roku: Miejsce 1: Sałatka z zupek chińskich Miejsce 2: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Miejsce 3: Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą
My simple kitchenOstatni rozdział "na słodko" to przepisy Anety Kuroń - żony autora i też znakomitej kucharki, która jest "słodką" stroną tego duetu. Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche, biszkopt, bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :) Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie
Moje Kuchenne RewelacjeSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki. Wyglądem przypomina krajankę, a kosztując kawałek czułam jak bym jadła duże ciastko z nadzieniem. Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;) Źródło blog "słodkie impresje" Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kubki smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym. Kruche ciasto: -> 300g mąki -> 200g masła -> 100g cukru (najlepiej pudru) -> 2 żółtka -> sól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała. Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły
Moniki Smakołykimnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek "Biały puch" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSernik ten piekłam w dużej formie, ciasto kruche wychodzi faktycznie bardzo kruche ale i też bardzo dobre w przepisie nie ma proszku do pieczenia jednak podczas wyrabiania dodałam pół łyżeczki. Czytaj więcej
Pychotkaaamuszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu) Suche składniki mieszamy i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajko, zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka
KuchcikoweLoveróżnych formach, kształtach i smakach. Dzisiaj propozycja dla smakoszy kakaowych ciastek i dla wszystkich, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier. Zastąpił go ksylitol. Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 1/3 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (lub dowolnie) Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka kruche ciasto (można również ręcznie). Pod koniec dodać pestki dyni i wgnieść je w ciasto. Można odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można
Smaczne Zdroweprzekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można
Smaczna Pyzamoże się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 masła 1/2 szklanki śmietany 1 jajko szczypta soli ulubiony dżem do smarowania Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółeczka za pomocą szklanki lub innego okrągłego kształtu. W połowie kółek wycinamy na środku mniejsze kółko. Te całe
Cynamonowe szczęścierakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka. Składniki: 2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko
Gotuj z Rumcajsemkruszonkę wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!