Bardzo mało wysiłku, kilka składników, a efekt niesamowity. Czasem najprostsze składniki i przepisy, są najlepsze Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:) Na ok. 20 ciasteczek 2 szklanki maki
Krylowa KuchniaPyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem na 20 sztuk 240 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 1 jajko NADZIENIE: 1,5 łyżki cukru (ja dałam nierafinowanego
Rozpustne gotowanieKruche i maślane ciasteczka w piegi to super mini wypiek na każdą okazję. Ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne, do tego proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka w piegi nadają się na wszelakie okazje rodzinne, kinderbale.. To ciasteczka, które uwielbiają dzieci. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane w piegi. Jeśli lubisz mini
Zasmakuj KuchniCiasteczka gęsie łapki to wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które smakiem przypominają połączenie ciasta kruchego i francuskiego, i naprawdę trudno oprzeć się żeby nie zjeść ich wszystkich od razu ;). Ciasteczka te kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nietypowa nazwa. Są bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka gęsie łapki Składniki
To co lubię - gotuję i polecamaustriacka klasyka, która pojawia się na austriackich jarmarkach świątecznych. Są to mega kruche, maślane i pyszne ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jest to mała wersja znane deseru Linzertorte czyli 2 kruche ciasteczka połączone dżemem malinowym. Możemy jednak modyfikować ciasteczka wg naszego uznania. Są pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem
Kuchnia w oparachDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Jeśli szukacie inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam(...)przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane
CiastkozercyDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze(...)przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane
CiastkozercyMałe kruche ciasteczka idealne nie tylko dla świętego Mikołaja. Pyszne maślane ciasto, które świetnie smakuje samo, a jeszcze lepiej gdy dodacie do niego ulubiony dżem, przyprawę do piernika, czy czekoladę. Wymagają trochę czasu, ale zagniatacie jedno podstawowe ciasto, dzielicie i z niego możecie zrobić 6 rodzajów ciasteczek, a nawet więcej jeśli macie pomysł na inne dodatki. A skoro(...)mowa napiszcie proszę w komentarzach co jeszcze fajnego można dodać do takich kruchych ciastek Ciasto podstawowe: 220 g cukru 1 cukier waniliowy, lub 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800g mąki szczypta soli 500 g miękkiego masła Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej
Cynamonowe szczęściefaworki, pączki i oponki w tym czasie nie mają sobie równych. Jeśli jednak najdzie nas ochota na coś innego, to polecam przygotować jakieś pyszne ciasteczka. Dziś przygotowałam dla Was krok po kroku przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia. Smażymy je, a nie pieczemy w piekarniku. Przepis ten powstał w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. Są niesamowicie delikatne! Świetnie(...)pudrem i zajadamy! A jeśli macie ochotę na inne ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie na bloga! Z całą pewnością znajdziecie coś dla siebie! Ps. z tego ciasta można wciąć również ciasteczka za pomocą wykrawaczy do ciastek! W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie wiele wzorów do wyboru! ZOBACZCIE TUTAJ! The post SMAŻONE KRUCHE CIASTECZKA – IDEALNE NA KARNAWAŁ! / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR
Ostra na SłodkoPodstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane. - idealne kruche - cudownie maślane - pyszne i proste Czas przygotowywania: około 10 minut Chłodzenie: minimum 1 h Pieczenie: około 20 minut Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 5 cm Składniki: • kostka masła - 200 g • 3 pełne łyżki cukru pudru - 80 g • pełna szklanka mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plmojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!" Składniki : masło 100 g cukier 150 g łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 310 g mąki 5 łyżek śmietany
Słodkie PrzyjemnościTrzylatka zarządziła pieczenie ciasteczek. Wykorzystałyśmy wypróbowany już przez nas przepis na Kruche ciasteczka . Ciasto córcia zagniotła sobie sama - mama mogła tylko pomóc odmierzyć składniki i... patrzeć:) I nie ma w tym żadnej przesady, bo to ciasto przygotowuje się błyskawicznie - najpierw chwila ucierania mikserem a później zagniatanie z mąką (z którym poradziło sobie 3-letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo dobrze
Kto ugości moich gości?Intensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwykorzystaniem tego tradycyjnego, apulijskiego makaronu. Dania z tym rodzajem makaronu zamówicie praktycznie wszędzie w Apulii. Nam tak zasmakował, że jedno jego opakowanie zabraliśmy ze sobą do domu. Taralli - kruche ciasteczka w kształcie płaskich pierścieni o średnicy ok. 7 cm zrobione z mąki, oliwy, soli i wina. Często robione z dodatkiem np. cebuli, pomidorów lub czosnku. Ponoć po raz pierwszy zostały(...)były inne czasy ;) Friselle - to rodzaj czerstwego taralli pieczonego podwójnie. Najczęściej podaje się je solo skropione wodą lub oliwą lub z pomidorkami. Pasticciotti - kruche babeczko-ciasteczka z nadzieniem typowe dla Apulii. Pasticciotti zamieszczono na liście tradycyjnych produktów z regionu Apulia, ustalonego przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa w 2004 r. Panzerotti - smażone pierożki w kształcie półksiężyca/trójkąta
CzarnawisienkaCiasteczka kruche z orzeszkami ziemnymi i czekoladą kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodziłam z mamą pieszo bardzo daleko do cukierni oddalonej ok. 4 km od domu, żeby kupić podobne ciasteczka. Mówiłyśmy z mamą, że idziemy do cukierni na Demakową. Ulica nazywała się Demakowa. Dopiero 25 lat później dowiedziałam się, że powinnam mówić na ul. Demakowa - to było nazwisko, którego(...)jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu
Mania Wypiekania