Beza szwajcarska to jeden z trzech rodzajów bezy obok włoskiej i francuskiej. Jest bardzo stabilna i odporna na różnice temperatur. Ma aksamitną, lekko ciągnącą konsystencję, jest
Ciastkozercyspodobało, a przejdziecie na stronę z przepisem. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec(...)mango Jagodowo kokosowa pianka Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty
Cynamonowe szczęścieboki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :). Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut. Składniki na babeczki 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Wykonanie Wsyp kaszę pęczak do garnka(...)garnka z ciepłą kaszą włóż masę makową, dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia miodu. Wsyp orzechy i żurawinę, jeszcze raz wymieszaj. Kutie ostudź i przełóż na spody z kruchego ciasta tuz przed podaniem. Składniki pół puszki gotowej masy makowej niepełna szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak 1 szklanka wody garść suszonej żurawiny 50 g płatków migdałów (opcjonalnie) 50 g orzechów włoskich
Eat me! Fit me!Lukier: Cukier puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki. Ozdoby z marchewki: Marchew umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki. Wybrać najładniejsze i najdłuższe paski. Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski(...)piec ok. 30-40 minut, aż będą suche. Spieczone paski, należy nawijać za pomocą drewnianej łyżki, formując tym samym w spiralki. Gotowe spiralki odstawiam do ostudzenia. Zimne tworzą kruchą i słodką marchewkową ozdobę. Smacznego
Pause Gotowanie!Są takie przepisy, które trzeba znać, potrawy, których trzeba spróbować, miejsca które trzeba zobaczyć. Choć ja wielu potraw jeszcze nie spróbowałam, wielu miejsc nie odwiedziłam (choć
Słodkie PrzyjemnościSłoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki: 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao Orange curd 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko(...)składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Orange curd
Ala piecze i gotujeNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
CiastkozercyCiasteczka dla Mikołaja robione przez dzieci Dziś mam dla Was przepis na dziecinnie proste ciasteczka. Ciasteczka, które moje maluchy przygotowały specjalnie dla Mikołaja. Myślicie, że Mikołaj
Słodkie okruszkifaszerować na słodko lub wytrawnie (np. z musem z makreli, łososiem, warzywami z serem), wycinać różne wzory jak na ciasteczka, dodać orzechy i polewać czekoladą. Poniżej przepis na ciasto kruche. Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g dobrego jakościowo masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta drobnej soli Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone; na stolnicę(...)ciasto na 2 godziny do lodówki; ciasto rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i formujemy co chcemy. Może być forma do tarty (średnica 26 cm) lub foremki do babeczek, itp. Nakłuwamy przed pieczeniem ciasto i pieczemy: jeśli to ma być spód do tarty to pieczemy w temp. 180C około 15 minut przykryte papierem do pieczenia i obciążone np. fasolą
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej 150 g zimnego masła 75 g cukru pudru 1 żółtko Przygotowanie: I SPOSÓB: Wszystkie składniki zagnieść w misce za pomocą siekacza do ciasta kruchego. II SPOSÓB: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania jednolitej, zbitej masy. III SPOSÓB: (wykonanie przedstawione na zdjęciu powyżej) 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie. 2 .Masło pokroić(...)owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. 8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm. 9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie, od tego, co zamierzamy zrobić z tego ciasta. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniebiałkach PRZEPIS TUTAJ Ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. *** Sernik Biały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach(...)Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam! *** Piankowiec bezowy z malinami PRZEPIS TUTAJ Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki
Blog z ApetytemSzukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją było zapytać o radę moją Babcię. Babcia jest moim ekspertem kulinarnym, nieocenionym specem od wypieków i ostatnią deską ratunku, kiedy
CiastkozercyŚnieżny puch to jedno z łatwiejszych ciast jakie robiłam. Nie wymaga włączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W
CiastkozercyKawowe ciasteczka w białej czekoladzie Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe ciasteczka skąpane w białej czekoladzie. Niektóre dodatkowo ozdobiłam chrupiącymi czekoladowymi chrupkami. Całość wyszła pysznie i
Słodkie okruszki