nowym roku i w nowej dekadzie! :) W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik]. Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku
Kuchnia w Słońcu Skąpanawcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały okrągły rok. Tak też dziś w roli głównej wystąpią kruche babeczki karmelowe w kształcie serduszek rzecz jasna. Ale... tym razem inne. Tym razem zaszalałam i zamiast zwykłego kruchego zrobiłam trochę „przeinaczone”. Zresztą - sami się przekonajcie! Babeczki KarmeLOVE Składniki
Moje Pyszne Siódme NieboBardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi
Trzeci talerzdługim czasie znowu dołączyłam do wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy do upieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej(...)łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa: szklanka mleka, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 żółtka, czubata łyżka
Z miłości do słodkościDzisiaj polecam babeczki z bitą śmietaną. W przepisie są to babeczki kakaowe ale kakao można zastąpić mąką pszenną i będą babeczki będą naturalne. Składniki na babeczki
Pomysłowa kuchniaNajlepszy przepis na kruche babeczki. Są naprawdę delikatne i pyszne. Biała czekolada i chałwa – czy można chcieć większej słodyczy? Uwielbiam takie połączenie! Babeczki (16 szt): 1 ¾ szklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 500 ml śmietany 36% 2 fixy do śmietany 250 g mascarpone
VioletoweKucharzenieKolorowo i wiosennie. Kruche babeczki z kremem malinowym z bezikami włoskimi ozdobione malinami - deser, którego czekając na wiosnę nie można sobie odmówić. Polecam. BABECZKI z KREMEM MALINOWYM Składniki: (20 szt) babeczki: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru 3 żółtka szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany
Bon appetit mon amiewięc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne z moimi oczekiwaniami wyszły przepyszne. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto(...)Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2) . Należy jedynie pamiętać, że przed
Świat Ciastaprzygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze - ale nie jest tradycyjnym sposobem. Jeżeli macie ochotę, to słodko zapraszam na Trochę inne Apple Pie. " Składniki: (20sztuk)Ciasto kruche:4 żółtka160 g margaryny80 g cukru2 łyżki cukru waniliowego500g mąki + ewentualnie trochę do dosypaniaDodatkowo:2 kg soczystych jabłek40 g cukrułyżka cynamonuMargarynę i cukier wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy ( polecam spiralne(...)wkładamy do lodówki na później :)W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche babeczki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę
Słodkie Przyjemnościbabeczek) Na krem: 250 g sera na sernik 75 g białej czekolady* 5 łyżek śmietanki 30% (75 ml) *jeśli lubicie słodsze kremy można dodać więcej czekolady do 100 g Na babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Dodatkowo: liofilizowane maliny i listki świeżej mięty Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Mąkę, cukier puder(...)czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Do miski przekładamy ser, dodajemy zawartość garnuszka i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Krem nakładamy do kruchych korpusów. Zdobimy rozdrobnionymi liofilizowanymi malinami i listkami świeżej mięty. Babeczki schładzamy w lodówce – najlepiej 2 godziny. Smacznego The post Imprezowe babeczki z kremem z twarogu i białej czekolady first appeared
Słodkie okruszkichciał szarlotkę, ona babeczki. W ramach kompromisu spotkali się przy kruchych babeczkach z nadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu) ok. 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka
KucharzycaKruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto
Trzeci talerzDzisiaj zapraszam na kruche babeczki z budyniem, które Paweł i Magda zaproponowali w kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie". Ja tych babeczek nie znałam i nigdy nie jadłam, dlatego chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia. Kruche ciasto zrobiłam wg podanego przepisu, natomiast przepis na budyń zmieniłam. Powiem Wam, że te babeczki zostają wpisane na stałe do naszego menu. Są pyszne i szkoda
Ala piecze i gotujeZapraszam na pyszne, kruche babeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek Składniki: ciasto: 100 g masła bez laktozy 3/4 szkl mąki kukurydzianej 1/4 szkl mąki kokosowej 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy 1 łyżeczka(...)łyżki wiórków kokosowych+ do posypania pół słoika ulubionego dżemu Przygotowanie: Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek. Budyń
słodkie i nie tylko historie kulinarne