clementinen curd W szklanej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, miksujemy dokładnie, następnie dodajemy resztę składników i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną cukru lub kremu. Odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem, aby zaczął fermentować
Kuchnia Prezydentowejdodać wyskubane ziarenka z laski oraz samą laskę, szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę. Ugotować do miękkości. Dodać kakao, syrop klonowy i całość dokładnie zmiksować na gładki krem (w razie czego dolać odrobinę mleka). Przełożyć do pucharków, a na wierzch ułożyć truskawki i polać powstałym sokiem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam
karmelowypatelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować z patelni, ściskać palcami z jednej strony, formując rożki. Ciepłe placuszki wypełniać kremem i truskawkami, posypać migdałami i polać miodem. Smacznego! Paskudna pogoda ma zasadniczo jeden plus - nie chce się człowiekowi z domu wychodzić, więc mój projekt znacząco posunął się na przód
Pożeraczka, czyli raz adobrzepaseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie. Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty. Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków
Parowar Facetaczasie, zdjąć z ognia i przestudzić 3. Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto 4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu 5. Przełożyć po kilka łyżek musu do kokilek 6. Na warstwę musu przelać powstałą masę do kokilek Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około
KreatywnePinyKiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni. Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMust haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis
wcinaj tododamy syrop z czarnego bzu, miętę i...kaszę mannę i mamy wspaniały, bardzo wakacyjny deser :) Przepis poznałam na warsztatach "Lubię Kaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony smakuje jak lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki
Zawsze głodna!yszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQcurry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościoknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś zielonego i wiosennego na moim blogu. Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również
Passion of Cookingbędzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek i szczypty soli, które zmiksowałem
Kuchenne Wariacjedodatki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Dokładnie mieszamy i nakładamy delikatnie na bezę. Następnie wybieramy z granatu nasiona i posypujemy nimi krem. Dodatkowo do dekoracji lub też smaku można użyć świeżych listków mięty ale nie jest to konieczne
Kuchenne Wariacje