Zostało mi dość sporo marmolady różanej, jeszcze ze smażenia pączków :), postanowiłam więc wykorzystać ją jako nadzienie do kruchych ciasteczek. Wyszły przepyszne. Naprawdę mocno kruche, wprost rozpływające się w ustach. Do ciasta, poza surowymi jajkami, dodałam też ugotowane żółtka. Taką recepturę na kruche ciasto podpatrzyłam w jednej z książek kulinarnych. Podobno te ugotowane żółtka wpływają znacząco na kruchość i delikatność ciasta(...)chyba jest w tym wiele prawdy :). Z każdym dniem ciastka oczywiście tracą na kruchości, ale i tak pozostają bardzo smaczne. Ciasteczka możecie przygotować z dowolną marmoladą, o dowolnym smaku, ważne aby była to marmolada twarda. Polecam jako małe, słodkie co nieco do kawki czy też herbatki, podczas weekendowego popołudnia :). Składniki na około 55 sztuk: 320 g mąki pszennej tortowej
Opowieści z piekarnikaCiasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek. Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynowe Składniki: ciasto(...)razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło
Smakołyki BerenikiDziś przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka są duże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski, ale są oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się
Healthy food explorerPiekę przed świętami kruche ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem je jeść. Ale orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta. Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia
Smaczna PyzaDziś zapraszam na kruche ciasteczka cytrynowe, udekorowane cytrynowym lukrem i obsypane posiekanymi pistacjami. Przyznam, że praca z ciastem nie należy do najprzyjemniejszych, jest ono bowiem bardzo kruche. Pamiętać więc należy, że wałkujemy niewielkie porcje ciasta niezbyt cienko. Ja wykrawałam swoje ciasteczka za pomocą większej formy do babeczek a środkowe kółko wykroiłam za pomocą kieliszka. Jeśli nie mamy takiej foremki, możemy(...)wykroić ciasteczka za pomocą szklanki i będzie równie dobrze. 150 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g cukru 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn Dodatkowo: 150 g cukru pudru sok z cytryny posiekane pistacje (mniej więcej 50 g) Masło wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu roztapiamy, lekko studzimy
Smaki Na Talerzużycie :) Na przykład, kiedy zachce się ciasteczek, można użyć gotowej mieszanki do ciasta kruchego. Ja tym razem tak zrobiłam. Użyłam mieszanki Polskie Młyny. Już od dawna, używam produktów tej marki i nigdy się nie zawiodłam. Wczoraj naszła mnie ochota na kruche ciasteczka. Do gotowej mieszanki, dodałam masło i jajko, zagniotłam i ciasto gotowe :) Składniki: Gotowa(...)mieszanka do ciasta kruchego Polskie Młyny 100 g. masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek cukier perlisty do posypania ciastek Wykonanie: Do mieszanki na ciasto kruche, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, około godzinę. Po tym czasie, ciasto przełożyć
Agusiowe smakołykiPyszne kruche ciasteczka z dodatkiem masy makowej to idealna przekąska na święta i nie tylko. Makowe ślimaczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne. Pięknie pachną i rozchodzą się jeszcze cieplutkie. Przepis na makowe ślimaczki nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Polecam upiec. MAKOWE ŚLIMACZKI PRZEPIS Składniki / ok. 20 sztuk Ciasto 2 szklanki mąki 80 g cukru
Alle Dobre!Kruche ciasteczka z M&M's to idealny pomysł na słodki, jadalny prezent świąteczny lub coś do pochrupania podczas zimowych seansów filmowych. Są pysznie maślane, chrupiące i idealnie słodkie. Odpowiednio przechowywane (w zamykanym pojemniczku) zachowają długo świeżość. WSKAZÓWKI: Ciasteczka można upiec na dwa sposoby dzięki czemu dopasować do własnych preferencji. Zamiast M&M's możesz dodać do nich
CzarnawisienkaPyszne i kruche ciasteczka maślane, które przygotujesz w chwilę. Rozpływające się w ustach, bardzo chrupiące. Niezwykle proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka maślane idealne do kawy lub popołudniowej herbaty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki 150 g miękkiego masła ½ szklanki cukru 1 jajko
Zasmakuj KuchniKruche ciasteczka z okienkiem przełożone dżemem truskawkowym. Pyszne, delikatne, kruchutkie i do tego pięknie się prezentujące. Są one na tyle efektowne, że można je przeznaczyć na prezent dla najbliższych:) Z podanych składników otrzymamy około 38-40 ciasteczek. Składniki: 20 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Świat CiastaFajne,kruche ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy.Zagniatamy tylko wszystkie składniki na ciasto,wałkujemy i pieczemy! Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową. Świetnie sprawdzi się też lukier. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto.Sch
Przepisy mojej mamyPyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka korzenne pachnące Świętami, posypane złotym jadalnym pyłem. Pięknie się prezentują, dlatego mogą być świetną ozdobą na choinkę. Nie są pracochłonne i zawsze wychodzą. Wzór na ciasteczkach odcisnęłam miseczką kryształową, ale równie dobrze może to być talerzyk lub jakiś wazon Wyroby z kryształu mają ciekawe, idealnie nadające się do tego wzory i potrafią być pomysłowym zastosowaniem
Oryginalny smakPyszne i kruche ciasteczka przełamane czekoladą. Posmakują każdemu! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 250 g masła 2 jajka jedno żółtko 200 g cukru proszek do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżki śmietany dodatkowo: czekoladowe pastylki, 2 rządki białej czekolady,którą tarkujemy na grube wiórki Robimy! Wszystkie składniki na ciasteczka (masło
LatosiowydomNiesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam
Zrób to smaczniePyszne kruche ciasteczka korzenne. Chrupiące i rozpływające się w ustach, o mocnym aromacie i smaku korzennym. Składniki: 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 1/2 łyżeczki cynamonu 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Zaczynamy od wymieszania ze sobą wszystkich składników suchych – mąkę
AleTorcik