Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku
Smakowy RajZapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem. 3. Układamy na blasze. 4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. 5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. 6. Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek. Składniki: kruche spody ( około 75 dużych i 55 małych): 1 kg mąki ½ opakowania margaryny 1 opakowanie(...)około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez
Mama GotujeWspaniała przekąska. Alternatywa dla sałatki wielowarzywnej. W połączeniu z wytrawnymi babeczkami – mistrzostwo świata. Spróbujcie koniecznie. Składniki: kruche babeczki – słone – ja użyłam gotowych 3 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek konserwowy szczypiorek szynka – około 200 g pokrojonych w kostkę majonez jogurt naturalny musztarda koperek sól i piperz Do miski dodaję jajka pokrojone w kostkę, pokrojone w kostkę
MojaQchnia.plKruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody
Szalona Kuchnia EwelinyKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu
Via GustoPyszne babeczki w wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy. 4. Dekorowanie : Masę kajmakową i krem Lemon Curd przekładamy do worków cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Dekorujemy kruche babeczki. 5. Podajemy: Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka
IzabelawkuchniChwila przerwy między mało interesującą lekturą na studia. Chwila, którą nie mogłam wykorzystać inaczej, jak na przygotowaniu czegoś smacznego w kuchni. Miałam w pudełku jeszcze kilka kruchych sezamowych babeczek, w lodówce czekał na mnie wcześniej przygotowany krem eksperymentalny, dlatego na myśl wpadły mi po prostu babeczki z kremem, ale za to jakim! Czekoladowym! Mało słodkim, z dodatkiem wiśni z tegorocznej(...)zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! "Składniki:200 g kwaśnej śmietany 30%150 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakaopół szklanki cukru pudruDodatkowo:12 kruchych babeczek50 g masła50 g cukru pudruwiśnie z nalewki ( z alkoholem )biała czekoladamleczne drażetki Sposób przygotowania:Babeczki przygotowujemy z tego przepisu.Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony
Słodkie PrzyjemnościMając sprawdzony przepis na korpusy do kruchych babeczek - zawsze posiadam ich mały zapas. Później wystarczy przygotować szybkie nadzienie i już jest pyszny deser do kawy lub pyszne oraz urocze słodkości, które sprawdzą się również w przypadku niespodziewanych gości. Poniższy krem już Wam opisywałam, więc znacie go doskonale. Teraz chciałam przypomnieć mój niezawodny przepis na babeczki i pokazać jak prezentują
Di gotujeJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy już gotowe babeczkowe korpusy. Polecam i zachęcam do dzielenia się w komentarzach Waszymi pomysłami na ich wypełnienie! (około 30 małych babeczek) 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g
Di gotujeIdealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto(...)wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdza się także jako danie piknikowe lub dodatek do grilla. Słodkawy groszek świetnie komponuje się z wyrazistym czosnkiem i kruchą babeczką. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 250g zielonego groszku sól, czarny pieprz 2 jajka 80 ml słodkiej(...)kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Na spód podpieczonych babeczek możemy opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek. Czas przygotowania: 50' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gaz