Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem Dziś polecam pyszne i proste w ykonaniu kruche ciasto z soczystymi śliwkami i masą budyniową. Do jego wykonania użyłam foremki o wymiarach 32/20 cm, ale można też upiec w trochę mniejszej blaszce, wówczas ciasto będzie wyższe. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej krupczatki 300g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła(...)budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut *** *** Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA
Blog z ApetytemSkładniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj ) garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży(...)szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń
Qchnia po prostuJeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki. Rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu. Ciasto wyjmuję z lodówki, wykładam
babka w formielubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest dla Was:) W sam raz na poprawę humoru lub sprawienie przyjemności rodzince :) Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto: 25 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Ponadto 8 jabłek ( ilość(...)litr mleka daję trzy budynie. Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka
Takie tam pichcenietakim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania(...)masa jabłkowa500g startych jabłek2 łyżki cukru pudru1-2 łyżki mąki ziemniaczanej masa budyniowa2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mlekamąka do podsypania Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce- jedną część ciasta wyłożyć
Smakołyki Berenikipojemności 250 ml. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ciasto po wyrobieniu powinno wyglądać tak :). Ciasto dzielimy nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzemy na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawijamy(...)proszkiem budyniowym. Spód może być jeszcze ciepły. Na truskawki wykładamy budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły.. Budyń rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Wyjmujemy kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Startym ciastem kruchym posypujemy budyń. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej
Mała w garnku mieszacynamonem, budyniem i orzechową kruszonką... niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie! Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :) Musicie koniecznie wypróbować przepis! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki(...)drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować w dużym garnku dodając cynamon i miód. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Odstawić. Budyń 4 szklanki mleka 2% 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia Orzechowa kruszonka 100 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła orzechowego
Kuchnia Ellieprzygotowałam dla Was przepyszne kruche ciasto przykryte rabarbarem, budyniem i słodką, malinową pianką ( taką a’la beza! ). No i oczywiście kruszonka! Dużo kruszonki – jak zwykle! Tak jak lubimy wszyscy! Ciasto można przygotować w tortownicy albo na prostokątnej blasze – każdy pomysł będzie dobry. Ciacho jest pyszne! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, masło, żółtka i odrobinę soli. Mieszamy ( lub siekamy ) na kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy tortownicę, drugą mrozimy. Nakłuwamy ciasto, podpiekamy ok. 15 minut w 180C z termoobiegiem. RABARBAR: Pokrojony rabarbar układamy gęsto na cieście. BUDYŃ: Pół litra mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy budyń. Wlewamy
Ostra na SłodkoKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)mojej stronie parę przepisów z ich udziałem. Zachęcam też do zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników
zdrowo i aktywnieKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)mojej stronie parę przepisów z ich udziałem. Zachęcam też do zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników
Zdrowie i pysznie na talerzuprzepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. Powoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser. PRZEPIS NA KRUCHE Z BUDYNIEM I Z MORELAMI Składniki na kruche z budyniem i z morelami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła lub smalcu(...)kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min. Spód ciasta pokrywamy warstwą budyniu, potem na nim rozkładamy owoce. Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy
Dorota Smakujepieczenia Kokosowa pianka: 6 białek 1 szkl cukru 350 g kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego (2x40 g) 160 g wiórków kokosowych 60 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić(...)spód blaszki o wymiarach 30x20 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać, nakłuć ciasto widelcem. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Kokosowa pianka: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie WypiekanieKruche ciasto z jabłkami i budyniem Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się zapach jabłek z cynamonem, a ciasto z dodatkiem budyniu to rozkosz dla podniebienia. Polecam. Miłego dnia dla wszystkich Przepis: ( blaszka 28x25) Składniki: na ciasto: 400 g mąki 200 g masła 4 łyżki
Mój pomysł naSezon na owoce mamy w pełni, jedne się kończą kolejne raczą nas swym smakiem. Dzisiaj zapraszam na maliny w roli głównej. Klasyczne kruche ciasto z domowym budyniem i świeżymy malinami to nasza propozycja deserowa(...)Moja córcia uwielbia to ciasto z rożnymi owocami, a kompozycja malin okazała się przepyszną. Dodatkowo zaznaczam, że kusi swym wyglądem więc znika błyskawicznie... Kruche ciasto z budyniem i malinami SKŁADNIKI : ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 200 g masła sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru budyń: 900 ml mleka 3 żółtka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru(...)nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między można przygotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń. Jeszcze ciepły wylać na przestudzone kruche ciasto. Odstawić do wystudzenia. na zimny budyń ułożyć owoce
Zrób to smacznie