krem - 19817 przepisów (strona:908/1322)

WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 172

pierwszy ogień idzie więc wegańska knajpa w Warszawie (ul. Hoża 62) - W GRUNCIE RZECZY . W GRUNCIE RZECZY Adres: ul. Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły

Bananowe Pole
Brokułowa zupa krem 221

wrzucamy brokuły. Gotujemy 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę.  Świat zna brokuły

My Chcemy Jeść
Krem dyniowy 167

Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 177

dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru trzcinowego garść płatków migdałowych 1 szklanka oraz

My Chcemy Jeść
Kremowa pomidorowa z grzankami 209

zupę blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz blendujemy. Z razowych grzanek wycinamy serca. Użyłam do tego foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca.  Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się

My Chcemy Jeść
Serowe chmurki z akacją 187

przy przeziębieniach, problemach z trawieniem i przy zaburzeniach nerek. Kwiaty suszone lub jedzone na surowo działają podobnie, można je znaleźć w mieszankach herbat, w pieczywie (w postaci aromatu), w kremach kosmetycznych wygładzających zmarszczki oraz w produktach do aromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych.  Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka

SzczyptaSmaQ
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 550

Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty

Ptasia Kuchnia
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 233

pieczenia.  Rabarbar pokroić w kawałki dł. 1 cm, wymieszać z brązowym cukrem brązowym i rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka ubić na puszysty krem razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez

SzczyptaSmaQ
Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami w karmelu 153

zdarza mi się robić czasochłonne torty ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na to ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór. Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami

Milion Smaków
Sorbet mocno cytrynowy 320

Babka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem     Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą

KreatywnePiny
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 331

pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę

Słodkości i nie tylko
Sezamowy majonez 285

Wszystkie składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania. Całość powinna zacząć emulgować i wytwarzać się jasno brązowy "krem". Majonez ten zaraz po ukręceniu będzie miał dość rzadką konsystencję, natomiast po chwili w lodówce jego gęstość wzrośnie. Skomentuj

MamaOskarka
Kasza. Szparagi. Zupa. 184

gości u nas co drugi dzień. Ciekawe kiedy dzieciarnia się znudzi? Póki co korzystam z okazji, że jeszcze ciągle są szparagi, choć już niedługo oraz z wielkiego apetytu domowników. Krem z zielonych szparagów z kaszą gryczaną składniki 1 cebula 2 średnie ziemniaki 1 pęczek zielonych szparagów śmietana 18% bulion warzywny pieprz, sól kasza gryczana - sypka wykonanie: W bulionie warzywnym (około

Przysmaki Karolki
Ciasto Kubuś 249

bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa śmietanowa: 330 ml śmietany

e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 169

już przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję

Tradycyjna Kuchnia