Kruche babeczki, słodkie, mocno orzechowe. Smaku i zapachu, poza orzechami, nadają im powidła śliwkowe i olejek pomarańczowy. Masa, którą je nadziałam, to delikatne ciasto z mąki migdałowej, z powidłami śliwkowymi i dużą ilością orzechów włoskich. Składniki ciasta (16 - 20 babeczek): 300 g mąki 130 g zimnego masła 3 żółtka 100 g cukru 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki
Smak mojego domuUfff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i oczywiście pasztetem. Wszystko razem świetnie ze sobą współgra, a babeczki prócz zabrania ze sobą na piknik, można śmiało spakować i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań(...)się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. Przekładamy upieczone babeczki na kratkę. Przestudzone kruche babeczki nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki ogórka i oliwek. Posypujemy odrobiną czarnuszki. Babeczki zjadamy od razu lub układamy obok siebie w pudełku by móc je przewieź
Kuchnia w czekoladzieBabeczki z ciasteczkowym kremem czekoladowym Dziś zapraszam Was na kruche babeczki nadziane pysznym ciasteczkowym kremem czekoladowym. Do tego polewa z czekolady i… nic więcej mi nie trzeba Deser idealny do kawy czy herbaty lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Krem, którym nadziałam moje kruche spody możecie spokojnie podawać również jako deser w szklaneczkach np. z dodatkiem(...)nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej czekolady (możecie też użyć mlecznej) dowolne ozdoby Przygotowanie: Najpierw pieczemy kruche spody. Studzimy i przygotowujemy
Słodkie okruszkiKruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast cukru przyprawić na ostro i upieczone faszerować np. różnego rodzajami sałatek, czy pastami. SKŁADNIKI: (80 sztuk) 40 dag mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru
RAROSSASłodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego(...)powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia. Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami. Smacznego! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonbabeczki są idealne. Doskonale kruche ciasto i aksamitny krem. Świąteczna dekoracja. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Trochę pracy przy nich jest, ale warto je przygotować. Ucieszą i dużych i małych łasuchów. U mnie bardzo szybko znikały jedna po drugiej :)Polecam, zróbcie koniecznie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 szklanki mąki tortowej(...)cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy czekoladowe jajeczka do dekoracji Wykonanie pysznych kruchych babeczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką
IzabelawkuchniKruche babeczki, słodkie, pachnące wanilią. W środku krem do karpatki, z prawdziwą wanilią. Niebo w buzi :) Składniki ciasta (16 - 20 babeczek): 300 g mąki 130 g zimnego masła 3 żółtka 100 g cukru 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy karpatkowej: 125 ml mleka 125 ml śmietanki 30% 1/2 opakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej
Smak mojego domuDelikatne, kruche, pyszne. Babeczki dekorowane sezonowymi owocami plus kiwi. Sekret kruchych babeczek tkwi w delikatnym spodzie. Świetny słodki dodatek do kawy! Dodaj napis Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto
Słodki ZakątekNajbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku
Smakowy RajZapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem. 3. Układamy na blasze. 4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. 5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. 6. Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek. Składniki: kruche spody ( około 75 dużych i 55 małych): 1 kg mąki ½ opakowania margaryny 1 opakowanie(...)około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez
Mama GotujeWspaniała przekąska. Alternatywa dla sałatki wielowarzywnej. W połączeniu z wytrawnymi babeczkami – mistrzostwo świata. Spróbujcie koniecznie. Składniki: kruche babeczki – słone – ja użyłam gotowych 3 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek konserwowy szczypiorek szynka – około 200 g pokrojonych w kostkę majonez jogurt naturalny musztarda koperek sól i piperz Do miski dodaję jajka pokrojone w kostkę, pokrojone w kostkę
MojaQchnia.plKruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody
Szalona Kuchnia EwelinyKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu
Via Gusto