kruche ciasteczka - 6419 przepisów (strona:283/428)

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 136

Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.   Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt suche.) Produkty do ciasteczek można nabyć tu - klik

Di gotuje
pierniczki z tradycjami - niezmienne od lat 153

dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu(...)wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne

babka w formie
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 632

W zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki z nadzieniem 29

Pierniczki z nadzieniem Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :))     Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g(...)wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy *** *** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy *** *** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki

Blog z Apetytem
Pierniczki z nadzieniem 38

Pierniczki z nadzieniem Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :))     Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g(...)wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy *** *** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy *** *** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki

Blog z Apetytem
Scones z truskawkami i ricottą (Scones con fragole e ricotta) 204

Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :)  PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej  80 g cukru trzcinowego 60 g masła(...)Distribuite le fragole su metà dell'impasto e ripiegate la sfoglia.  Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 cm. Z ciasta wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 7 cm. **** A questo punto delicatamente stendete l'impasto ad uno spessore di ca. 3 cm.  Tagliate gli scones con un coppa pasta rotondo

La grande e la piccola cuoca
Nadzienie mincemeat 33

okazję skosztować tych ciastek w Anglii kilkanaście lat temu w trakcie Świąt i do dnia dzisiejszego pamiętam ich smak. Są to kruche ciastka wypełnione nadzieniem z mieszanki bakalii, cukru, masła, alkoholu, owoców i przypraw. Zanim przejdziemy do robienia ciasteczek przygotować musimy nadzienie i to na nim skupimy się poniżej. Zagłębiając się nieco w historię nadzienia mincemeat okazuje się

MeCooks
Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 34

Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi.    Rolada czekoladowa leśne polano.    Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem.     Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi.     Ciasteczka z galaretką z grzanego wina.    Kostka orzechowa.    Korzenne palmiery.   Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną.      Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe.   Świąteczny sernik

Passions hobbies life
Kokosanki 68

Kokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy

To Musisz Wiedzieć
Krem daktylowo-czekoladowy bez dodatku cukru (wegański) 92

lodówce. Zobacz jeszcze więcej przepisów na słodycze bez cukru Wegańskie placki bananowe Kulki mocy (wegańskie) Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Kruche rogaliki z nadzieniem Trufle kokosowe (keto) Puszyste placki bananowe Jeszcze więcej wegańskich przepisów Chałwa bez cukru Ciasteczka cynamonowe Pulpety jaglane Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Makaron w sosie szpinakowym Tortilla przepis

WegePrzepis
Orzechowe ciasteczka z wisienką 140

się rozlać i mieć lekko spękaną strukturę. Pamiętajcie, że nie są to ciasteczka z dodatkiem mąki, więc inaczej się zachowują). Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ściągamy je dopiero gdy całkowicie wystygną np. za pomocą łopatki kuchennej. Są kruche i pyszne. Smacznego

Słodkie okruszki
NUMBER CAKE 186

kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie   niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto         400 g mąki             200 g masła

RAROSSA
CIASTKA Z OCZKAMI 158

moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła

Pani na deser
Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe 131

użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Anyżowe kruche ciasteczka 162

folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce

Kolorowa kuchnia Elki
Ciastka Madzi, bez glutenu 146

rady łyżeczka . .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się  ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie ..  Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia

w mojej kuchni