Składnki: masło miękkie 5 dag, cukier puder 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, kakao 2 łyżki, resztki ciasta lub kruche ciastka 5-10 dag, posypka kolorowa - ile potrzeba przepis na trufle jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do białości wsypać kakao, aromat waniliowy i mikserem dobrze składniki połączyć użyłam ciastka
W Mojej Kuchni LubięWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to
Z Kuchni Do KuchniSłodko — kwaśny deser. Bardzo aromatyczny. Stosunkowo prosty i szybki do zrobienia. Przepis znalazłam w cudownej książce “Cukiernia Lidla”. Nowy post Tarta cytrynowa pojawił się w Wypieki
Wypieki i RumieńceSama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie
Ciasteczkowy PotwórOstatnio nazrywałam sobie dość dużą ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii
Ciasteczkowy PotwórTo nie Prima Aprilis. Na moim blogu pojawiła się prawdziwa Baba z jajami. Ale spokojnie. Nie chodzi mi o żadne modyfikacje genetyczne. ;) Jaja są od kur
Pełny talerzSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) 2 żółtka ugotowane na
My Culinary ArtSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru
My Culinary ArtSkładniki na ok. 30 ciasteczek: 300 g masła 180 g drobnego cukru 1 jajko 460 g mąki ulubiony dżem CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary Artsposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją
Gotuj z Blue RavenDalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same
dom-agi.plZapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i
dom-agi.plSkładniki: Spód: 0,5 kostki masła niesolonego 0,5 szkl cukru pudru szczypta soli 2 szkl mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Luźna KuchniaSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna Kuchnia