dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu(...)wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne
babka w formieW zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM
Bon Appetit MałgorzatyPierniczki z nadzieniem Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :)) Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g(...)wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy *** *** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy *** *** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki
Blog z ApetytemPierniczki z nadzieniem Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :)) Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g(...)wsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy *** *** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy *** *** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki
Blog z ApetytemZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła(...)Distribuite le fragole su metà dell'impasto e ripiegate la sfoglia. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 cm. Z ciasta wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 7 cm. **** A questo punto delicatamente stendete l'impasto ad uno spessore di ca. 3 cm. Tagliate gli scones con un coppa pasta rotondo
La grande e la piccola cuocaokazję skosztować tych ciastek w Anglii kilkanaście lat temu w trakcie Świąt i do dnia dzisiejszego pamiętam ich smak. Są to kruche ciastka wypełnione nadzieniem z mieszanki bakalii, cukru, masła, alkoholu, owoców i przypraw. Zanim przejdziemy do robienia ciasteczek przygotować musimy nadzienie i to na nim skupimy się poniżej. Zagłębiając się nieco w historię nadzienia mincemeat okazuje się
MeCooksZiemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Rolada czekoladowa leśne polano. Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem. Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi. Ciasteczka z galaretką z grzanego wina. Kostka orzechowa. Korzenne palmiery. Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną. Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe. Świąteczny sernik
Passions hobbies lifeKokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy
To Musisz Wiedziećlodówce. Zobacz jeszcze więcej przepisów na słodycze bez cukru Wegańskie placki bananowe Kulki mocy (wegańskie) Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Kruche rogaliki z nadzieniem Trufle kokosowe (keto) Puszyste placki bananowe Jeszcze więcej wegańskich przepisów Chałwa bez cukru Ciasteczka cynamonowe Pulpety jaglane Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Makaron w sosie szpinakowym Tortilla przepis
WegePrzepissię rozlać i mieć lekko spękaną strukturę. Pamiętajcie, że nie są to ciasteczka z dodatkiem mąki, więc inaczej się zachowują). Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ściągamy je dopiero gdy całkowicie wystygną np. za pomocą łopatki kuchennej. Są kruche i pyszne. Smacznego
Słodkie okruszkikształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto 400 g mąki 200 g masła
RAROSSAmoich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła
Pani na deserużyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego
Ze smakiem bez glutenufolię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce
Kolorowa kuchnia Elki