Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
Ciastkozercyświątecznych wypiekach. W tym roku postanowiłam, że prym będą wiodły ciasteczka. Dlatego też otwieram cykl pt. "ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA". Szukam więc tych najpyszniejszych i najbardziej wyjątkowych receptur. W ramach pierwszych prób z nowym (CUDNYM) wałkiem z RollingPinCollection upiekłam kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutką. Są idealne z ciepłą herbatą a przede wszystkim świetne do odciskania wszelkich wzorów! Kakaowe(...)ciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany 18% po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszne ciasto z jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Istny raj dla łasuchów. Cała blacha znika w mgnieniu oka i każdy prosi o dokładkę! Jeżyki to moje ulubione ciasteczka i chciałam stworzyć jakieś ciacho z ich wykorzystaniem. Wyszło obłędne!. Polecam każdemu spróbować :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności(...)łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy, gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie wstawiamy do lodówki aby masa stężała, 5 ciasteczek rozdrabniamy w blenderze na dość drobno. gdy masa śmietanowa stężeje do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej ( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze
Blog kulinarny S9.PLUwielbiamy wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka. Patrząc po statystykach bloga to Wy też je lubicie W sumie kto ich nie lubi ?! Szczególnie np. TAKICH kruchych, które mają tylko kilka składników i robią się max w 15 minut. Ale zanim przejdziemy do ciastkufff to szybko napiszę co u nas. Jesteśmy w trakcie małego remontu kuchni. Odkładaliśmy go już od jakiegoś czasu(...)dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na ( w miarę ) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta – kulka, wałkowanie, wycinanie. Pieczemy w zależności od grubości ciastek około 5-9 minut, aż zrobią się złociste od góry. Po tym czasie wyciągamy
PaleoLifeUwielbiam wszystko co orzechowe – wszelkie torty, ciasta i ciasteczka. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Tak naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast(...)głównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe : 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru
Smaki Na Talerzuzmieliłam je w blenderze na mąkę. Dzięki nim ciacha są bardziej kruche. Mascarpone to z kolei ciekawy dodatek do ciastek i wprowadza delikatność. Na wierzch dodajcie koniecznie orzechy w całości, po upieczeniu ciastka pachną pięknie przypieczonymi orzechami Ciasteczek nie trzeba wycinać foremką, wystarczy uformować kulki i lekko spłaszczyć. Najważniejsze
Fitkotbokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche. Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą. Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTe ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy
Słodki sentymentJeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować. Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do
Polska ZupaJeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować. Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do
Polska ZupaMoje ulubione ciasteczka! Już od kilku miesięcy marzyłam o nich, aż w końcu wspólnie z moim synkiem zrobiliśmy. Są cudowne! Kruche, proste do zrobienia i do tego moje dziecko miało ogromną frajdę przy kręceniu maszynką :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 1 kg, Masło 250 g, margaryna w kostce 250 g, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, soda 1 płaska łyżeczka, cukier
kulinarne odsłony patiTe ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy
Słodki sentymentCiastka z masłem orzechowym i białą czekoladą z tego przepisu wychodzą kruche , delikatne i mocno orzechowe . Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy zamieszać składniki co
Zrób to smacznieCytrynowa chmurka Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i
Blog z ApetytemPieczę korzenne pierniczki z tego przepisu co roku. Są kruche, pyszne i nie wymagają leżakowania, dzięki czemu można się nimi zajadać od razu po upieczeniu. W
Passions hobbies life