krem - 19817 przepisów (strona:891/1322)

Kruche babeczki z budyniem i owocami. 233

Miały być z kremem budyniowym, ale kto by tam czekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 164

gęstej śmietany 18% 1 łyżka  cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g  marmolady z płatków róży i truskawek lub innego dżemu, masy serowej, makowej, kremu czekoladowego cukier puder do posypania      Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo-śmietanowy. 199

czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej

Rozpustne gotowanie
Ekstrakt z wanilii. 158

się w cierpliwość. Po około 40 dniach ekstrakt jest gotowy, lecz im dłużej będzie leżakował tym będzie lepszy, bardziej aromatyczny i o zdecydowanie głębszym kolorze. Jeśli do ciast lub kremów używam ziarenek wanilii to resztę strąków dodaję do ekstraktu, systematycznie uzupełniam wódkę i dzięki temu nigdy się nie kończy ;) Polecam!!! Składniki na ekstrakt z wanilii 1-2 laski wanilii

Rozpustne gotowanie
Sernik obłędnie czekoladowy. 181

najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik)      Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy

Rozpustne gotowanie
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 194

twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone)      Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń

Rozpustne gotowanie
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 201

jogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 175

pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a kruchy spód zmięknie

Rozpustne gotowanie
Masa kajmakowa kakaowa. 223

Uwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu budyniowego lub maślanego. Najczęściej kupowany w puszce lub przygotowywany z puszki mleka zagęszczonego słodzonego. Pamiętam wafle przekładane kajmakiem, które robiła babcia, niebo w gębie! Jak miałam około 10-12 lat stwierdziłam, że sama przygotuję kajmak. Ależ

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 155

Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne

Rozpustne gotowanie
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 194

przyznać, że jest pyszne. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, pulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN

Rozpustne gotowanie
Armia Reniferow 151

babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. - Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić Krem do babeczek : - 600 ml śmietany kremówki (36%) -  ja dałam 30%  - 250 g serka mascarpone -  4 łyżki cukru pudru -  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę ubić

dlaSmaQ
Pyszne Lemon Curd 146

Dzisiaj drobny dodatek do potraw :) Lemon Curd pyszny krem cytrynowy. Składniki :  3 cytryny (otarte z  nich skórki i sok z nich wyciśnięty) 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wrzucamy wszystko do jednego garnka - wszystko oprócz oliwy. Gotujemy, ciągle mieszając. Z czasem, nasza mikstura zacznie gęstnieć

dlaSmaQ
Zupa krem z kalarepy 173

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska. Składniki 4 duże kalarepy 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 200 g ziemniaków 1 łyżka masła 250 ml śmietany 18% koperek natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa 156

Prosty przepis na szybką i smaczną zupkę. Zamiast tradycyjnej szczawiowej gęsty krem z ziemniaków i szczawiu. Świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na talerzu. składniki: 600 g obranych ziemniaków 1,2 l bulionu 75 g szczawiu (listki bez ogonków) 4 łyżki śmietany kwaśnej 12% dodatki do podania kwaśna śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania