiGotuje
Bezy mini 144

dzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a później pozostaje tylko suszenie w piekarniku i oczekiwanie, kiedy wystygną i można będzie je schrupać. Po przygotowaniu np. ciasta kruchego lub faworków często zostają mi niewykorzystane białka, które po prostu zamrażam i później robię z nich kokosanki lub właśnie bezy. Mrożone niezbyt długo (7 - 14 dni) białka, po rozmrożeniu

Kuchcik gotuje
Tarta z warzywami 160

Pyszna, aromatyczna tarta. Kruche ciasto i warzywne nadzienie. ciasto : 2 szklanki ( 300 g ) mąki 0,25 szkl ( 50 g ) siemienia lnianego 0,25 szkl ( 40 g ) sezamu 0,25 szkl ( 80 g ) kwaśnej śmietany 200 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli nadzienie : pół papryki 1 marchewka

Polska Zupa
Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance 161

ciepłych krajów. Ale! Póki co cieszę się tym co mam. A jeśli o radości mowa... czas otworzyć sezon na rabarbar!  Ten kwaskowy smak kojarzy mi się z kruchym ciastem mojej babci... Jako dziecko krzywiłam się na jego widok, ale jak to mówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku

Gawron w rosole
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami 190

Nie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to

Kuchenne Wariacje
Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą 152

Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów

Monia miesza i gotuje
Gryczana tarta z cukinią, botwinką i fetą 108

Uwielbiam!  Byłam przekonana, że gryczany, czyli bezglutenowy, spód będzie się kruszył a ostatecznie wyjdzie niesmaczny. Nic bardziej mylnego. Jego konsystencja i kruchość niczym nie odbiega od standardowego, pszennego, kruchego ciasta. Z pewnością takie rozwiązanie jeszcze nie raz wykorzystam w kuchni. Składniki (na 2 małe tarty o średnicy 10 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm): Gryczany spód

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania