Idealne ciasteczka na świąteczny stół. Zresztą te ciastka są smakowite zawsze i o każdej porze dnia i roku. Idealne do kawy, herbaty czy czystka. Zasmakują każdemu, polecam. Ślimaki z ciasta kruchego z bakaliami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo Wam przypadły do gustu moje kawowe markizy, więc tym razem coś dla amatorów herbaty. Te kruche imbirowe ciacha przełożone imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same(...)czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej) 200 g miękkiego oleju kokosowego (wersja wegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarfKruche ciasteczka orzechowe to idealna propozycja na pyszne ciastka do pochrupania, które można szybko przygotować z dziećmi. Są takie maślane, kruche i mocno... orzechowe. Możecie do nich użyć dowolnych orzechów. U mnie są to najczęściej włoskie, ziemne lub migdały. Ciastka nie są zbyt słodkie, choć ja takie lubię, ale jeśli chcecie to zróbcie do nich kuszącą polewę czekoladową(...)się skusi na ciasteczko? Kruche ciasteczka orzechowe - składniki: (około 20 sztuk) 200g orzechów (dowolnych; u mnie tym razem ziemnych) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruche ciasteczka orzechowe - przygotowanie: Orzechy zmielić na drobne kawałki, ale nie na pył i przesypać do miski. Dodać pozostałe składniki
Di gotujeKlasyczne ciasteczka maślane- pyszne i proste do zrobienia. Chyba najłatwiejszy przepis na świecie na kruche ciasteczka. Przydaje się nie tylko na Wielkanoc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i
dolcevitainmykitchenAdwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe czyli słynne Vanillekipferl – cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam
Pociąg Do KuchniRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru
Jacob Tastespowstał w mojej wyobraźni zainspirowany popularnymi ciastkami Goplany, które są spoko także solo 😉 Ten najeżony przekładaniec składa się z kilku warstw: kruche z pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć noc w lodówce- jak zmięknie będzie kruche i idealne do łapki(...)cukru 4 czubate łyżki masła Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem. dodatkowo: dżem porzeczkowy opakowanie ciastek „Jeżyki” lub innych kruchych wykonanie: połowa blatu ciasta kruchego 4 łyżki dżemu ½ masy kajmakowej blat ciasta kruchego ½ masy kajmakowej jeżyki Schładzamy w lodówce całą noc. Smacznego
Domowe ciastaDowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp. Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń waniliowy i dobrze
Gotujemy i jemykruche ciasteczka;) Składniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g prawdziwego masła (82% tłuszczu) 120 g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,7 mm i wykrawać dowolne wzory.W między czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastka przełożyć
Krakowskie smaki AniBEZA WŁOSKA: * białko w temp. pokojowej – 2 szt * cukier drobny – 130 g + 20 g * woda – 30 ml * Zbożowe kuleczki w czekoladzie Decorada Delecta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHY SPÓD: Ciastka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy(...)minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia. KARMELOWE ORZECHY: Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut, odstawiamy, z alewamy
Ostra na Słodkopieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta i ciastka drożdżowe * Ciasta francuskie i półfrancuskie * Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem
Zrób to smacznieNie zawsze ma się czas czy też ochotę na wykonywanie skomplikowanych wypieków. Dla mojej córki mogłabym non stop piec kruche ciasteczka - i one wystarczyłyby jej do
WielopokoleniowoProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze
Malinowa KawiarenkaPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego
Ze smakiem i z pasją