Kontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianych Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki(...)pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 22 ciastka
Smakołyki BerenikiPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaJeden z najłatwiejszych tortów jakie miałam okazję robić. Nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, więc warto wypróbować, bo smakuje wyśmienicie. Dzisiaj wersja z granatem i kiwi żeby
Apetyczna babeczkaproblemu i jeszcze cudna beza. Na śliwkę też mam sposób. Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween! Uwielbiam tą porę, kiedy internety zalewają przepisy na dynię. Nie dość, że taka urodziwa z niej(...)Evil Dead . Do tego cieszą mnie pomysły na słodkie Halloween! Nie mogę się nadziwić jak wiele pojawia się odważnych i często zaskakujących przepisów na najdziwniejsze wypieki, koktajle, babeczki i ciasteczka. Paluch wiedźmy to klasyka, ale nie zapomnę przepisu na babeczki ozdobione cukrowym szkłem – o zgrozo! Miałam w tym szaleństwie swój udział, kiedy przygotowałam na Halloween krwawe muffinki . Nie odpuszczę
Pink Envelopeświąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto(...)pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek. Czas pieczenia zależy od grubości uformowanych ciastek. A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych babeczek
Izabelawkuchnizwane duszonymi, smażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek(...)jabłka prażone Na pewno głodna rodzina Wam podziękuje. Możecie też spróbować tego przepisu na jabłka prażone . Zawiera on trochę inną proporcję cukru. Drukuj Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 kg jabłek 2 szkl. cukru cynamon Ewentualnie 0,5 szkl wody Sposób przygotowania Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy lub tniemy na drobne kawałki
Mieszam w GarnkuPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto –
Ciastkozercyskładniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir oraz jajko. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki. W środek każdej muffinki wciskamy kostkę białej czekolady. Muffinki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Upieczone muffinki odstawiamy(...)mieszamy. Całość przelewamy do dowolnie wybranych foremek plastikowych lub silikonowych. Galaretki schładzamy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem, galaretki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem w kryształkach. KRUCHE CIASTECZKA ZE SMARTIES Kruche ciasteczka z groszkami Smarties nie tylko ożywiają urodzinowy stół naszych małych pociech, ale co najważniejsze przynoszą im niesamowit ą radość. A żeby
La grande e la piccola cuocaZapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek. Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min. Po upieczeniu koszyczki pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli nie macie 2 takich samych form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo
Moniki SmakołykiDeser przygotowuję także bez serka mascarpone, a całość dekoruję suszoną żurawiną (lub innymi bakaliami), posypuję kakao. Można udekorować świeżymi owocami, np. talarkami bananów, truskawkami, malinami, borówkami. Składniki: 150 g kruchych herbatników Digestive, opcjonalnie zwykłe 250 g serka mascarpone 4 banany 400 g masy karmelowej, zamiennie użyłam masy krówkowej o smaku advocata Helio Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz drobno, np. wałkiem, widelcem. Banany(...)oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem
Zasmakuj KuchniSłodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia
Kuchnia w czekoladzieAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na SłodkoTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej
Pelusiowa KuchniaKolejny pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki siostry Anastazji:) Przyznaję, że pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi
Ciasteczkowy Potwórkardamon uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania. Składniki (na 23 szt.): Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie(...)miksować kilka minut). Następnie dodać zmielone migdały, ekstrakt migdałowy oraz stopione i ostudzone masło. Chwilę miksować do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do temp. 205 stopni C. Metalowe foremki do babeczek przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i wylepić foremki do babeczek. Foremki przenieść na blachę z piekarnika. Następnie uzupełnić je nadzieniem migdałowym (1 łyżka
Domowa Cookierenka Agi