aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu. Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu. Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki w zwieńczeniu kruchej babeczki o wielu teksturach :) Delikatnie słodkie, pięknie pachnące fiołki, jak żadne inne kwiaty komponują się(...)podzielić mimo pewnych niedociągnięć wizualnych ;) Pyszne i urocze o lekkim wiosennym smaku będą także wspaniałym, wiosennym deserem na wielkanocnym stole! Nareszcie, niech dzieje się wiosna! ♥ Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem Potrzebujesz: Kruche ciasto 150g mąki 60g masła 2 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka cukru Krem 250g mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKruche babeczki makaronikowe Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką muszkatołową 120 g migdałów (zmielonych, najlepiej razem z skórką) 120 g cukru 4 jaja ½ łyżeczko świeżo startej gałki muszkatołowej W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Jest to jeden(...)Foremki napełniamy do ok. 2/3 wysokości, bo masa urośnie. Babeczki ułożyć na blasze i piec ok. 25-30 min. w 180 C. Ten przepis powstał na podstawie receptury z książki Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Natomiast przepis na kruche ciasto został zaczerpnięty z książki Kuchnia Neli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyOstatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciastka, np.: kruche babeczki z kajmakiem i budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-babeczki-z-kajmakiem-i-budyniem.html ), kruche rogaliki z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/07/kruche-rogaliki-z-dzemem.html ), ciastka budyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-budyniowe.html ), czekoladowe ciastka
Waniliowe ImprowizacjeKruche mini babeczki przygotowałam, do których masę kajmakową dodałam. Perełkami ozdobiłam, świąteczny klimat zrobiłam. Kruche babeczki, z kremowym nadzieniem najbardziej dzieciom smakowały i w ekspresowym tempie z talerza znikały. Składniki na ok. 35 szt. o średnicy 3,5 cm: ciasto: 250 g mąki krupczatki, 150 g mąki tortowej 450 g, 250 g zimnej margaryny do pieczenia, 30 g cukru
Moniki SmakołykiNajprostszy i najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek(...)się córcia mojego brata - Zuzanka ;-) Która nie mogła się doczekać już publikacji tych zdjęć (a fotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIKilka składników i zaledwie 5 minut w kuchni - tylko tyle potrzebujesz, żeby przygotować tę fantastyczną przekąskę. Musem łososiowym możesz wypełnić korpus kruchej babeczki. Możesz go też podać na kawałkach pumpernikla, grzankach lub krakersach. Pełna dowolność. Ja preferuję takie mini-babeczki, akurat na dwa kęsy. Są niezastąpione podczas domówki, a ozdobione czerwonym kawiorem będą święcić triumfy również podczas eleganckich bankietów. Potrzebne(...)mini-babeczek): - 18 małych korpusów do kruchych babeczek - 270 g serka typu almette - 150 g łososia wędzonego na zimno (u mnie z koperkiem) - pieprz cytrynowy - szczypta soli Przygotowanie: Łososia rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z serkiem i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Możemy dodać trochę
W poszukiwaniu inspiracjizłotych odcieni. Kruche babeczki z jagodami i pianką budyniową, to pyszny i ładnie prezentujący się deser. Wbrew pozorom babeczki są proste w przygotowaniu. Aby nadać im miłego, jesiennego wyglądu posypałam je złotym barwnikiem w proszku. Na zdjęciu tego nie widać, ale zapewniam, że wygląda to uroczo. Z podanej ilości składników wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 340 g mąki(...)małą górkę (patrz zdjęcie). Następnie włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C i piec jeszcze 25 minut. Upieczone babeczki należy wyciągnąć z formy/foremek, aby zachowały zwoją kruchość. Wystudzone babeczki udekorować kruchymi kwiatami i liśćmi. Dodatkowo jeżeli posiadacie, to posypać je lub posmarować pędzelkiem złotym barwnikiem w proszku. Uwagi: Jeżeli korzystacie z formy do babeczek
Passions hobbies lifejeszcze lepiej smakują . Idealnie sprawdzą się, gdy mamy gości. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku, ponieważ dłużej zachowają świeżość. Z przepisu możecie przygotować babeczki albo klasyczne ciastka. Babeczki kruche 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 g masła 80 g tartej czekolady lub dropsów czekoladowych 1 opakowanie cukru waniliowego ((16 g)) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko opcjonalnie(...)Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 201 | Białko: 4 | Węglowodany: 23,5 | Tłuszcze: 10,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Babeczki kruche pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcuKruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną Dziś zapraszam Was na pyszne kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną. Idealny deser do kawy i na zbliżający się długi weekend. Takie babeczki są naprawdę proste w wykonaniu, a pasta z migdałów dodaje im wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. U mnie te babeczki znikają w mgnieniu oka Szukając dobrej jakości pasty
Słodkie okruszkiPani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec
Trzeci talerzKruche babeczki z bitą śmietaną i morelami to doskonały przepis na lato! Idealnie kruche, maślane ciasto dżemem, bitą śmietaną i morelami. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez
Domowy Smak JedzeniaKruche babeczki z kremem waniliowym i owocami . ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 3 żółtka, krem : 600 ml mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)przelać do garnka i mieszając podgrzewać do zgęstnienia kremu. Nie gotować. Odstawić do ostudzenia. Do babeczek wkładać trochę kremu. Na kremie układać owoce. *Babeczki piecze się metalowych foremkach do kruchych babeczek. zastawa
królestwo garówKruche babeczki, moje ulubione. :-) Takie mini tarty, które zachwycą wszystkich jej miłośników. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche, sypkie, wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej
Szefowa kuchni